Guterres: BM kendisini reforme etmeli

1 Ocak’ta BM Genel Sekreterliği görevini devralacak olan ve dün yemin eden Antonio Guterres, dünya genelindeki sorunlara daha etkili müdahale edilmesi için BM’nin kendisini reforme etmesi gerektiğini söyledi.

BM Genel Kurulu’ndaki yemin töreninde konuşan Antonio Guterres, özellikle barışın korunması, sürdürülebilir kalkınma yardımı ve yönetim gibi konularda değişime ihtiyaç olduğunun altını çizdi. “BM kendisini değiştirmeye hazırlanmalıdır” diyen Guterres, dünya genelindeki savaşlara karşı müdahalede ‘önleyici diplomasiye’ gereksinim olduğunu vurguladı.

BM’nin birçok ülkedeki barış misyonlarının başarısızlığına dikkat çeken Antonio Guterres, “Barış Gücü askerleri genellikle olmayan bir barışı sağlamaya çalışıyorlar” eleştirisinde bulundu. Guterres, BM’nin yürüttüğü operasyonların ve stratejisinin global bir reformdan geçirilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler’i oluşturan farklı kurumlar arasındaki koordinasyonun iyileştirilmesinin önemine işaret eden Guterres, bu sayede terörizmle mücadelenin de daha başarılı olabileceğini savundu. Guterres, BM’nin bürokrasi yerine ‘bireylere güvenmesi gerektiğini’ dile getirdi.

Antonio Guterres, BM’nin bazı durumlarda kriz yaşanan alanlara ‘bir kişi göndermek için 9 ay zaman gerektiğini’ ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Guterres, BM’nin ‘daha atik ve etkili’ olması gerektiğini vurguladı. Guterres, BM çalışmalarının daha iyi yansıtılması için iletişimin iyileştirilmesi gerektiğini söylerken, kurumlarda daha fazla kadın ve gençlere yer verilmesi çağrısı yaptı.

Ban Ki-moon’dan görevi 1 Ocak’ta resmen devralacak olan Antonio Guterres, 1992-2002 yılları arasında Portekiz Sosyalist Partisi Genel Sekreteri, 1999-2005 yılları arasında Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve 1995-2002 yılları arasında ise Portekiz Başbakanı olarak görev yapmıştı. Guterres, 2005-2015 arasında ise BM Mülteciler Yüksek Komiseri olarak görev almıştı.