Kaplan’ın destekçisi Yeşiller Eşbaşkanı Yüce Divan'da

Ülkü Ocakları ve AKP’nin İsveç’teki provokatörü Leylani ile olan ilişkileri açığa çıktığı için görevden alınan  Konut ve Şehircilik Bakanı Mehmet Kaplan’ı korumak için İsveç medyasına baskı yapan Çevre Partisi Yeşiller, Yüce Divan’da sorguya çekildi.

Ülkü Ocakları ve AKP’nin İsveç’teki provokatörü Barbaros Leylani ile olan ilişkileri açığa çıktığı için görevden alınan  Konut ve Şehircilik Bakanı Mehmet Kaplan’ı korumak için İsveç medyasına baskı yapan Çevre Partisi Yeşiller, Yüce Divan’da sorguya çekildi.

Bugün Yüce Divan’ın sorguya çektiği Çevre Partisi Yeşiller Eşbaşkanı Gustav Fridolin, parti içinde Kaplan’ın en başta gelen destekçisi olarak tanınıyor. Kaplan’ın aşırı dinci ve faşist örgütlerle ilişkisinin açığa çıkmasından sonra Fridolin’in de istifası istenmişti. Ancak bir manevra yaparak parti içindeki yerini ve Eğitim Bakanlığı görevini korumayı başaran  Fridolin’in yerine diğer eşbaşkan Åsa Romson istifaya zorlanmıştı.

İsveç Devlet Televizyonu, Kaplan’ı korumaya alan parti yönetimine eleştirel tavır takınan Milletvekili Jabar Amin’i bir tartışma programına katılmaya davet etti. Program yapımcısı Anders Holmberg, Çevre Partisi eşbaşkanları veya partinin genel sekreterine programa katılmalarını ve Amin’in eleştirilerini yanıtlamalarını  önerdi.  Ancak bu talep reddedildi. Eğitim Bakanı Fridolin’in Basın Sekreteri ve Eğitim Bakanlığı Planlama Şefi Magnus Johansson, partinin Seçim Kurulu Başkanı Joakim Larsson’un tartışma programına katılacağını iletti.

Bu arada Johansson, program yapımcısına Kaplan’ın durumu tartışılmadığı  takdirde parti içinde ağır topların tartışma programına katılabileceğini,  Jabar Amin’in de programda eleştirel bir tutum alamayacağını söyledi.

Johansson’un cevabının Kaplan’a yönelik eleştirileri susturmayı amaçladığını düşünen program yapımcısı, “Gerçekten kulaklarıma inanamadım. Bir siyasi partinin temsilcisiyle daha önce benzer bir durumla karşılaşmadım. Kaplan’a yönelik eleştiri olmaması için benimle pazarlık etti. Daha sonra eleştirel tutum takınanları susturmayı düşündüğünü açıkça söyledi” demişti.

Olanların kamuoyuna yansımasından sonra Moderat Parti Milletvekili Olof Lavesson, Johansson’un Eğitim Bakanı Gustaf Fridolin’in talimatıyla hareket ederek Kaplan’ı korumak için İsveç Televizyonu’nu susturmayı çalışmasının oldukça kaygı verici olduğunu söylemiş ve Fridolin’i Yüce Divan’a şikayet etmişti.