GÖRÜNTÜLÜ

İskoç vekiller: Abdullah Öcalan ile müzakere barışı sağlar

İskoçya Ulusal Parti (SNP) milletvekilleri, gençlik örgütü ve üyeleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile gelişecek diyalog ve müzakere sürecinin barışı sağlayacağını belirtti.

SNP KONGRE

İskoçya’da iktidardaki SNP’nin yıllık olağan konferansı sürerken, “Abdullah Öcalan’a özgürlük” hamlesi kapsamında açılan standı ise iki günde yüzlerce kişi ziyaret ederek desteklerini dile getirdi.

Kürt Halk Meclisi ve Kongra-Star temsilcilerinin bulunduğu ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ standını ziyaret eden SNP’nin önde gelen isimleri Kürt halkına yönelik önemli mesajlar verdi.

SNP milletvekili, gençlik örgütü ve yöneticileri, Kürt halkının tarihsel özgürlük mücadelesini yakından izlediklerini ve özellikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ‘mutlak tecridin Kürt halkını olduğu kadar kendilerini de kaygılandırdığını dile getirdi.

SNP’nin önemli isimlerinden ve Glasgow Milletvekili Bob Doris, ziyaret sırasında ANF’ye konuştu. 

Bob Doris, Kürt temsilciler ile buluşmaktan gurur duyduğunu söyleyerek, “Kürt tarihini ve bölgede barış ve demokrasi için için mücadele yürüten Kürt halkını yakından takip ediyorum. Geçmişte Irak Kürdistan’ını ziyaret eden bir birey olarak Kürtlerin Türkiye, Irak, Suriye ve İran’da ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu biliyorum” dedi.

Rojava’da Kürt halkı ve öz savunma güçlerinin DAİŞ’e karşı gerçekleştirdiği mücadeleyi saygıyla selamlayan Doris, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği Demokratik Konfederalizm Paradigması çerçevesinde Rojava’nın siyasal, sosyal, ekonomik ve askeri anlamda yeniden inşa edilerek Ortadoğu’nun istikrarlı bir toplumunu temsil ettiğini söyledi.

Doris, Abdullah Öcalan’ın 25 yıllık esaretinin Kürt sorununun siyasi ve barışçıl çözümü önünde bir ‘engel’ olduğuna dikkat çekerek, Abdullah Öcalan ile gerçekleşecek yeni bir diyalog ve müzakere sürecinin bu barışçıl süreci başlayacağını ifade etti. Doris, bir diyalog ve müzakere sürecinin Kürt halkı ve Kürdistan’ın dört parçasında özgürlük, barış ve demokrasi içinde yaşamalarında kilit bir rol oynayacağının altını çizdi.

BAKAN GİLRUTH’A ‘ÖZGÜRLÜK SOSYOLOJİSİ’ HEDİYE EDİLDİ

Standı ziyaret eden SNP Avrupa Sözcüsü Alyn Smith de ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ kampanyasını yakından takip ettiğini söyleyerek, Kürt halkı ile yakın ilişkilerinin gelişerek devam ettireceklerini söyledi.

Yine İskoçya Eğitim Bakanı Jenny Gilruth ile SNP Greenock Milletvekili Stuart McMillian’da standa gelerek Abdullah Öcalan’ın ‘Özgürlük sosyolojisi’ adlı savunma kitabını edindi ve desteklerini dile getirdi.  

Ziyaretçilerden Bağımsızlıkçı İskoçya Gençlik Örgütü Temsilcisi Alexander Swanson ise şunları söyledi: “İskoçya’nın tam bağımsızlığını destekleyen gençliği temsil eden örgütümüz adına Britanya’da yaşayan Kürt halkının temsilcilerini Konferansta görmekten onur duyuyoruz. Kürt mücadele tarihini ve Kürtlerin Ortadoğu’daki demokrasi arayışlarındaki rolünü destekliyor ve takip ediyoruz.”

SNP’nin Sosyalist Grubu’na bağlı kadın temsilciler de kampanyayı yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini belirterek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘kadın özgürlükçü’ paradigmasının kendilerini etkilediğini ifade etti.

İktidar da bulunan ve Başbakan John Swinney’in de katıldığı SNP’nin yıllık olağan konferansında kurulan ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ standı yoğun ilgi gördü. 

Kürt temsilciler tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit ve Kürt halkının siyasal durumuna ilişkin bilgilendirmelede bulundu. İskoçların, Abdullah Öcalan’ın fikirlerini yakından takip ettikleri gözlemlenirken, ‘kadın özgürlüğü’, ‘ekoloji’, ‘radikal demokrasi’ ve ‘demokratik konfederalizm’ konularında ilgiyle tartışma yürütmeleri dikkat çekti.

Konferans, İskoçya Başbakanı John Swinney ve Dış İşleri Bakanı Angus Roberston’un sunumları ile sona erecek.