GÖRÜNTÜLÜ

İsveç'te Kürt Kültür Festivali gerçekleştirildi

İsveç’te 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde düzenlenen Kürt Kültür Festivali'nde Kürt Halk Önderi'nin özgürlüğü için mesajlar verildi, gerilla direnişi selamlandı.

KÜLTÜR FESTİVALİ

İsveç’te 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Kürt Kültür Festivali düzenlendi. İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Amara Kadın Meclisi ve Teşi Kürt Kültür Merkezi'nin ev sahipliğini yaptığı festival, Gulistan Tara, Hêro Bahadin, Rosîda Mêrdîn ve Orhan Bingöl şahsında tüm Kürdistan şehitleri için saygı duruşu ile başladı.

İsveç Demokratik Kürt Merkezi (NCDK) eşbaşkanları Menice Yiğit Yıldırım ve Mehmet Kaya, işgalci Türk devletinin Kürt dili ve kültürüne dönük saldırılarına dikkat çekti, gerilla direnişini selamladı. Konuşmalarda "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm Hamlesi" etrafında kenetlenme çağrısı yapıldı.

'TÜM KAZANIMLARIMIZ YOK EDİLMEK İSTENİYOR'

KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, şöyle konuştu:

"Kürdistan toprakları büyük bir askeri güçle saldırı altında. Düşmanımız Ortadoğu’da ve dünyada yaşanan kaosu, Kürt halkının tüm kazanımlarının yok edilmesi için bir fırsat olarak görüyor. Buna karşı öncelikle siyasi partilere, sonra halkımıza ve birlikte yaşadığımız tüm kurumlara görev ve sorumluluk düşüyor.
Türkiye, İran, Suriye hatta Irak olsun işgalci devletler, Kürt halkının bu aşamaya gelmesini, başarılı ve statü sahibi olmasını hazmedemiyor. Her ne kadar aralarında siyasi, dini vb. çatışmalar olsa da İran ve Suriye de söz konusu Kürt halkı olunca Türk devleti ile anlaşma yapabiliyor. Bu devletler, Kürt halkını yok etme konusunda ittifak halindeler. Dolayısıyla bu aşama, halkımız için kader aşamasıdır. Siyasi partilerden, sivil toplum kurumlardan ve halkımızdan talebimiz, bu gerçekleri görerek tavır almalarıdır. Kürdistan topraklarının işgal edilmesini, çocuklarımızın öldürülmesini kabul etmediğimizi söylüyoruz."

'KÜRT HALKI ÖNDERLİĞİNİN YANINDA'

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından gönderilen mesajda da "Jin jiyan Azadî devrimin ikinci yılında yapılacak eylemselliklere aktif katılalım" çağrısı yapıldı. Mesajda, "Kürt halkı Önderliğinin yanında olduğunu ve Önderliksiz bir özgür yaşamın var olmayacağını tüm dünyaya haykırmaktadır" denildi.
İsveç Sol Parti ve Asuri-Süryani partisi Bet-Nahrin , festivale gönderdikleri mesajda, ortak mücadeleye dikkat çekti.

Festivalde Koma Yarsan, Koma Çarnewa, Ayfer Düzdaş, Şerif Omeri, Helim Omeri, Nahid Hewrami ve Rizgar Hewrami’nin sahne performanslarıyla coşkulu anlar yaşandı. Kürt halkı festivale ulusal kıyafetleriyle katıldı, govend, sloganlar ve zılgıtlarla eşlik etti.

İsveç’in soğuk ve yağmurlu havasına rağmen oldukça coşkulu bir festival gerçekleşti.

Festivalde Kürt Enstitüsü, Jineoloji, PENA Kurd da kitap tanıtımları yaptı, stantlar açtı.

Çocuklar için davet edilen Zarok Ma ekibi ile birlikte çocuklar için bir alan oluşturuldu ve çocuklara Kürt kültürünü, Kürtçe şarkıları öğretti. Zarok Ma ayrıca 31 Ağustos'ta Stockholm şehir merkezi Gamla Stan'da bir atölye gerçekleştirdi.

Geç saatlere kadar süren festival  “Bijî Serok Apo" ve  "Jin jiyan azadî" sloganları ile son buldu.