Gözaltına alınan Kürt gazeteciler için kampanya

Gözaltına alınan Kürt gazeteciler için İsviçre merkezli bir kampanya başlatıldı.

Amed'de 8 Haziran’da evlere ve basın yayın kurumlarına yapılan baskınlarda, 20’si gazeteci 21 kişinin gözaltına alınmasına tepkiler artıyor. İsviçre’de aralarında SOLIFONDS, Mojust International Fondation, medico international schweiz, Plattform fu¨r Frieden und Solidarita¨t, SP Schweiz, Collectif Question Kurde de l'Université de Genève, Basta, Demokratische Juristinnen und Juristen der Schweiz DJS, Solidarité sans frontières, VERT-E-S Suisse’in de bulunduğu 20’yi aşkın yakın sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve hak örgütleri, bir çağrı yaparak gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.  Çağrı metninde, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların giderek arttığına dikkat çekilirken, Türkiye’nin gazeteciler için bir cezaevine dönüştüğüne vurgu yapıldı.
 
'İKTİDARI RAHATSIZ EDEN GAZETECİLER HEDEFTE'
 
Türkiye’de Kürt meselesi başta olmak üzere iktidarı rahatsız eden konularda haber yazan gazetecilerin hedef haline getirildiğinin kaydedildiği açıklamada, Terörler Mücadele Yasası ile bütün eleştirenlerin “terörist”, eleştirilerin ise “terörizm” ile yaftaladığına dikkat çekildi.

İktidarın yeni yasa tasarıları ile düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıları yasal bir çerçeveye oturtmaya çalıştığının vurgulandığı çağrıda, Türkiye’nin uluslararası hukuka uygun davranması istendi.
 
Açıklamada, gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılması gerektiği belirtildi.

KAMPANYAYA KATILANLAR
 
Kampanyaya katılanlardan bir kısmı şöyle:

"Jean Ziegler, Erica D. Ziegler, Prof. Radha D’Souza, Margaret Owen, Les Lewidow, Siobhan Wall, Juan Gasparini, Desmond Fernandes, Estella Schmid, Cornelia Rohr, Fréderike Geerdink, Engin Sustam, Solange Zongo, Assmaa Shaban, Raquel Vidal, Viviana Fiorentino, Therese Kieran, Ragıp Zarakolu, Lami Özgen, Miriam Turley, Steve Sweeney’in de bulunduğu İsviçre, İngiltere, Fransa, Almanya, İrlanda, Yunanistan, Türkiye, İsveç, Hollanda ve Hindistan gibi dünyanın birçok yerinden yüzü aşkın akademisyen, insan hakları savunucusu, yazar, gazeteci, milletvekili, sivil toplum kuruluşu temsilcilsi."
 
Kampanyaya katılmak isteyenler [email protected] adresine mail gönderebilir veya https://form.jotform.com/221605337173047 adresinden form doldurabilir.