GÖRÜNTÜLÜ

‘Turizmin yeniden canlanması için HAYIR’

İktidarın savaş politikalarından kaynaklı turizm ve ekonominin her yıl daha da çakıldığını ifade eden Mali Müşavir Özeyranlı, bu gidişata bir an önce dur demek gerektiğini ve bunun ilk adımının da referandumda ‘Hayır’ demek olduğunu söyledi.

 

AKP hükümetinin savaş politikalarındaki ısrarının olumsuz etkilediği alanlardan biri de turizm. Turizm sektörü işletmecileri yeni sezonda turizmin 2015'ten daha kötü olacağını düşünüyor.

Sektörün öncelikli sorunun turist sayısındaki azalma olduğunu belirten turizmciler, en büyük riskin de savaş ve dış politikadaki başarısız politikalar olduğu görüşünde birleşiyor. 800 binin üzerinde turist kaybı yaşanan pazarda gelişmeler uçak krizinin ardından neredeyse tamamen durmuştu. 

Ege’de turizm kenti olan Bodrum’da 30 yıldır yaşayan Mali Müşavir Rahmi Özeyranlı, ilçenin turizmden çok büyük bir pay elde ettiğini bununda yaklaşık 400 milyon Dolar civarında olduğunu ifade etti.

Buna paralele olarak Türkiye’nin de 30 milyar Doların üzerinde bir gelir elde ettiğini belirten Özeyranlı, “2015 yılında yüzde 9 kayıp yaşarken, geçen yıl da yüzde 30 daha bir kayıp yaşandı. Turizm geliri niye bu kadar düştü bunu bir değerlendirmek gerekiyor. Turizmin tavan yaptığı dönem Avrupa Birliği ile müzakerelere başlayıp, insan haklarına dair birçok maddeyi hayata geçirmek le başladı. Bu Avrupa insanına Türkiye’ye gelmek için bir gerekçe yarattı. Turizm yanı sıra birçok sektörü de besliyor. Bir otel yapıldığında inşaat, beyaz eşya ve mobilya sektörüne de katkı sağlıyor” diye konuştu.

‘BU YIL DA TURİZMDEN UMUDUMUZ YOK’

Özeyranlı, turizmin ülkedeki yöneticilerin basiretsizliğinden kaynaklı heba olduğuna vurgu yaparak, şunları aktardı:

“İktidar Suriye’nin iç işlerine karışmaya başladı. Bugüne kadar vizeleri bile kaldırdıkları Suriye ile düşman kesildiler. ÖSO’yu destekleyerek Suriye de taraf oldular. Turizm savaşı sevmez. Yine ülkedeki devam eden savaş ve gerilim turizmi bitirme seviyesine getirdi. Bu da yetmedi; kendi ülkemizde kendi insanımızla savaşmaya başladık. ‘çökertme planı’ diye uyguladığı savaşta 300 bin insanı yerinden edip, kentleri ve köyleri yaktı. Bu da sosyal bir patlamaya yol açtı en son bütün bunları absürde ederken bir baktık 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleşti. Hükümet şunu yapabilirdi, darbecileri tutuklayıp daha demokratik bir düzene geçebilirdi; ama OHAL ilan ederek, muhalifleri tutuklamak için bahane yarattı. Böyle bir ortamda turizm olmaz. En son olarak da ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuyla tamamen bir savaşa girdik. Bombalar patlamaya başladı. Bunun üstüne hükümet Avrupa ile bir kriz çıkardı ve 10 milyar Dolarlık bir kayıp yarattı ama kendilerine 2 puan oy kazandırdı. Oy kazandılar diye ülke geleceğinden feragat ediyorlar.”

‘İLK ADIM HAYIRDA’

Bodrum’da esnafın kan ağladığını belirten Özeyranlı, yazın sezonla birlikte nüfusun yaklaşık bir milyona çıktığını ifade ederek, “Turizm kapasitesi yüzde 30’lara düştü. İnsanlar perişan oldu. Elektriği, suyunu ve personelinin giderini ödeyemeyecek duruma gelindi. Bütün bunlardan dolayı biz bu hükümetin bir an önce gitmesi için çabalamalıyız. Bunun ilk adımı da referandumda ‘Hayır’ demektir” dedi.