Fransa’da Fillon skandalı liberal aday Macron’u güçlendiriyor

Fransa’da sağ partilerin cumhurbaşkanlığı seçimleri adayı François Fillon, parlamento fonlarından ailesine haksız kazanç sağladığının ortaya çıkması ardından anketlerde ciddi oy kaybı yaşıyor.

Merkez oylara oynayan genç siyasetçi Emmanuel Macron ilk kez anketlerde ikinci tura kalmayı başarırken, iktidar partisinin oyları da ilk kez yükselişte.

Geçtiğimiz Kasım ayında Nicolas Sarkozy liderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR) ve müttefikleri tarafından düzenlenen ön seçimleri eski başbakanlardan François Fillon kazanmıştı. Ancak Fillon’un milletvekilliği ve senatörlük görevleri sırasında danışmanları için verilen fonları eşine ve çocuklarını ‘danışman’ gibi göstererek haksız kazanç sağladığına dair güçlü iddialar ortaya açılmıştı.

Hakkında soruşturma açılan ve eşiyle birlikte yetkili soruşturma ekibince dinlenen François Fillon, Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favorisi iken, skandal sonrası anketlerde ciddi oy kaybına yaşıyor.

Elabe şirketi tarafından Les Echos  ve Radio Classique için yapılan ankete göre, Nisan ayındaki seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen’in oyları yüzde 26 ile 27 arasında değişecek.

Ankete göre geçtiğimiz yaz Ekonomi Bakanlığı görevini bırakan Emmanuel Macron ise yüzde 22 oyla ikinci tura kalan diğer aday olacak. Kendini ‘hem sağ hem de sol’ olarak değerlendiren Macron’un oy oranı liberal aday François Bayrou’nun aday olmaması halinde yüzde 23’e yükseliyor.

Macron’un ikinci turda ırkçı Marine Le Pen’e karşı yüzde 65 oyla cumhurbaşkanı seçileceği sonucu da çıkıyor.

Ankete göre, Bayrou’nun seçime katılması veya çekilmesi halinde dahi François Fillon’un ikinci tura kalması imkansız. Fillon’un oyları yüzde 19 ile 20 arasında değişiyor. Fillon böylelikle uzun süreden beri favori olarak gösterildiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalamıyor.

Aynı ankette, geçtiğimiz Pazar günü iktidardaki Sosyalist Parti (PS) adayı olarak seçilen Benoit Hamon’un hızlı bir oy artışı sağladığı da görülüyor. 2012 yılından bu yanaki iktidar politikalarını eleştirmesiyle bilinen Hamon’un oy oranı yüzde 16 ile 17 arasında değişiyor.

Soldaki en ciddi muhalif önder olarak bilinen Jean-Luc Mélenchon’un ise Benoit Hamon’un adaylığıyla birlikte oy kaybı yaşayacağı tahmin ediliyor. Ankete göre, Mélenchon’un oy oranı yüzde 10’da kalacak.