GÖRÜNTÜLÜ

Amed esnafı bitme noktasında

Kürdistan ve Türkiye’de ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Bir çoğunun kepenk indirdiği Amed esnafı, OHAL’in bir an önce kaldırılmasını istedi.

 

AKP hükümetinin yürüttüğü politikalar nedeniyle Kürdistan ve Türkiye’de ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Amed’de birçok esnaf ekonomik kriz nedeni ile kepenklerini indirme aşamasına gelirken, Türk parasının Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesiyle esnafın alım gücünün kat be kat düşmesine neden oldu. Ekonomik krizden etkilenen Amed esnafı, OHAL’in bir an önce kaldırılarak ülke ekonomisinin kötü gidişatına çözüm bulunmasını istedi.

‘YAŞANAN KRİZİ GÖRMEZDEN GELMEYİ BIRAKIN’

Türkiye’de siyasi ve ekonomik bir krizin yaşandığını belirten esnaf Recep Kumru, “Yaşanan krizden özellikle bölge halkı çok etkilendi. Kriz nedeni ile birçok esnaf kepenk kapatacak duruma geldi. Fiyatlarda sürekli indirim yapmamıza rağmen satışta geçen seneye oranla yüzde 50 civarında düşüş yaşadık. Yetkililere çağrımız; yaşanan krizi görmezden gelmekten vazgeçip esnafa yardım ve destekte bulunmalarıdır” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

‘KRİZİN ÇÖZÜMÜ BARIŞTIR’

Çoğu zaman satış yapmadan dükkanı kapattığını dile getiren Şahabbettin Uğur, yaşanan krizin sorumlusunun AKP hükümetinin Kürdistan ve Türkiye’de yürüttüğü politikalar olduğunu söyledi. Sur’da yaşanan çatışmalar nedeniyle dükkanların aylarca kapalı kaldığını aktaran Şahabbetin Uğur, şunları söyledi: “Çoğu zaman satış yapmadan dükkanı kapatıyoruz. Yasağın kısmen kaldırılması ile de her tarafa polis noktaları yapıldı. İnsanların büyük çoğunluğu yaşananlardan kaynaklı artık Sur’dan alışveriş yapmıyor. Gün geçtikçe borç altına giriyoruz. Esnaflar olarak tek isteğimiz bölgede yaşanan çatışmaların sona ermesi ve OHAL’in kaldırılmasıdır. Çünkü bu krizin çözümü barıştır.’’

‘BÖLGEYE ARTIK TURİST GELMİYOR’

Esnaf İlyas Karagöz ise OHAL’in bölge turizmi açısından etkileri şu sözlerle dile getirdi: “Sattığımız ürünler çoğunlukla turistlere hitap ediyor. Ülkede yaşananlardan kaynaklı yabancı turistler Türkiye’ye gelmek istemiyor. Yine yaşanan krizden kaynaklı yerli turist sayısı da azaldı. OHAL’den önce bölgede esnafın ve halkın alım gücü iyiydi ancak OHAL ilan edildikten sonra ülke ekonomisi alt üst oldu. Geçen sene dört kişi bu dükkana bakarken bugün bir kişi bile fazla. Daha önce şehrin farklı semtlerinde dört adet dükkanımız vardı ancak iş yapmadıkları için üçünü kapattık. Ekonomik krizin tek çözümü OHAL’in kalkmasıdır.”