Romanya’da 500 bin kişi sokaklara çıktı: Hükümet geri adım attı

Romanya hükümeti, günlerce süren gösteriler ardından “yolsuzluk affı” olarak tanımlanan yasa projesini rafa kaldırdı. Bu karara rağmen 500 bin kişi yeniden sokaklara çıktı.

Sağlık Bakanı Florian Bodog, “İptal kararnamesi onaylandı” dedi. Başbakanlık kaynakları da, yolsuzluk karşıtı mücadeleyi esneten kararnamenin geri çekildiğini doğruladı. 

Sosyal Demokrat hükümet, Pazar günü öğle saatlerinde kararnameyi görüşmek üzere toplanmıştı. Hükümetin attığı geri adıma rağmen, yarım milyon kişi yeniden sokaklara çıktı. Bunların 250 bini Bükreş’te, hükümet binasının karşısında toplanarak, “İstifa” ve “Hırsızlar” şeklinde slogan attılar. 

“Yolsuzluk affı” kararnamesinin kabul edildiği, 31 Ocak Salı gününden bu yana her gün yüzbinlerce kişi sokaklara indi. Kararname, yetki suiistimaline ilişkin cezaları hafifletirken, yolsuzluğun suç sayılabilmesi için minimum 44 bin euroluk bir zarar verilmiş olmadı gerekiyordu. 

Yeni bir yasa tasarısının hazırlanacağı ve bu kez parlamentoya sunulacağı belirtildi. Yetki suiistimali için alt sınır olarak belirlenen “45 bin euroluk zarar” ibaresi tasarıda yer almayacak.

Kararnameye karşı komünizmin çöküşünden bu yana en kitlesel eylemler gerçekleşti. Avrupa Birliği de tepki de bulundu. Hükümet, aralarında dava konusu olan Sosyal Demokrat Partinin Başkanı’nın da bulunduğu milletvekilleri ve iş adamlarını yargının elinden kurtarma çabası içerisinde olmakla eleştiriliyor.