İtalya’nın kuzeyi vergi özerkliği için referanduma gidecek

İtalya’da merkezi yönetimin daha yoksul olan güney bölgelerine yatırımlarına karşı çıkan kuzeydeki Lombardiya ve Venedik bölgeleri, daha fazla özerklik için referanduma gidecekler.

Dün Lombardiya Valisi Roberto Maroni tarafından duyurulan ve hukuki bağlayıcılığı olmayan referandumda iki bölge halkına, merkezi hükümetten daha fazla özerklik isteyip istemedikleri sorulacak.

Referandumda özellikle daha yoksul olan güney bölgelerine merkezi yönetimce aktarılan payları sorgulatacak olan Lombardiya ve Venedik, ‘(Daha yoksul olan) diğer İtalyan bölgelerine vergilerinizden daha azının transfer edilmesini ister misiniz?’ sorusunu soracak.

22 Ekim’de yapılacak konsültatif referandumdan çıkacak sonucun Lombardiya ve Venedik bölgelerinin merkezi yönetimle yapacakları pazarlıklarda ellerini güçlendireceği umuluyor.

İtalyan milli gelirinin dörtte birini sağlayan Lombardiya bölgesinin yanı sıra zengin bölgelerden sayılan Venedik’in yıllık 70 milyar euroluk vergiyi merkezi hükümete aktarmaması söz konusu.

İtalya’nın kuzey bölgeleri güçlü sanayisi sayesinde daha zengin iken, güney bölgeleri merkezi hükümetin yatırımları sayesinde ayakta kalabiliyor. Calabria, Sicilya ve Sardinya’nın da aralarında olduğu ve Mezzogiorno olarak adlandırılan 9 bölgeye son on yıllarda yüz milyarlarca euro aktarıldığı tahmin ediliyor.

Kuzey bölgeleri ise ekonomik olarak geride olan ‘güney bölgelerince sömürüldüklerini‘ iddia ediyor.