Goyi: Agit'in ruhuyla Kürdistan devrimini gerçekleştireceğiz

PKK’nin Efsane Komutanı Mahsum Korkmaz'ın savaşçısı olan HPG Komuta Konsey Üyesi Goyi, “Heval Agit’in kahramanlığını halkımızın gücüyle birleştirip, halkımızı her yerde savunarak Kürdistan devrimini gerçekleştireceğiz” dedi.


HPG Komuta Konsey Üyesi Şerif Goyi, Kahramanlık Haftası'na ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu...

İsmi yasak bir halk gerçekliğinin temellerinin atıldığı 21 Mart 1982 tarihinde, Amed zindanında üç kibrit çöpüyle Newroz'u karşılayan Mazlum Doğan’ın eylemi ile başlayan ve 15 Ağustos 1984'te ilk gerilla atılımının mimarı Mahsum Korkmaz’ın yaşamını yitirdiği 28 Mart günleri arasında geçen haftayı Kürt Özgürlük Hareketi, “Kahramanlık Haftası” olarak karşılıyor. PKK’nin Efsane Komutanı Mahsum Korkmaz'ın (Agit) savaşçısı ve HPG Komuta Konsey Üyesi Şerif Goyi, gerilla saflarına katıldığı 1985 yıllında Kürdistan’da şahit olduklarını, Agit’in komutanlığını ve gerillacılığını ve günümüze kadar gelen Kürdistan gerillacılığında Agit’in bıraktığı mirası ajansımıza anlattı. 

'KÜRT HALKI BETONLARIN ALTINA GÖMÜLMEK İSTENDİ!'

Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarının sürdüğü bir dönemde PKK’nin büyük bir kahramanlıkla Kürt halkını betonlar altından çıkardığının altını çizen Goyi, tüm mücadele ve devrim şehitlerini anarak şunları söyledi:

“Kürt halkı, PKK’den önce kendi gerçekliğinden uzaklaşmıştı. Adı yasaklanmış ve bu topraklarda Kürt olduğunu söyleyemeyen bir halk gerçekliği vardı. Böylesi bir dönemde Heval Agit, Mazlum Doğan ve PKK’ye bağlı olan militanlar ortaya çıktı. Eğer bu kahramanlar olmasaydı bugün bu kahramanlıklardan bahsedemezdik. Çünkü düşman, Kürtlere yönelik sadece fiziki saldırı gerçekleştirmedi, kültürel soykırım saldırıları ile Kürdistan’ı yerle bir etti. Bu katliamcı politikalarından dolayı halkımız, Kürt olduğunu bile dile getiremiyordu. Kürtlere karşı soykırım politikaları uygulandı. Örneğin Dersim Katliamı'ndan sonra Dersim’in adını 'Tunceli' olarak değiştiren, Kürt halkına düşman olan faşist Türk devleti, Agit ve Mazlum arkadaşların çıkışına kadar kültürel soykırım saldırılarını sürdürerek Kürt kültürünü yok etmek istedi. Ve Kürt halkını betonlar altına gömerek, Kürt halkını yok etmek istedi.”

'KÜRT HALKI AGİT'İN İZİNDEN YÜRÜYOR'

“Bugün milyonlarca Kürt eğer biz Kürdüz diyebiliyorsa Heval Agit’in eylemi ile söylüyor. Bu gelişmeler Heval Agit’in cesareti ve eylemi ile ortaya çıktı” diyen Goyi, Kürt halkının Mahsum Korkmaz'ın izinde yürüdüğüne vurguda bulunarak şöyle devam etti:

“Böylesi bir dönemde Kürt olduğunu söylemek için cesaret gerekiyordu. Bu cesareti ve gücü Mazlum ve Agit arkadaşlar ortaya koydu. Bu cesareti Heval Agit ortaya koydu. Sadece cesarette, teoride, düşüncede değil pratikte de bunu ortaya çıkardı. Bu atılım 15 Ağustos Atılımı'dır. Tabii bu atılım, Kürtlerin tarihini değiştirdi. Kürt halkı bu atılım ile kendi direniş tarihini yazdı. Bu kahramanlıklar Kürt halkında umut ve cesaret oluşturdu. Kürt halkı içerisinde ‘Kürt vardır ve hep var olacaktır’ düşüncesini oluşturdu. Ve bu atılım ile bu düşünceyi dünyaya duyurdu ve hissettirdi. Bu gelişmeler Heval Agit şahsında oluştu. Tüm dünya Heval Agit’i bu şekilde tanıdı. Bugün milyonlarca insan Heval Agit’in izinde yürüyor. Bugün milyonlarca Kürt eğer biz Kürdüz diyebiliyorsa Heval Agit’in eylemi ile söylüyor. Bu gelişmeler Heval Agit’in cesareti ve eylemi ile ortaya çıktı. Partinin önüne koyduğu hedef, bu eylem ile gerçekleşti. Bugün de dahil Kürt halkı tüm baskı ve şiddet politikalarına rağmen Heval Agit’in izinde yürüyeceklerinin kararlılığını ortaya koydu ve koyuyor."

"Agit ismi Kürt halkı için kutsal bir isimdir. Yurtseverlik bilincinin getirdiği tarihi bir isimdir. Düşmanın korktuğu bir isimdir” diyen Goyi, Kürt halkının bir daha eski günlere dönmeyeceğinin altını çizerek, "Koşulların ve umudun yok edildiği bir dönemde, insanlar nefes bile alamıyordu. Kahramanlık Haftası böylesi bir dönemde Heval Agit ve etrafındaki arkadaşların kahramanlıkları ile ortaya çıktı. Tüm dünya bu kahramanlığı konuştu. Çünkü bu adım sıradan bir adım değildi. Ve bu kahramanlıklar insanlık tarihinde hep konuşulacak ve tartışılacak kahramanlıklardır" dedi.

'MODERN GERİLLACILIĞIN TEMELİNİ ATTI'

Modern gerillacılığın temelinin PKK’nin efsane komutanı Agit şahsında ortaya çıktığını belirten Goyi, devamla şunları kaydetti:

“Arkadaşlar bazen bana soruyorlar ‘sen Heval Agit’i nasıl gördün’, ben de onlara, 'bu umut ve istekle gördüm' diyorum. Kürtlerin varlık ve yokluğunun tartışıldığı bir dönemde partiye katıldım ve Heval Agit’i böylesi bir dönemde tanıdım. Böylesi tereddütlerin yaşandığı bir zamanda özellikle Botan’da Heval Agit’in öncülüğünde atılan ilk adımın kahramanları şahsında PKK adında Kürt halkının özgürlüğü için mücadele eden bir partinin olduğunu öğrendim. Ve sonrasında söylenilecek bir şey kalmadı ve böylesi bir zamanda cesaretli adımların atılması gerekiyordu. Bu adımlar da Heval Agit şahsında atıldı ve bugüne kadar devam etti. Halk da bu temelde adımlar atmaya başladı. Çünkü bundan başka yol yoktu.

Kürt halkının tarihinde birçok isyan gerçekleşti fakat başarıya ulaşmadı. Ancak PKK hareketinin gerçekleştirdiği Kürt halkının özgürlük isyanı Heval Agit’in kahramanlığı ve PKK’nin öncü kadrolarının şahsında başarıya ulaştı. Ve bu kahramanlığı Kürt halkı ise güçlü bir şekilde serhıldanlarla sahiplendi. Ve halkımız tek çarenin PKK olduğunu gördü. Bu çareler Heval Agit’tir, bu çareler doğru ve başarı getiren çarelerdir. Bundan dolayı halk bugüne kadar bu temelde yürüdü ve yürümeye devam ediyor. Artık bu kahramanların mücadelesi ile eskinin yaşanılmayacağı ve dönülmeyeceğini düşmana gösterildi. Bugüne kadar yaratılan değerler bu kahramanların mücadelesi ile kazanıldı. Ayrıca günümüzde var olan imkânlar yoktu. Bu imkânlar bu kahramanların oluşturduğu değerlerle ortaya çıktı. Ve modern gerillacılığın temelleri Kürdistan’da o dönemler atıldı. Bunun öncülüğünü de Heval Agit yaptı.” 

'HALKIMIZIN ŞÜPHESİ OLMASIN...'

İddia ve amaçlarının Kürdistan Devrimini gerçekleştirmek olduğunu belirten Goyi, şunları söyledi: “Bizim iddiamız ise Heval Agit’in kahramanlığını her zaman halkımızın gücüyle birleştirip Kürdistan Devrimini gerçekleştireceğiz. Bu konuda halkımızın hiçbir şüphesi olmamalıdır. Bu kahramanların mirası olan gerilla savaşımız Kürt halkına ve gerillasına geri adım attıramayacağını gösterdi. Ve kırk yıllık verdiğimiz mücadele Kürt halkının varlığının ispatı temelindeydi. Şu an verdiğimiz mücadele ise Kürt halkının özgürlük mücadelesidir. Bu, Heval Agit şahsında PKK’nin kahramanlarının başarısı ile sağlandı. Bu kahramanların izinden yürüyerek Kürtler ulusal birliği oluşturularak başarı sağlanabilir. Hareketimiz her zaman bu hakikati esas aldı ve bu hakikatin izinde yürüdü, yürümeye de devam ediyor."

'HALKIMIZI HER ZAMAN SAVUNACAĞIZ'

Kürt halkına yönelik gelişebilecek her türlü saldırı karşısında Kürt halkını koruyacaklarını belirten HPG Komuta Konsey Üyesi Şerif Goyi, son olarak şunları ifade etti: "Halkımıza da çağrım; hiçbir Kürt, Kürt düşmanlığı yapanların yanında yer almamalıdır. Ve düşmanın oyunlarına gelmemelidir. Eğer Kürt ulusal birliği gerçekleşmezse Kürt halkı zarar görecektir. Biz Kürt halkının militanları olarak Kürt halkına yönelik gelişecek her türlü saldırı karşısında halkımızı savunacağız. Bu iddia ve kararlılıkla halkımızı özgürleştireceğiz.”