'9 Ekim insanlık tarihine geçen kara bir gündür'

Kürdistanlılar ve dostları Avrupa'nın birçok ülkesinde 9 Ekim komplosunu protesto etti. Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün bir an önce sağlanması gerektiğine dikkat çekilen eylemlerde 9 Ekim'in insanlık tarihine geçen kara bir gün olduğuna vurgu yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplo Avrupa'daki Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi. 

VİYANA

Avusturya'nın Başkenti Viyana'da Kürdistanlılar ve  enternasyonalist güçler uluslararası komploya tepki gösterdi. Devrim şehitleri için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından kitle saat 16:30'da Christian-Broda-Platz'dan Museumsquartier'e kadar yürüdü. Faşistlerin provokasyon girişimlerine rağmen yürüyüşünü sürdüren kitle, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü talep eden bildiriler dağıttı. 

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo'da yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunu bir mitingle protesto ettiler.NCDK-OSLO tarafından organize edilen mitingte saygı duruşundan sonra Defend Kurdistan kadın aktivisti Lida Weerts bir konuşma yaptı. 9 Ekim komplosunu kapitalist güçlerin, Öcalan şahsında bütün Ortadoğu'ya yaptığı bir komplo olduğunu ifade eden Lida Weerts, komplonun Kürt halkı, dostları ve kadınlar tarafından boşa çıkarıldığını vurguladı. 
 NCDK-OSLO temsilcisi Endam Aso da, 9 Ekim komployu gerçekleştiren kapitalist-emperyalist güçlerin Öcalan'ın barışçıl ve özgürlükçü felsefesine karşı birleştiğini ve yasalarını çiğneyerek bir halkın önderini susturmak istediklerine dikkat çekti.  
Miting, "Bê Serok Jiyan Nabe", "Bijî Serok Apo", "Jin Jiyan Azadî" sloganları ile sona erdi.
 

ROMA


İtalya'nın başkenti Roma'da da 9 Ekim komplosunu protesto etmek için bir panel düzenlendi. Panele, Uiki (Ufficio Informazione Kurdistan İtalia), Rete Kurdistan, Il tempo è arrivata Libertà Per Ocalan (Zamanı Geldi Öcalan'a Özgürlük komitesi), ünlü karikatürist Zerocalcare, Avukat Simonetta Crisci, Gazeteci Chiara Cruciati, eski YPJ savaşçısı Eddi Marucci, Editör Roberto Mapelli, Yönetmen Manolo ve Araştırmacı-Gazeteci moderatör Enrico Laforgia katıldı. 

Ararat Kürt  Kültür Merkezi'nin ev sahipliği yaptığı organizasyon, Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen 9 Ekim komplosunun kınanmasıyla açıldı. Panelde yapılan konuşmalarda, 9 Ekim'in insanlık tarihine kara bir gün olarak geçtiği belirtildi. Tecridin bir an önce sonlandırılması gerektiğine vurgu yapılan panelde ünlü Karikatürist Zerocalcare'nin yeni kitabı Umut Zamanı da tanıtıldı. 
Panelde söz alan aktivistler, sırayla şunları belirtti: 

Editör Roberto Mapelli: 9 Ekim insanlık tarihine geçen kara bir gündür. Bu komployu gerçekleştirenleri kınıyoruz. Öcalan'ın birçok kitabını İtalyancaya çevirdik. Dünya barışına katkı sunacak böylesi önemli bir insanın 22 yıldır cezaevinde olması kabul edilecek bir şey değil. Bu durumun sona ermesi ve Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması için hepimizin üzerine düşen görevler var. 
Karikatürist Zerocalcare: Kürt halkına olan yakınlığım Öcalan'ın 1999 yılında İtalya'ya gelmesi ile başladı. Yazdığım, çizdiğim karikatürlerde elimden geldiğinde Kürt halkının meşru davasını işlemeye çalıştım. Bugün burada yeni kitabımı Kürt halkına ve dostlarına tanıtmaktan gurur duyuyorum. PKK'nin terör listesinden çıkarılması için üstümüze düşeni yapmalıyız. Öcalan'ı özgürlüğe kavuşturmanın zamanı geldi, geç bile kalındı. Kürt halkının özgürlük mücadelesini sahiplenip, Kürt halkı ile dayanışma içinde olmalıyız. 

Eski YPJ savaşçısı Eddi Marucci: Rojava'daki devrime katılmam hayatımın dönüm noktası oldu. Rojava'daki kadın hareketine katılmaktan gurur duyuyorum. Oradaki tecrübe ve donanım yaşamımın ışığı olacak. Sizleri Kürt hareketini tanımaya, kadın ozluk hareketinin davasını sahiplenmeye çağırıyorum. 

Avukat Simonetta Crisci: 9 Ekim komplosu bundan 22 yıl önce İtalya'da gerçekleştiğinde dünyanın her tarafından Cielo meydanına gelen Kürtlerle beraberdim. Komploda yer alan devletler Kürt halkına bir özür borçludur. Öcalan'a Özgürlük Komitesi olarak Öcalan'ın özgürlüğü sağlanana kadar mücadelemiz devam edecek. 

Avukat Arturo Salerni: 1999 yılında Öcalan buraya siyasi iltica talebinde bulunduğunda biz avukatlar bu süreci yakından takip ettik. Anayasa mahkemesine Öcalan'a siyasi oturum talebinde bulunduk ve bu talep kabul edildi. Öcalan şu an İtalya devleti yasalarına göre siyasi bir mülteci konumundadır. Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması için var olan mücadelemiz sürecektir. 

Gazeteci Chiara: Rojava'da  devrimi yerinde görmek için buradan yola çıkıp Irak'a gittik fakat Şengal'de takılı kaldık. Çalışmalarımızı Şengal'de Êzidî toplumu ile sürdürdük. DAİŞ'in saldırılarına maruz kalan Êzidî halkının acılarını konu alan bir kitap yazıyoruz. 

Panel, "Bijî Serok Apo" sloganları ile sona erdi.