Bilim insanları HİV’li ve sağlıklı hücreleri ayrıştırmayı başardı

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) bünyesindeki birçok üniversite ve araştırma enstitüsünün katıldığı HİV virüsü konulu araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayınlandı.

Buna göre Fransız bilim insanları HİV virüsünün akyuvarlarda bulaştığı hücreleri diğer sağlıklı hücrelerden ayrıştırmayı başardı. Bilim insanları, bu sayede HİV virüsünün yok edilmesinde önemli bir aşamanın kaydedildiğine dikkat çekti.

Araştırmaya ilişkin yayınlanan makalede, HİV virüsünün akyuvarlar içerisinde ‘hücre rezervuarları’ oluşturarak, bu rezervuarlarda  saklanmayı başardıkları hatırlatıldı. Virüsün bu sayede on yıllarca boyunca vücudun bağışıklık sisteminden korunabildiğine değinen bilim insanları, araştırma sayesinde buna son verileceğinin altını çizdi.

HİV’Lİ HÜCRELERDE DİĞERLERİNDE OLMAYAN PROTEİN TESPİT EDİLDİ

Bilim insanları, HİV virüsü bulaşmış hücrelerin üzerinde bir protein tespit ederken, sağlıklı hücrelerde bu proteinin olmadığı anlaşıldı.

Araştırma kapsamında HİV virüsü bulaşmış ve uyur haldeki hücrelerin ‘aktive edilmeleri’ halinde bir tür proteinin oluştuğu gözlemlendi.

Virüs bulaşmış ve sağlıklı hücrelerin birbirine benzerliğine dikkat çeken Fransız bilim insanları, hücrelerin ayrımının yapılması işleminin AIDS hastalarından alınan eşantiyonlarla da teyit edildiğini belirtti.

Araştırmada ayrıca uyur haldeki virüslü hücrelerin aktive edilmeleri halinde sağlıklı hücrelere de bulaşabildikleri görüldü. Ancak virüslü hücrelerin elimine edilmeleri halinde ise virüsün yayılmasını önemli oranda geciktirdikleri anlaşıldı.

CNRS’in desteklediği HİV virüsü araştırmasına Montpeiller Üniversitesi, Inserm, Pasteur Enstitüsü, Créteil Henri-Mondor Hastanesi, Montpeiller Gui de Chauliac Hastanesi ve VRI Aşı Enstitüsü gibi kurumlar katıldı.