İsviçre’de “Erdoğan'a yaptırım uygulansın" kampanyası başlatıldı

Kürtlere karşı savaş suçu işleyen Erdoğan’a yaptırım talebiyle başlatılan imza kampanyasında İsviçre Federal Parlamentosu’nun birçok yaptırım kararı ile birlikte Türk devletinin işlediği savaş suçlarıyla ilgili bağımsız bir soruşturma açması isteniyor.

İsviçre Federal Parlamentosu'na Erdoğan'a yaptırım uygulanması talebiyle imza kampanyası başlatıldı. Söz konusu ittifakta Campax, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S), İsviçre Genç Sosyalistler (Jungsozialisten Schweiz-JUSO) ve İsviçre Ulusal Konseyi Üyesi Fabian Molina yer alıyor.

İttifak tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Erdoğan ve ona bağlı güçlerin Kuzey Irak ve Kuzey ve Doğu Suriye'deki saldırıları yaz aylarında yoğunlaştı. Şimdiden çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Tarafsızlığıyla bilinen İsviçre, diğer savaşlara yönelik net bir tavır alırken bu çatışmaya ilişkin ise herhangi bir resmi açıklama yapmadı. Campax, İsviçre'deki Kürt örgütleri, JUSO ve İsviçre Sosyal Demokrat Partisi-SP’den Ulusal Konseyi Üyesi Fabian Molina'dan oluşan ittifak için artık harekete geçme zamanı geldi.”

Kampanya dilekçesinde, son zamanlarda Putin'e karşı alınan yaptırımlar gibi Erdoğan ve destekçilerine de yaptırım uygulanması çağrısında bulunuluyor.

Ayrıca Fabian Molina'da benzer bir taleple bugün İsviçre Parlamentosuna bir önerge sundu.  

ERDOĞAN TÜRKİYESİNE YAPTIRIM UYGULANMALI

CDK-S Dış İlişkiler Temsilcisi Asmin Engin, Erdoğan’ın, uluslararası kanunlara aykırı saldırılarıyla, uymak zorunda olduğu uluslararası hukuku ayaklar altına aldığını, bunun sonucunda sivil halkın büyük zararlar gördüğünü ifade etti ve ekledi: “İsviçre Federal Konseyi sonuç olarak taraf olmalı ve bu suçlara karşı yaptırımlarla tepki vermeli.”

Kurulan ittifakta yer alan JUSO'nun uluslararası sekreteri Mia Jenni ise "Kürtlerin demokrasi mücadelesiyle dayanışmamızı gösteriyoruz. Türkiye'nin uluslararası hukuk ihlalleri uluslararası alanda kınanmalıdır. İsviçre, Ukrayna savaşında Putin'in Rusya'sına yönelik AB yaptırımlarına katılma konusunda çok tereddütlüydü. Bu yaklaşım eleştirildi. Uluslararası hukuk şimdi yeniden çiğnendi ve İsviçre yaptırım politikasında öncü bir rol oynama şansına sahip.  Bu nedenle tutarlı davranmalı ve NATO üyeliğine rağmen Erdoğan'ın Türkiye'sine yaptırım uygulamalıdır.

İŞLENEN SUÇLARLA İLGİLİ SORUŞTURULMALI

Dışişleri Bakanı Cassis'i acilen harekete geçmeye, Erdoğan'ın savaşlarını kınamaya, onu ve destekçilerini cezalandırmaya çağıran Campax'tan Virginia Köpfli de, yaptırımın içeriğine dair taleplerini ise şöyle sıraladı: "Buna giriş yasakları ve etrafındaki insanlardan gelen fonların dondurulması da dahildir. Ayrıca bu çatışmada tek bir İsviçre silahının kullanılmadığından emin olunmalıdır. Son olarak, İsviçre kanıt toplamak ve uluslararası hukuka karşı işlenen suçlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yürütmek için çalışmalıdır.”

 

İmza linki: https://act.campax.org/petitions/sanctions-contre-la-machine-de-guerre-d-erdogan