Neandertallerin kökenini belirlemede önemli bir buluş

Portekiz’de 2014 yılında bulunan insansılar (Hominoidea) ailesine mensup bir bireyin kafatası sayesinde günümüz insanının yanı sıra Neandertallerin kökeni üzerine önemli gelişmeler kaydedilebilecek.

Yaklaşık 30 bin yıl önce günümüz insanı Homo Sapiens’lerle karşılaştıktan sonra tümüyle yok oldukları sanılan Neandertal insanı üzerine yapılan araştırmalara bir yenisi eklendi.

Portekiz’deki Aroeira sit bölgesinde bulunan kafatasının günümüzden yaklaşık 400 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin ediliyor. Amerikan Bilimler Akademisi (PNAS) tarafından yayınlanan araştırmada, bulunan kafatasının Neandertallerin öncüllerinin belirlenmesi için oldukça önemli olduğu vurgulandı.

Araştırmada yer alan antropolog Rolf Quam, bulunan kafatası fosilinin daha önce İspanya, Fransa ve İtalya’da bulunan başka fosillerle anatomik benzerlikler gösterdiğini söyledi.

Quam, Avrupa’da bulunan insansılar türlerinin morfolojik özelliklerinin farklı kombinasyonlarının olduğuna dikkat çekerken, bugüne kadarki insansılar fosillerinin çeşitliliğinin ilginç olduğuna kaydetti.

Portekiz’de bulunan insansılar türünden bireyin kafatasında yapılan incelemeler sonucu cinsiyeti belirlenemezken, Neandertal insanının atası olabileceğini gösteren işaretler mevcut. Buna örnek olarak ise kaşlar hizasındaki kemiklerin daha kalınlaşmış olması gösteriliyor.

Bulunan kafatasının Afrika’dan yaklaşık 500 bin yıl kadar önce Avrupa’ya yayıldığı düşünülen Aşölyen Kültürü’nün bilinen en eski temsilcisine ait olduğu da anlaşıldı. Bu kültürde insansıların ilk kez el baltası ve yonga gibi kesici aletleri geliştirdikleri biliniyor.