İşgal saldırılarına karşı protestolar yayılıyor-YENİLENDİ I

Türk devletinin işgal saldırıları dünyanın her yerinde protesto ediliyor.

Kürtler ve dostları, dünyanın her yerinde Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etmeyi sürdürüyor.

HELSİNKİ


Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de sol örgüt ve gruplar Demokratik Kürt Toplum Merkezi ile birlikte Kürdistan için Küresel Eylem Günü kapsamında eylem yaptı.

Sol, komünist, anarşist, feminist örgütlerin oluşturduğu Kürdistan Dayanışma Ağı, Finlandiya Parlamentosu önünde AKP-MHP iktidarının soykırımcı, işgalci saldırılarını protesto etti.

Eylemde, Kürdistan’daki son saldırılar ve Türk devletinin tehditlerine dikkat çekildi.

Eylemde PKK, YPG/YPJ flamaları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı.

Eylemde PKK’nin yasaklı örgütler listesinden çıkarılması amacıyla imza da toplandı. Ayrıca Türkiye Konsolosluğuna gönderilmek üzere protesto kartları yazıldı.

Eylem, devrimci şarkılar ve sloganlar eşliğinde yaklaşık 2 saat sürdü.

KOPENHAG

Danimarka'nın Kopenhag kentindeki Kultorv'da bir araya gelen Kürtler ve Danimarkalılar, işgal saldırılarını protesto etti.

Gerilla direnişinin selamlandığı eylemde, Defend Kurdistan, Defend Revolution bildirisi okundu.

Kürdistan'la Dayanışma Komitesi ve Savaşa Karşı Şimdi Özgürlük Zamanı Komitesi'nden temsilciler de eyleme katıldı.

Ekolojik Roja Tarım Derneği'nden Jørgen Holst, Rojava ziyaretini anlattı, Rojava'yı sahiplenmeye çağırdı.

Eylemde PKK'nin 'terör örgütleri listesi'nden çıkarılması için imza toplandı, Abdullah Öcalan'ın kitapları dağıtıldı.

VİYANA


Avusturya'nın başkenti Viyana'da Avusturya Birleşik Devrim Hareketi'nin organizesi ile işgal ve işbirlikçilik protesto edildi.

Kristianbordoplatz'da başlayan ve Museumsqautierplatz'a kadar süren yürüyüşte tecrit, işgal ve işbirlikçiliğe öfke hakimdi.

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde de Kürtlerle Dayanışma İnisiyatifi'nin öncülüğünde Limasol Belediyesi'nin önünde miting düzenlendi.

Eyleme İnisiyatifte yer alan üye ve partiler, Yeşiller Partisi'nin Genel Başkanı Yorgos Berdigis Ve Kürdistanlılar katıldı.

Teofilos Kürt Kültür Merkezinin önündeki eylemde, kentin en işlek caddesi de trafiğe kapatıldı.

Eylemde Kıbrıs Kürt Halk Meclisi'nin bildirisi okunurken, Halk Meclisine bağlı sanatçılar da enternasyonalist şarkılar seslendirdi.

OSLO


Norveç'in başkenti Oslo`da ‘Kürdistan’ı savun’ şiarıyla Türk devletinin işgal saldırılarına karşı bir eylem düzenlendi.

Oslo tren istasyonu önünde düzenlenen eyleme birçok Norveçli parti, örgüt ve kurumun temsilcileri katılarak Kürt halkına desteklerini iletti.

Eylemde konuşma yapanlardan Norveç Kızıl Parti’nin Oslo Başkanı Siavash Mobasheri, Kürdistan ile Dayanışma kurumu (Solidaritet med Kurdistan) Eşbaşkanı Truls Strand, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Norveç Temsilcisi Hendrin Nazir, Tiyatro Sanatçısı Sara Baban ve Kürdistan'ı Savun (Defend Kurdistan) İnisiyatifi adına Lida Weerts birer konuşma yaptı.

Konuşmacılar, Türk devletinin işgal ve soykırımı hedeflediğini belirterek, kimyasal silah kullanımına göz yuman Norveç hükümeti ve NATO ülkelerini “Sessizlik suça ortak olmaktır" diyerek kınadı.  

“Kürdistan’ı savun, işgale izin verme”, “TC kimyasal kullanıyor”, "Solidaritet med Kurdistan “Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan” sloganlarıyla eyleme son verildi.

BOLOGNA

İtalya'nın Bologna şehrinde Emilia Romagna Ağı öncülüğünde yaklaşık 40 kurum ve kuruluşların destek verdiği ve yaklaşık 500 İtalyan ve Kürdistanlının katıldığı "Sessizliği kıralım, Kurdistan’da Türk işgalini durduralım” sloganıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

Şehir merkezinde yapılan yürüyüş öncesi polis ile yaşanan bayrak gerginliği yaşandı. Faşist Türk devletinin Avrupa’ya yönelik tehdit ve şantajına dayalı olarak PKK bayrağının açılmaması için yapmış olduğu girişim, tertip komitesinin araya girmesiyle giderilerek başta büyük boy PKK bayrağı olmak üzere yüzlerce bayrak gökyüzüne doğru dalgalandırıldı.

Türk devlet faşizmi teşhir edilirken Avrupa ülkeleri ise Erdoğan'ın politikaları karşısında diz çökmesi, teslim olması ile eleştirdi.
Yürüyüşe İtalyan devrimci şehit Lorenzo Orsetti'nin babası Alessandro Orsetti de katılarak Rojava Devrimi’ne sahip çıkılması çağrısı yaptı.
Eylem sonrası siyasi polisin PKK bayrağı taşıyan bazı eylemcilere yönelik provokatif girişimleri kitlenin duyarlı ve sağduyulu yaklaşımı ile boşa çıkarıldı. İki eylemci hakkında PKK bayrağı taşıdıkları için tutanak tutuldu. Kürdistan Dayanışma Komitesi, polisin tutumuna ilişkin pazartesi günü kamuoyuna yönelik basın açıklaması yaparak hukuki süreç başlatacağını söyledi.

Şehrin en kalabalık caddelerinde yapılan yürüyüş, sık sık  atılan "Terörist Türkiye” , “Katil Erdoğan”, “Yaşasın Kürdistan”, “Öcalan'a özgürlük”, “Jin jiyan azadî” sloganları ile sona erdi.

INNSBRUCK

Avusturya'nın Tirol eyaletinde yaşayan Kürtler ve dostları, Türk devletinin Kürdistan'daki işgal girişimini ve kimyasal gaz kullanımını protesto etmek amacı ile bir yürüyüş organize etti.

Yürüyüş Tirol eyaletinin başkenti Innsbruck'un Marktplatz meydanında başladı, Müze caddesi üzerinde bulunan Tirol Eyalet Parlamentosu önünden geçip tekrar Marktplatz’ta noktalandı.

Yürüyüş boyunca sık sık "Avrupa finanse ediyor, Türkler bombalıyor” ve “Bijî berxwedana gerîla" sloganları atıldı.