Sanayide dijitalleşme Almanya’da 500 bin yeni iş alanı açacak!

Alman Mühendisler Birliği (VDI) tarafından yayınlanan tahminlere göre, Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan dijitalleşme sanayi üretimine ‘pozitif’ etkide bulunacak.

VDI’ye göre, sanayinin dijitalleşmesi ‘istihdamı yok etmek yerine yeni istihdam alanları açma’ gibi olumlu bir etki yapacak.

Alman Federal Sanayiciler Birliği (BDI) ise, 2017 yılında Endüstri 4.0 sayesinde yaklaşık 500 bin yeni iş imkanı yaratılması mümkün olacak.

İstihdamın artışında özellikle birçok Alman şirketinin ‘daha esnek’ ve ‘düşük maliyet’ sayesinde üretimi yeniden Almanya’ya taşıması etkili olacak. VDI’ye göre sadece 2015 yılında 500 kadar fabrikanın üretimi yeniden Almanya’ya taşındı.

Sanayideki dijitalleşme projelerinin bu yıl içinde beşte bir artışla 5,9 milyar euroluk bir ciroya ulaşacağı tahmin edilirken, 2018 yılında da yine yüzde 22’lik bir artış gerçekleşecek.

Makine teknolojisinde dünyanın önde gelen ülkesi olan Almanya’da ‘zayıf noktalardan’ biri olarak ise bazı şirketlerin ‘yeteri kadar dijitalleşmemesi’ gösteriliyor. Bunun özellikle otomotiv sektöründe böyle olduğu savunuluyor.