Tabqa'da son durum: QSD vuruyor, DAİŞ çırpınıyor!

Demokratik Suriye Güçleri-QSD tarafından 21 Mart gecesi başlatılan Tabqa operasyonu 32. gününe girdi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) kuşatmayı adım adım daralttığı kentte çeteler içine hapsoldukları çemberi yarmak için dün, bir kez daha saldırılar düzenledi. Saldırılar püskürtüldü ve 72 çete öldürüldü.

DAIŞ çeteleri, dün sabah 05.00 dolaylarında Tabqa’nın güneyindeki Ayid Kebîr ve Cub El-Ebû Cabir köyleri, güney batıda Askeri Havalimanı ile Icêl köyü çevresi, kentin doğusunda îbad, Safsafah ve Sahil El Xeşeb köylerinde bulunan QSD savaşçılarına ait noktalara ağır silahlar ve intihar saldırganları eşliğinde eş zamanlı saldırılar düzenledi.

Bölgede kötü hava koşullarından ve görüş mesafesini 5 metreye kadar düşüren kum fırtınasından yararlanarak çemberi kırmaya çalışan DAIŞ çetelerine tüm olumsuz hava koşullarına rağmen QSD savaşçıları, tüm cephelerde anında sert karşılık verdi.

Çetelerin yollarını keserek çemberi kırmalarına izin vermeyen savaşçılar, birçok noktada çetelerle göğüs göğse çatışmalara girdi. Saat 05.00’da başlayan çatışmalar gece saat 22.00 sularında çetelerin ağır darbeler almasıyla sona erdi.

ŞEHİRDEN KAÇMAK İSTİYORLAR

DAİŞ çemberi yarmak ve üst düzey çetebaşlarını Tabqa’dan çıkarabilmek için güney hattında Ayid Kebîr ve Cub El-Ebu Cabir köylerine hem kent tarafından hem de çember dışından yoğunca yüklendi. Savaşçıların ağır darbe vurmasıyla zayıflayan çetelere kent merkezinden takviye güç ve cephane sevkiyatı yapılmak istendi. Ayid Kebir yakınlarında QSD savaşçıları, takviye güç ve cephane taşıyan araçları yakın mesafeden vurdu. Cephane dolu bir araç imha edilirken, 2 askeri araç da darbelendi. Çetelere ait Toyota marka 2 araç ise savaşçıların sabotaj eylemi sonucunda imha oldu.

Ayid Kebîr ve Cub El-Ebu Cabir köyleri çevresindeki çatışmalarda, biri çetebaşı 3 çete öldürüldü. Saldırının püskürtülmesinin ardından bölgede temizlik operasyonu başlatan savaşçılar 3 çete cenazesi, bir adet RPG (B-7) roketatar ile 5 roketi, 3 kalaşnikof, 2 raxt, bir intihar yeleği ve bir miktar cephaneyi ele geçirdi.

DOĞU CEPHESİ

TAbqa’nın doğusundaki Ibad, Safsafah ve Sahil El-Xeşab köylerine sızmaya çalışan çeteler savaşçılar tarafından darbelendi. Çatışmalarda 10 çete üyesi öldürülürken, savaşçıların yola döşedikleri mayına çarpan 2 çete aracı imha oldu. Çetelere ait bir araç ise savaşçıların eline geçti.

HAVALİMANI ÇEVRESİ

Kentin güney batısında yer alan Havalimanı ve güneyindeki İcel köyü de çetelerin eş zamanlı saldırılarının hedefi oldu. Bu alanda yaşanan şiddetli çatışmalarda 2’si çetebaşı “emir” olmak üzere 24 çete öldürüldü. Öldürülenlerden 2’si çetebaşı 17 çetenin cenazesi savaşçıların eline geçerken, çetelerin geri kalan 7 cenazeyi ise çatışma alanından kaçırdıkları görüldü. Alandaki çatışmalar sonuncunda çetelere ait bir RPG (B-7) roketatar, Türk yapımı bir Law siliahı, 8 kalaşnikof, 2 BKC, 2 uçaksavar namlusu, 2 el bombası, 3 adet dijital muhabere cihazı, bir taksi, bir motosiklet ve WAN tipi (Minibüs) 3 araç da savaşçıların eline geçti.

BATI CEPHESİ

QSD savaşçıları, batı cephesindeki mevzilerine sızma girişiminde bulunan çetelerden 5’ini öldürdü, birini ise sağ yakaladı. Bu alanda 2 çete aracını da imha eden savaşçılar, çetelere ait bir RPG (B-7) roketatar ile 5 roketi ve 3 kalaşnikof silahı ele geçirdi.

KAOLİSYON GÜÇLERİ HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

QSD savaşçılarının karadaki direnişine Uluslararası Koalisyon güçleri de gün içinde aktif hava desteği sağladı. Kentin muhtelif yerlerindeki çete mezvilerine, Koalisyon güçleri tarafından 7 hava saldırısı düzenlendi. 30 çete üyesinin öldürüldüğü bombardımanda çetelere ait Doçka yüklü bir araç, bir Hammer zırhlı araç ile WANN tipi taşıma aracı imha edildi.

2 SAVAŞÇI ŞEHİT DÜŞTÜ

Tabqa hamlesinin en kapsamlı çete saldırısının kırılmasında büyük rol oynayan 2 QSD savaşçısı çatışmalarda şehit düştü, 4 QSD savaşçısı da yaralandı.

Kapsamlı çete saldırılarının kırılmasının ardından QSD savaşçıları, Tabqa kent merkezine doğru ilerleyişini sürdürüyor.