ANALİZ

Tüm Haberler

  • Kerkûk'te neler oluyor? 

    Kerkûk üzerinde hesap yapan tüm taraflar, yaşananlara kontrollü bir şekilde izin verirken çelişkiler üzerinden de tabanlarını güçlendiriyor. Yaşananların tetikleyici rolünden hareketle olayların Bağdat, Musul, Tikrit ve Hawice’ye kadar yayılması da olası.
  • Öz savunmasız halkın değeri de toprağı da kalmaz 

    Gerilla, işgal ve ihanete karşı Kurdistan topraklarını savunuyor. Başûr halkı acil olarak öz savunmayı esas almalı, gerilla direnişini sahiplenerek ihanet ve işgalin önüne geçmeli.
  • Halkları aydınlatmak olmazsa olmaz 

    ABD bölgeden çekilirse Türkiye’nin işi zora girer. Onun için Esad’la anlaşmak için acele ediyor. Bu açıdan özerk yönetim ve bütün demokrasi güçleri olan biteni dikkatle izlemeli ve dünya halklarına aktarmalıdır.
  • Mukriyanî’nin Barzani itirafı ve günümüz 

    Bugünlerde Barzaniler ne söylüyorsa, söylediklerine tersten okuma metodu ile bakmak, gerçeklere farklı bir ışık tutuyor. Bunun en iyi örneklerinden birine de Hêmin Mukrayanî’nin biyografi kitabında kaleme aldığı satırlarla tanık olunuyor.
  • Şêx Fexrî: Kürt direnişinin çınarı (1925-1933) 

    Karmaşık tarihsel süreçte ortaya çıkan ve Kürt Direnişinin Çınarı olan Şêx Fexrî, teslimiyeti, ihaneti kabul etmeyerek ölümsüzleşti.
  • Zafer için gelişen gerilla 

    Gerillanın yeni teknik unsurlarla düzenlediği hava eylemleri Türk ordusu üzerinde şok etkisi yarattı. Kıt imkânlara rağmen yenilikçi adımlar, Kurdistan Özgürlük Gerillasını benzersiz kılıyor.
  • İşgal için özel savaş merkezi: Ortak operasyon odası 

    Türkiye'nin yeni işgal ve ilhak planı için Erdoğan'ın Bağdat zirvesi öncesinde TC, Irak ve KDP arasında ortak operasyon odasının kurulduğu bilgisi her geçen gün biraz daha somutluk kazanıyor.
  • Barzani gerçeğini doğru tanımak 

    Barzanilerin durumu mızrağın çuvala sığmadığı kadar ortada. Kör gözün göreceği ve çalışmaz beynin bileceği kadar açık ki, Barzaniler gırtlaklarına kadar işbirlikçilik ve ihanet içindeler.
  • Kapitalist modernite ve çevresel yıkım 

    Kapitalist modernitenin aşırı kâr hırsı ve büyüme arzusu, dünya ekosistemini tehdit ediyor. Bu noktada demokratik modernite bir çözüm gücü; ahlaki, ideolojik ve pratik alanda güçlü bir alternatif olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Yüz yıllık mücadele: Kürt direnişi ve iç ihanet 

    Kürt tarihi, direnişler kadar ihanetlerin de tarihi oldu. İhanet günümüzde ise KDP'nin Türk devletiyle işbirliği üzerinden sürüyor. Direniş ise günbegün büyüyor.
  • Rêber Ehmed’in anatomisi 

    İlk eğitimlerini MİT’ten alan Rêber Ehmed, MİT ve Parastin arasındaki köprülerden; 30 yıldır yaşanan ekonomik krizin, faili meçhul cinayetlerin yürütücülerinden biri. Yasa dışı güç olan Roj pêşmergelerini organize eden oluşumun da tepesinde bulunuyor.
  • ‘Kadın özgürlüğü teori, program, örgüt ve eylem gerektiriyor’ 

    Kadının özgürlüğü ve eşitliği sadece toplumsal özgürlük ve eşitliği belirlemiyor; teori, program, örgüt ve eylem düzenekleri de gerektiriyor. Daha da önemlisi kadınsız demokratik siyasetin olamayacağını, barışın ve çevrenin korunamayacağını da gösteriyor.
  • Büyük fırtına Kıbrıs’ta kopacak 

    İsrail ve Hizbullah kavgacı olsalar da ABD ve İran yönetimleri pek öyle görünmemektedir. Dolayısıyla Lübnan-Suriye hattının da kısmi bir çatışmayla geçme ve büyük fırtınanın Kıbrıs’ta kopma ihtimali çok daha güçlüdür.
  • PAJK’ta ısrar ve gelişme tanrıça erdemlerine taşıyabilir 

    Kadın ve iktidar birbiriyle oldukça çelişkili iki olgudur. Kadın ilk ezilen sınıf, cins ve ulustur. Özgürlüğü ve eşitliği, tarihsel ve toplumsal gelişme içinde değerlendirilip teorisi kurulmadıkça sağlam bir pratik gelişmesi de olamaz.
  • İhanetin iç tezahürü! 

    KDP, işgal ve ilhak politikasının sahadaki öncülüğünü yapıyor. KDP’nin düşmana yaslanma siyasetinin sahadaki karşılığı olarak Başûr’a binlerce asker, yüzlerce tankın sevk edilmesinin yanı sıra birçok askeri üs de kuruldu.
  • 'Ortadoğu kültüründe düşünülmeyen bir yol denedim' 

    Demokratik özgürlük ve eşitlik doğrultusunda geliştirilen çalışmalar, toplumsal özgürlüğün sağlam ölçütü oldu. Pratik gelişmeler ilkeli yaklaşımın doğruluğunu, iyiliğini ve güzelliğini kanıtladı.
  • 'Güçlü bir savaşım verilmeden özgür yaşam kazanılamaz' 

    Somut olarak kadın özgürlük mücadelesi kendi öz partisini kurmaktan kitlesel kadın hareketi, tüm sivil toplum örgütlenmesi ve demokratik siyaset yapılanmalarına kadar iç içe yürütülmek durumundadır.
  • Ortadoğu toplumunun ikinci bir kadın devrimine ihtiyacı var 

    Sistem, reformla düzelme şansını çoktan yitirmiştir. Gerekli olan tüm toplumsal alanlarda yürütülecek bir ‘kadın devrimi’dir. Nasıl ki kadın köleliği en derin kölelikse, kadın devrimi de en derin özgürlük ve eşitlik devrimi olmak durumundadır.
  • Barzani'nin Bağdat’taki 17 görüşmesi ve Irak denkleminde ilhak 

    Mesud Barzani Bağdat’ta görüştüğü çevrelerle Başûr’daki seçimlerin 2025'te yapılmasını talep ederek, Ankara'nın yeni işgal operasyonu için zaman kazanmak istediği belirtiliyor. KDP, Türk devletinin ilhak girişimlerine destek için tüm gücüyle çalışıyor.
  • Özgür kadın iradesinin yükseleceği yüzyıl  

    Erkek egemen ideolojiye karşı kadın özgürlük ideolojisiyle feminizmi ve kaynaklandığı kapitalizmi aşarak silahlanıp mücadele edilmelidir. Kadınlar için belki de yüzyıl gerekebilecek kalıcı kurumlar düşünüp oluşturmak gerekir.
  • Abdullah Öcalan: Kadın köleliği aşılmadan diğer kölelikler aşılamaz 

    Hiyerarşik sistemle başlayan kadının içine alındığı statü çözümlenmeden ne devlet ne de dayandığı sınıflı toplum yapıları izah edilebilir. En temel yanılgılardan da bu nedenle kurtulunamaz.
  • Yangından çıkartılacak dersler 

    Mevcut sömürgeci-soykırımcı sistem ve saldırı altında Kürt halkının hiçbir yaşam güvencesi yoktur. Ekonomik, siyasi, güvenlik ve diğer tüm bakımlardan kendi öz örgütlülüğünü ve öz yönetimini geliştirmeden bu dünyada yaşayabilmesi mümkün değildir.
  • Erdoğan Kürtler için mezar kazmaya devam ediyor 

    Son dönemde Suriye'nin politik tutumundaki değişimler, ABD'nin Suriye'den çekilme süreciyle ilişkilendiriliyor. Türkiye'nin stratejileri ve Esad yönetiminin tutumu, bölgede gelecekteki gelişmeleri belirleyecek önemli faktörler arasında yer alıyor.
  • Başûr’u ilhaka ilk adım: Misak-ı Milli’nin başladığı sınırlar 

    Başûr’daki işgali yeni bir aşamaya taşıyan Ankara, defacto olarak Misak-ı Milli projesini hayata geçiriyor. Türkiye’nin ilhak girişimlerine karşı uluslararası güçler sessizliğini korurken, KDP ise Türk devletine tüm gücüyle tam destek veriyor.
  • 'Bunalım ve krizler eskisi kadar bile aşılmıyor' 

    İnsan toplumu krizin hiç bu kadar ağırına tanık olmamıştı. Toplumlar, eğer süreceklerse, kriz yönetimlerine uzun süre dayanamazlar. Ya çözülür ve dağılırlar ya da direnir, yeni sistemler geliştirip krizi aşarlar. Şimdi böylesi bir dönemden geçiyoruz.