İşsizlik fonu peşkeş çekiliyor

İşsizlik Sigortası Fonu, bütçe açıklarının kapatılması ve iç borçlanmada kullanılıyor.

2002 yılında Ecevit hükümeti döneminde çıkartılan İşsizlik Sigortası Fonu, bütçe açıklarının kapatılması ve iç borçlanmada kullanılıyor. 2016 yılı sonunda, kullanılan kaynaklar hariç 103 trilyon ulaşan fondan, işsizlere bugüne kadar 14 milyar TL ödendi. Çalışanlara ödenen toplam tutar toplanan kaynağın yüzde 10'unu bile bulmadı. Bütçe açıklarının kapatılması, iç borçlanma ve kamunun finansmanında kullanılan İşsizlik fonunda biriken bu paraya göz diken AKP Hükümeti, 687 Sayılı KHK ile bu bu fonu, işverenlere peşkeş çekecek.

2002 yılında Ecevit Hükümeti döneminde çıkartılan İşsizlik Sigortası fonu ile çalışanlardan her ay yüzde1, İşverenden ise yüzde 2 oranında bir pay kesilerek, işsiz kalan çalışanların desteklenmesi hedeflendi. 2016 yılı sonu itibariyle harcamalar dışında fonda biriken tutar 103 milyon TL olurken fondan yararlanan 5.137.899 kişiye 14 milyar TL işsizlik maaşı ödendi. Geçmişte çalışanların konut sahibi olması için zorunlu olan Konut edindirme Fonuyla kamunun finansmanı sağlanırken, bugünde İşsizlik Fonu'nda toplanan paraların yüzde 90'ını kamunun iç borçlanması için çıkartılan Devlet Tahvili alımında kullanılmakta.

İŞSİZLİK FONU REKOR DÜZEYDE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

2016 yılı sonunda İşsizlik oranı TÜİK'in resmi verilerine 3 milyon 717 bin işsiz sayısı ve yüzde 12 ile son 10 yılın en yüksek rakamına ulaştı. AKP hükümeti, işsizler için kullanması gereken bu fonu çıkarttığı bir kararnameyle işverenlerin desteklenmesi için kullanmaya başladı.

9 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan 687 sayılı KHK ile işverenin yeni işe aldığı işçinin aylık maliyetini 2088 TL'den 1.314 TL'ye düşürdü. Hükümet işe alınan her işçi için işverene aylık 666 TL destek verecek. İşverenler asgari ücretli bir işçi için aylık 577 TL tutarında işçi, işveren, sigorta primi ve işsizlik sigortası fonu öderken, geriye kalan 89 TL ise işverenin kasasına girecek

MÜTEAHİTLERE PEŞKEŞ ÇEKİLEN 11.5 MİLYARIN AKIBETİ BELLİ DEĞİL

2008 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Ziya Gökalp Kapalı Spor Salonu'nda GAP Ekonomi paketi açıklamıştı. Açıklanan bu paket ile GAP ve Konya Havzası'nda 2008-2012 yılları arasında yapılacak olan projeler açıklanmış ve Erdoğan GAP yatırımlarıyla 2012 yılı sonuna kadar Kürdistan'da 3.5 milyon kişiye istihdam sağlanacağı sözünü vermişti.

AKP Hükümeti tarafından açıklanan bu yatırım paketinin finansmanı olarak İşsizlik Sigortası Fonu gösterilmişti. 2008 yılının ortasından 2012 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu’nun nema gelirlerinin yüzde 25'i bütçeye aktarılması için yasal düzenleme yapıldı. Bu fondan kesinti oranı 2010 yılında ise yüzde 75 olarak değiştirildi. 4 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 11.5 milyar kaynak sağlanarak müteahhitlere ödendi.

İşsizlik fonundan alınan bu paralarla GAP bölgesi olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki yatırımlar finanse edilmesi hedeflenmişti. Ama AKP hükümeti döneminde harcanan bu paranın hangi projeye harcandığı, fondan alınan paranın nerede kullanıldığı ise açıklanmayarak, AKP'ye yakın müteahhitlere peşkeş çekildi. GAP için dönemin Başbakanı Erdoğan'ın 3.5 milyonluk kişilik istihdam sözünün ise bir hayal olduğu ortaya çıkmıştı.

İşsizlik Sigortası Fonu gelirlerinden alınan 11.5 milyarın ne kadarının fona ödeneceği ise Yüksek Planlama Kurulu kararına bırakıldı. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kullanılan bu kaynağın ise bu güne kadar fona aktarıldığı yönünde ne hükümetten, ne de YPK'dan yapılan bir açıklama da bulunmamakta.

Yine bu fondan aktif işgücünün desteklenmesi için çeşitli programlar için 2010-2014 yılları arasında 4 Milyar TL kullanıldı. Aktif işgücü programlarındaki danışmanlık hizmeti alımları doğrudan temin yöntemiyle yapıldığı içinde Kamu İhale Kurumu denetimi dışına çıkarılarak, denetlenmesi de engellendi.

14 yıldır çalışanlardan kesilen İşsizlik Sigortası fonu, işsiz kalan çalışanların finansmanından çok, devletin iç borç finansmanı, bütçe açıkları, kamu yatırımlarının finansmanında kullanılmaya devam ediyor. Üstelik OHAL Kararnameleriyle kamudan ihraç edilen 135 bin kişi ise bu fondan hiç faydalanamadı.