Patlayıcı silahlar 2023’te benzeri görülmemiş zararlar verdi!

Handicap International, patlayıcı silahların 2023 yılında sivillere "benzeri görülmemiş" bir zarar verdiğini açıkladı.

PATLAYICI SİLAHLAR

Sivil toplum örgütü Handicap International tarafından pazartesi günü yayınlanan yıllık rapora göre, 2023 yılında yaklaşık 75 ülke ve bölge ya da dünyanın üçte biri patlayıcı silahların kullanımından etkilenerek sivil altyapı ve nüfusa "eşi benzeri görülmemiş" düzeyde zarar verdi. 

Sağlık (763 olay, 2023'te +%12), eğitim (+%80) ve insani yardım altyapılarına yönelik saldırılarda da keskin bir artış kaydedilen rapora göre, öldürülen sivillerin sayısı 2022'ye göre %122 daha fazla.

İsrail ordusunun Filistinli Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına karşılık olarak son altı aydır Gazze'de yürüttüğü savaşın bu rakamlardaki artışta önemli bir etken olduğunu belirttildi. 

Raporda, Dünya Bankası verilerine göre dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Filistin topraklarında evlerin yüzde 60'ından fazlasının yıkıldığı veya hasar gördüğü belirtiliyor. 

Handicap International, özellikle etkilenen dokuz ülke ya da bölge olduğunu kaydediyor: Lübnan, Myanmar, Pakistan, Filistin, Somali, Sudan, Suriye, Ukrayna ve Yemen.

Rapor, şehirlerde kullanılan patlayıcı silahların kurbanlarının %90'ını sivillerin oluşturduğunu belirtiyor.

Raporun yayınlanması, 2022 tarihli siyasi deklarasyonun uygulanmasını görüşmek üzere Oslo'da pazartesi başlayan ve üç gün sürecek uluslararası bir toplantısına denk geldi. 86 ülke tarafından imzalanan deklarasyon, sivillerin yerleşim alanlarında patlayıcı silah kullanımına karşı daha iyi korunmasını amaçlıyor. 

Handicap International'a göre bu ülkelerden yirmi sekizi patlayıcı silahların kullanımından etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.

İsrail ve Rusya 2022 bildirgesini imzalayan ülkeler arasında yer almıyor. Sivil toplum örgütü, devletleri uluslararası anlaşmayı derhal uygulamaya, insani acıları hafifletmek için somut politikalar hayata geçirmeye çağırıyor.