İsveç Sol Parti gençliği Türk devletinin saldırılarını protesto etti

İsveç gençliği, demokrasi ve insan haklarından söz eden İsveç hükümetinin Erdoğan gibi diktatör ve katillere verdiği destekle Kürt halkına karşı kirli bir savaş yürütüldüğüne işaret ederek, bu durumu kınadı.

İsveç’in Göteborg kentinden gelen Sol Parti üye ve sempatizanlarından oluşan 100’ü aşkın genç, Türk devletinin Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarını ve savaşta kimyasal kullanımı protesto etmek amacıyla başkent Stockholm’da bulunan Türk Konsolosluğu önünde bir araya geldi.

Saat 11.00’da YPG, YPJ, PKK flamaları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının üzerinde bulunduğu flamaların yanı sıra “Rojava havası uçuşa yasaklansın”, “Türk turizmini kınayın ve durdurun” yazılı pankartlar taşıyarak yürüyüşe geçti.

Yolda eylemin amacını içeren açıklamalar yapan gençler, İsveç Parlamentosu önüne kadar yürüdü. Türk devletinin Kürtlere yönelik kirli uygulamalarını kınayan eylemciler, daha sonra Jîna Emînî’nin İran devleti tarafından katledilmesine dikkat çekerek, şunları vurguladı: “Türkiye ve İran’da kadınların sistematik olarak katledilmesini kınıyor, Rojhilatê Kurdistan ve İran’da başkaldıranları selamlıyoruz. Kendisine ‘demokratım, insan haklarını savunuyorum’ diyen İsveç Parlamentosu önündeyiz. İran ve Türk yetkilileri ağırlanıyor bu parlamentoda. Demokrasi ve insan haklarından söz edenler Türkiye ve İran’a silah satıyorlar, onlar da bu silahları Kürt halkına karşı kullanıyorlar. Hem İran, hem Suriye hem de Türkiye halkları bu katil ve diktatörlerden bıktı ve evrensel haklarını istiyorlar. Bu devletler “ülkelerinin güvenliği” adı altında Kürtlere yönelik vahşice saldırılarda bulunuyor, bunun karşısında kimse Kürt halkının meşru haklarından söz etmiyor. Biz bu tutumu protesto ediyoruz. Kürt kadınlar DAİŞ’i yendiği için Erdoğan DAİŞ’in intikamını Kürtlerden almak istiyor.”

Eylemde Afrika Hiphop grubu da mesajlarıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etti; şarkılarıyla gençlerin eylemine destek verdi.