Binlerce dünya kenti Earth Hour için karanlığa gömüldü

‘Dünya Saati (Earth Hour)’ adlı çevreci eylem kapsamında dünyanın binlerce kentinde ışıklar bir saatliğine söndürüldü.

Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) adlı uluslararası çevre örgütü tarafından 2007 yılında başlatılan eyleme dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinden katılım gösterildi.

Her ülkede saat 20.30 itibariyle düzenlenen eyleme birçok kamu ve özel kurumu destek verirken, dünyanın birçok tanınmış mekanı da katılım gösterdi. Bunlar arasında Eyfel Kulesi, Kremlin Sarayı, Vatikan’daki Basilique Kilisesi ile İspanya’daki Elhamra Sarayı bulunuyordu.

Sadece Almanya’da 300 kadar irili ufaklı kent belediyesinin ışık söndürme eylemine katıldığı bildirildi. Eyleme Avustralya’dan Amerika’ya kadar destek verildi.

KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT ÇEKMEK AMACIYLA

2007 yılında WWF öncülüğünde Avustralya’nın Sydney kentinde başlatılan eyleme her yıl daha fazla ülkeden katılım sağlanıyor. Geçtiğimiz yıl 7 bini aşkın dünya kentinden eyleme destek verilmişti.

Dünya Saati eylemi, enerji tüketiminin yeryüzü için maliyeti olduğuna ve hükümetler ile bireyleri iklimsel değişiklikleri önlemek için duyarlı olmaya davet amacıyla başlatılmıştı. Elektrik üretiminde kullanılan kömür, gaz ve petrol gibi fosil enerjiler, atmosfere salınan sera etkili gazların dörtte üçünün temel nedeni olarak biliniyor.

Bu eylemle hem bireylerin daha az elektrik tüketmeye teşvik edilmesi hem de daha fazla yenilenebilir enerjilere yönelinmesi için hükümetlere baskı yapılması hedefleniyor.

Sera etkili gazlar nedeniyle küresel ısınmanın arttığı artık bilimsel olarak kesinlik kazanırken, ilk ölçümlerin yapıldığı 1880 yılına oranla yeryüzü sıcaklığı 1,1 derece artmış durumda. 2016 yılı, 1880’den bu yanaki en sıcak yıl olarak da kayıtlara geçmişti.