YJŞ Komutanı Dersîm son yolculuğuna uğurlandı

YJŞ Komutanlarından Zîlan Cudî Dersîm son yolculuğuna uğurlandı.

Şengal’e bağlı Sekîniyê köyünde 21 Nisan 2017 tarihinde görevi başındayken yaşamını yitiren YJŞ komutanlarından Zîlan Cudî Dersîm (Gonca Güngör), toprağa verildi. Askeri bir törenle Şehit Berxwedan ve Şehit Dılgêş şehitliklerinde toprağa verilen Dersim’in merasim törenine Şengal Kadın Meclisi Üyesi Xoxê Feqîr, YBŞ komutanlarından Tîrêj Şengalî, YJŞ komutanlarından Rosyar Vejîn, Sozdar Şengali ve yüzlerce kişilik Şengal halkı, YJŞ ve YBŞ savaşçılarının yanı sıra YJA Star ve HPG gerillaları da katıldı.

VEJÎN: VASİYETİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Saygı duruşuyla başlayan törende Rosyar Vejîn, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Güngör Ailesi'ne başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Vejîn, “Değerli yoldaşlar; Zîlan yoldaşı anmak ve bize bıraktığı mücadele mirasına sahip çıkmak için daha çok fedai bir ruh ile katılmamız gerekir. Zîlan yoldaş Seyîd Rıza’nın direniş yeri olan Dersim'de dünyaya gelerek mücadeleye katılma kaynağını ana toprağından almıştır. Dersim'in kızı olan Zîlan yoldaş, Dersim katliamını unutmadı ve bütün egemenliklere karşı mücadele etmeye başladı" diye konuştu.

Dersim'in 2014 yıllında Êzidî halkının yaşadığı katliamın intikamını almak için YJŞ’ye katılıp büyük bir mücadele gösterdiğini söyleyen Vejîn,“ Zîlan yoldaş şehit düştü fakat; ardında YJŞ’ye özgür kadın çizgisinde komutanlaşan bir mücadeleci kişiliği bırakmıştır" dedi.

Vejîn konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Zîlan yoldaş, esir alınan Êzidî kadınlarını özgürleştime hedefiyle komutanlaşmayı kendisinde yaratmıştır. YJŞ’nin oluşumu ve büyümesine öncülük misyonunu üstlenerek YJŞ’li komutanlardan olmuştur. Zîlan yoldaşın vasiyeti şudur: 6 bin esir Êzidî kadının kurtuluşunun sağlanması. Bizlerde YJŞ olarak şehitlerimizin kanı ile özgürleşen Şengal toprağını sonuna kadar savunacağız ve Zîlan yoldaşın vasiyetini yerine getireceğiz.

Nasıl ki Zîlan yoldaş mücadelesinde sınır tanımayarak her yerde mücadele etti, bizler de mücadelenin direniş mevzilerini her yere taşıyacağız. Bu direniş mevziileri de özgür bir Kürdistan ve özgür bir Ezîdxan’da daha da güçlenecektir. Bundan dolayı herkesi YJŞ ve YBŞ’yi büyütmeye çağırıyoruz."

FEQÎR: ŞENGAL'DEKİ SALDIRILARA CEVAP OLACAĞIZ

Şengal Kadın Meclisi Üyesi Xoxê Feqîr de Dersim’in ailesine başsağlığı dileyerek, şunları ifade etti: "Tüm mücadele şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Şehit Zîlan’ı ve bu şehitlikte bulunan bütün şehitler biz Êzidîlerin çocuğu ve kardeşidir. Bizler artık birer aileyiz. Şehit Zîlan’a söz veriyoruz; elimizden ne gelirse özgürlük için onu yapacağız ve YJŞ ve YBŞ’yi büyüteceğiz. Zîlan’ın gözleri arkada kalmasın. Anısına sahip çıkacağız.”

Feqîr, Şengal’deki tüm saldırılara karşı cevap olacaklarını ve DAİŞ’in elinde esir bulunan kadınları özgürleştireceklerini söyleyerek, ihanete dikkat çekti. Feqîr, son olarak herkese mücadele de birliktelik çağrısında bulundu.

‘Bijî Serok Apo’, ‘Bê Serok jiyan nabe’ ve ‘Şehîd namirin’ sloganlarıyla sonlanan törenin ardından Şengalli annelerin zılgıtlarıyla YJŞ-YBŞ savaşçılarının omzunda taşınan Dersîm, toprağa verildi.