BM: 4 ülkedeki açlıkla mücadele için 5,6 milyar dolar gerekiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Afrika ve Ortadoğu’daki 4 ülkede 20 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu ve acilen 5,6 milyar dolar fona ihtiyaç duyulduğunu duyurdu.

Yarın Norveç’in başkenti Oslo’da toplanacak BM Uluslararası Yardım Yapan Ülkeler Konferansı öncesinde Güney Sudan, Somali, Nijerya ve Yemen’deki on milyonlarca kişi için gerekli fonlar görüşülecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu ülkelerdeki açlığa ilişkin olarak ‘trajedi’ terimini kullanırken, açlıkla mücadele için gerekli olan fonun 5,6 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu fonların 4,4 milyarlık kısmının Mart ayı sonuna kadar bulunması gerektiğinin altını çizen Guterres, aksi halde büyük bir ‘felaketin’ kapıda olduğu uyarısında bulundu.

Guterres, durumun aciliyetine rağmen şimdiye kadar sadece 90 milyon dolar kadar bir fonun bulunabildiğini kaydetti.

SADECE ÜÇ ÜLKEDE 19 MİLYON KİŞİ

BM verilerine göre, Boko haram çeteleriyle mücadelenin devam ettiği Nijerya’nın kuzeydoğusu ile Çad Gölü çevresindeki bölgelerde 7 milyon insan açlıkla karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler (BM) Sahel Bölgesi İnsani Yardım Koordinatörü Toby Lanzer, Boko Haram’la çatışmaların yaşandığı bölgelerde açlık tehlikesinin arttığını söyledi.

Nijerya’nın kuzeydoğusu ile Çad Gölü çevresinde 7 milyon kişinin günde ‘en fazla bir öğün yemek yiyebildiğini’ kaydeden Lanzer, bu bölgeye acil yardım gerektiğini vurguladı.

DAİŞ’e biat eden Boko Haram çetelerinin 2009 yılından bu yana yaptıkları saldırılar ve yaşanan çatışmalarda şimdiye dek 15 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. Nijerya’nın kuzeydoğusunda yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle 2 milyonu aşkın kişi ise yerlerinden edildi.

Şii Husi milisleriyle Suudi Arabistan destekli Devlet Başkanı Mansur Hadi yanlısı birlikler arasında savaşın devam ettiği Yemen’de ise 7,3 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyacı var.

Açlık tehlikesinin devam ettiği bir diğer ülke ise 2011 yılında bağımsızlığını kazanan, ancak 2013 yılından bu yana iç savaşın yaşandığı Güney Sudan. Bu ülkede acil gıda yardımına muhtaç bireylerin sayısı 5 milyonu buluyor.