Denizlerdeki kirliliği bir uçak inceleyecek

Okyanuslardaki plastik oranını tespit etmek için güneş enerjisi ile çalışan uçak, Fransa’nın Lorient kentinden hareket etti.

L'Odyssée Race for Water isimli uçak, geçtiğimiz Şubat ayında Norveç’te bir balinanın kıyıya vurması ve hayata döndürme çabalarına rağmen başarısızlıkla sonuçlanması ardından yapılan otopside midesinde bulunan plastik çöpten kaynaklı böylesi çalışmalarına başladı.

Okyanus ve denizlerde plastik çöpün seri bir katil haline geldiğine dikkat çekilirken, poşetleri deniz anası zannederek yiyen kaplumbağalar boğulurken, yunuslar ve kuşlar da deniz ve okyanuslardaki kirlilikten etkileniyor.

Kuzey Denizi’ndeki kuşların yüzde 94’ünün midesinde plastik çöp olduğu vurgulanırken, çöplerin her boyda olduğu da belirtiyor.

Dünya Çevreyi Koruma Örgütü, 10 milyon ton, plastik poşet, şişe, tekerlek, sigara izmariti, sentetik elbise, diş macunu şişesi gibi çöpün her yıl okyanuslara atıldığını da kaydediyor.

2025’e kadar plastik üretiminin artacağına da dikkat çeken örgüt, basit bir şişe kapağının doğada erimesi için 4 yüzyıl geçtiğini de hatırlatıyor. Ellen Vakfı ise 2050 yılına kadar bir şey yapılmazsa okyanustaki plastik çöp oranının balıklarınki ile eşit olacağını vurguladı. Bu durumun da hem eko-sisteme, hem de insan üzerinde ciddi hasarlara yol açacağı da kaydediliyor.

L'Odyssée Race for Water uçağı dün Fransa’nın Lorient kentinden hareket etti. 5 yıl boyunca incelemelerde bulunacak. Uçak, yüzde yüz yenilebilir enerji ile çalışıyor.