YENİLENDİ

Özgür Basın’a saldırıya karşı protestolar sürüyor

Çoğunlukla Belçika Konsoloslukları önünde gerçekleştirilen protestolarda, Türkiye’deki diktatör rejimin uygulamalarını aratmayan baskın karşısında Belçika hükümetine uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıldı.

ÖZGÜR BASIN'A SALDIRI

Belçika polisinin Medya Haber ve Stêrk Tv'ye yönelik dün gece gerçekleştirdiği baskın, İsviçre’nin Basel ve Chur, Hollanda’nın ise Den Haag kentinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

BASEL

İsviçre'nin Basel kentinde bulunan Belçika Konsolosluğu önünde eylem düzenlendi.

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK-Bl) çağrısıyla bir araya gelen Kurdistanlılar, Konsolosluk önüne siyah çelenk bıraktı.

Ardından İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) Kürt kurumlarını hedef alan baskınlara yönelik açıklaması okundu.

Kürt basınına yönelik baskınlarla Kürt halkının sesinin kısılmak istendiği belirtilen  açıklama şöyle devam etti: "Kürt televizyon kanalları Stêrk TV ile  Medya Haber TV’y'e yönelik Belçika polisinin gece operasyonuyla düzenlediği baskın, Türk devletinin Kürtlere karşı saldırılarını yeni bir boyuta taşımasından kaynaklıdır. Muhalif sesleri kısmak isteyen güçler, Kürt basınına eş zamanlı baskınlar düzenlemiş, Türkiye'de gazeteciler rehin alınmıştır. Medya Savunma Alanlarına askeri işgal saldırısı, Türk rejiminin lideri Erdoğan'ın Başûrê Kurdistan ve Irak gezisi ile paralel gerçekleşmiştir. "

Özgür Basın’a yönelik baskınların hiçbir yasal dayanağının olmadığı vurgulanan açıklamada Belçika'ya uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıldı.

CHUR

Chur’da kitle merkez tren istasyonu önünde düzenledikleri eylemle tepkilerini dile getirdi. Eylem alanında konuşan CDK-Chur Eşbaşkanı Kureyş Doymaz, sürece ilişkin bir konuşma yaptı; ardından CDK-S ve YJK-S'nin açıklaması okundu.

DEN HAAG

Medya Haber TV ve Stêrk TV’ye yapılan polis baskını Hollanda’nın Den Haag şehrinde bulunan Belçika Büyükelçiliği önünde yapılan bir eylemle protesto edildi. Dem-Ned öncülüğünde yapılan eyleme yaklaşık 80 kişi katıldı. Yapılan basın açıklamasında, Belçika polisinin yaptığı baskının Türk devletinin polisinin uygulamalarını aratmadığı, aynı gün Kurdistan Özgürlük Gerillası’na da saldırıların tırmandırılmasının manidar olduğu ifade edildi. Eylemde saldırılar hakkında hazırlanan bildiriler de dağıtıldı.

ROMA

İtalya'nın başkenti Roma'da Ararat Kürt Komitesi öncülüğünde Medya Haber TV ve Stêrk TV'ye yapılan polis baskını protesto edildi. Eylemde "Katil Türkiye, işbirlikçi Fransa", "Fransa Kürtlerden elini çek", Medya Haber TV ve Stêrk TV sesimizdir, sesimizi kısamazsınız" yazılı dövizler taşındı.

Fransa Konsolosluğu önünde yapılan basın açıklamasında Fransa ve Belçika'nın Kürt medyasına karşı yaptıkları sansürün anti-demokratik olduğuna dikkat çekildi. Kürt basınına yapılan bu sansürün Kürt kırımını gizlemek anlamına geldiği, Kürtlerin haber alma hakkının gasp edildiği belirtilen açıklamada Kürt Özgür Basını'nın sesini hiçbir faşist uygulamanın kısamayacağı belirtildi.

Açıklama sonunda "Kürt basınına özgürlük", " Free Kurdistan, Free Öcalan " sloganları atıldı.