Irkçı saldırı mağduru ilticacılar sınırdışı edilmeyecek

Almanya’da mültecilere yönelik ırkçı saldırılar artmaya devam ederken, Brandenburg eyaletinin ardından Berlin İçişleri Bakanlığı da ırkçı saldırı mağdurlarını sınırdışı etmeyeceğini duyurdu.

Tagesspiegel gazetesine konuşan Berlin Eyalet İçişleri Senatörü Andreas Geisel, ırkçı saldırılara sert tepki gösterdi. ‘Mültecilerin ülkeden kovulması için onlara saldırılması gerektiğini düşünenlerin’ yanıldığını vurgulayan Geisel, “Aşırı sağcı şiddete maruz kalanlar çifte korumamız altında olacak ve sınırdışı edilmeyecekler” dedi.

Söz konusu kararın Brandenburg eyaletinde olduğu gibi bir genelgeyle güvence altına alınıp alınamayacağını incelediklerini söyleyen İçişleri Senatörü, mağdur mültecilerin korunacağının altını çizdi.

Özellikle Doğu Almanya’daki eyaletlerde yoğunlaşan mültecilere yönelik aşırı sağcı saldırılar sonrasında ilk adımı Brandenburg eyaleti atmıştı. Geçtiğimiz ay Brandenburg eyaletince yayınlanan genelgeyle saldırıya uğrayan mültecilerin olası sınırdışı kararları, saldırıya ilişkin soruşturma veya ceza davasının sonuçlandırılmasına kadar askıya alınmıştı.

Genelge, Yabancılar Polisi’nden konuya ilişkin yetki alanını kullanmasını ve saldırıya uğrayan mültecilere ilişkin kararları bu kapsamda hayata geçirmesini talep ediyordu.

Brandenburg eyaletinde sadece 2015 yılında bin 581 ‘aşırı sağ motifli’ saldırı gerçekleşmiş ve 2014’e oranla bu saldırılarda dörtte bir artış yaşanmıştı.

Ancak ırkçı saldırılara maruz kalan mültecilere sadece saldırıların bedenine, sağlığına veya özgürlüğüne etki etmesi durumunda kalıcı oturum hakkı tanınacak.