Barış Parkının yıkılmasına tepki

Özalp'ta DBP'li Belediye döneminde yapılan ve ilçenin tek yeşil alanı olan Barış Parkı Kayyum kararıyla yıkılıyor. Ağaçları sökmeye başlayan kayyuma karşı STK ve milletvekilleri harekete geçti.

Van Özalp'ta DBP'li Belediyenin yaptığı Barış Parkı kayyumun talimatıyla yıkılıyor. Kayyumun yıkım kararı aldığı parkta ağaçlar sökülmeye başladı. İşçilerin ağaçları sökme görüntüleri ilçe halkının tepkisine neden oldu. Çevrede toplanarak ağaç yıkımına tepki gösteren ilçe sakinlerine polis dağılın uyarısı yaptı.

Dün ANF’de çıkan “Kayyum Barış Parkını yıkıyor” haberinden sonra STK’lar ve hukukçular harekete geçti. Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık ve hukukçular yargıya başvuracaklarını belirterek duyarlılık çağrısı yaptı.

ÇEV-DER: DOĞAYA YÖNELİK BU SALDIRIYA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Özalp’ta yaşanan ağaç kıyımının vicdanları sızlattığını söyleyen Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık “Kapitalizm hem barışa düşman hem yeşile düşman. Satamadığı her şeyi keser yok eder. Bu onların anlayışı. Asıl rahatsız eden parkın isminin ‘Barış’ olması. Rant amaçlı, ticari amaçlı olarak birine nasıl kazanç sağlayacaklarını düşünüyorlar. Bu art niyettir, düşmanlıktır nasıl böyle bir şey yaparlar. Özellikle vahşi bir biçimde ağaçların kesilmesi söz konusu, kesim bile tekniğe uygun değil. Orada yaşayan insanlara, doğaya karşı büyük bir saygısızlıktır. Van’da kayyumların genel yaptıklarına karşı toplum harekete geçmelidir. Gezi Parkı ile birebir aynı durumdur. Özellikle hukukçular ve halkımıza seslenmek istiyorum. Bu saldırıya karşı sessiz kalmamak gerekiyor. Bizimle birlikte ortaklaşarak bir mücadele yapılmasını öneriyorum” dedi.

HDP’Lİ ÖZGÖKÇE: KAYYUMLAR DERHAL GÖREVDEN ALINMALIDIR

Yaşanan durumun hukuk ile izah edilemeyeceğini kaydeden HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise “İnsanların yeşil alana ihtiyacı var ve bu mevzuatla tanımlanmış. Belediye kanunu, çevre şehircilik mevzuatında yapılan insana tek bir soru geliyor. Bu kesinlikle siyasi bir karardır. Bu kararı almasının temel nedeni icraatı hizmeti yok etmeye çalışıyor. Tamamen intikamcı duygularla yapılıyor. DBP’li belediyeye ait her şeyi yok etmeye çalışıyor. Halkın tepkisine neden olan bir durum. Bilerek ve isteyerek yapılan bir davranış. Barış parkı ismi olması da bu kararı almış olabilir. Bu tasarrufu ne diye alıyorsun. Bunun sadece siyasi duygularla nefret duygularla yapılıyor. Bu durumu kendilerini açıklayamıyor. Bu konuda soru önergesi hazırladık ve konuyu TBMM gündemine taşıyacağız.’’