Iraklı mülteciler: Hol Kampı’nda güvendeyiz

Rojava'ya sığınan Iraklı mülteciler ve Suriyeli sığınmacılar Hol Kampı’ndaki 4’üncü bölümün de yerleşime açılmasıyla yaşam normalleşiyor.

Irak’ın Ninova vilayetindeki DAİŞ kontrolünde olan bölgelerden ve Suriye’nin birçok alanındaki baskılardan kaçan mültecilerin yerleştirildiği Hol Kampı’nda göçmen sayısı her geçen gün daha çok artıyor.

Iraklı Mültecilerin Recim Sileb Sınır Kapısı ile Irak-Rojava sınırının değişik noktalarından korunaklı bölgelere geçişi sürüyor. Hol Mülteci Kampı’nın nüfusu son gelenler ile birlikte mevcut kapasitenin üzerine çıktı.

Hol Kampı’na yerleşen mülteciler yaşadığı koşulları ANF’ye anlattı.

4. BÖLÜM DE YERLEŞİME AÇILDI

Hol Kampına mülteci ve sığınmacıların gelmeye devam ettiğini belirten Cizîr Kantonu Hol Kampı Yönetimi, uluslararası yardım alamadıklarına dikkat çekti. Rojava Yardım Örgütü ve Cizîr Kantonu'nun imkanları ile genişletilen kamptta, yeni mülteci akınını karşılaya bilmek için 4’üncü bölüm hazırlanarak yerleşime açıldı.

Yeni bölümde 250 aileye daha barınma imkanı doğacağını dile getiren Kamp Yönetimi, Irak’ta DAİŞ çetelerinden kaçanların Rojava’ya sığınmaya devam etmesi durumunda ek bölümün de yetersiz kalabileceğine vurgu yaptı.

'HİÇBİR SORUNUMUZ YOK, MİNNETTARIZ'

Irak’ın Ninova Vilayeti'nin Musul kentinden gelen Husam Ehmed, DAİŞ çetelerinin baskılarından dolayı yerlerini terk etmek zorunda kaldıklarını dile getirerek, Hesêke’ye gelmekten mutlu olduklarını söyledi.

Kamp yaşamının normal olduğunu belirten Ehmed “Burada bize iyi davranılıyor. İş var, Hayat normal gidiyor. Kimseyle de bir sorun yaşamıyoruz. Asayiş güvenliğimizi alıyor, minnettarız” dedi. Kampta ticaret hayatının oluşacağı düzeyde alım satım olduğunu da dile getiren Husam Ehmed her şeye rağmen güvende olmanın onları mutlu ettiğini vurguladı.

MUSUL’DA HER ŞEY YASAK

Hol Kampı’nda esnaflık yapan bir diğer Musullu da gıda maddelerinden elbiseye kadar günlük ihtiyaç maddelerinin çoğuna ulaşabildiklerini dile getirdi. Hesêke halkından ve asayişin kendilerine gösterdiği insani muameleden memnun olduklarını söyleyen esnaf, zorluklar olsa da güvenliklerinin tam olduğunu dikkat çekti.

Mevcut durumlarını Musul ile karşılaştıran mülteci esnaf, “Musul’da özgürce bir şey alıp satmak gezmek yasaktı. Çarşı yasak, giyim kuşamımız bile şartlara bağlıydı. Zaten pazarda da her şey kısıtlıydı. Şükür burası bizim istediğimiz gibi bir yerdir. Sıhhatimiz yerinde, baskı görmüyoruz güvenliğimiz sağlanıyor. Her şeyden memnunuz. Şimdi pazarımızda gıdadan giyeceğe temel ihtiyaçların hepsi var” diye konuştu.

HOL KAMP YÖNETİMİ BİZE YARDIMCI OLUYOR

Musul’un Beac nahiyesinden Rojava’ya sığınan Hesen Salih Ehmed hiç olmazsa güvendeyiz diyor. Hol kampında şoförlük yaptığını söyleyen Hesen Salıh Ehmed Kamp yönetiminin kendilerine yardım ettiğini, yapılan iyiliğe minnettar olduklarını söyledi. Ehmed “Irak ya da Suriye plakalı araçları kullanabiliyoruz. Herhangi bir kısıtlama yaşamıyoruz” dedi.