GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre’nin 3 kentinde 15 Ağustos kutlandı

İsviçre’de düzenlenen etkinliklerde iki kadın gazetecinin katledilmesi kınanırken, 15 Ağustos Atılım ruhu temelinde örgütlenmenin önemine vurgu yapıldı.

İsviçre’nin Cenevre, St. Gallen ve Raperswil kentlerinde düzenlenen etkinliklerle 15 Ağustos Diriliş Bayramı kutlandı. Etkinlikte işgalci Türk devletinin Özgür Basın Emekçilerine yönelik saldırısı da protesto edildi.

CENEVRE

İsviçre’nin Cenevre kenti Rue Elisabeth-Baulacre parkında bir araya gelen Kurdistanlılar 15 Ağustos Diriliş Günü’nü kutladı. Öğleden sonra başlayan etkinlik, gece geç saatlere kadar devam etti.

Etkinliğe İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya ile çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Etkinlik işgalci Türk devletinin SİHA saldırısı sonucu katledilen Gazeteci Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı İbrahim Yüksel, 15 Ağustos Atılımı'nın önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Yüksel, başta şehit aileleri olmak üzere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, özgürlük savaşçılarının ve Kürt halkının 15 Ağustos bayramını kutlayarak, “15 Ağustos Atılımı, hem Kürt inkarına hem de gerici ve işbirlikçi anlayışa karşı kurşun sıkılmasıdır. 40 yılını geride bırakan bu atılımın etkileri halen devam ediyor” dedi.

CDK-S Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya ise, 15 Ağustos Atılımı’nı başlatan Egîd (Mahsum Korkmaz) şahsında Kurdistan Özgürlük Şehitlerini anarak, şunları ifade etti: “40 yıl önce komutan Egîd öncülüğünde başlayan bu atılım, bugün dört parça Kurdistan’da ve diasporada her alanda yaşanıyor. Türk devleti yıllardır Kürtleri bitireceğini söylüyor. Bizi bitiremezsiniz. Özgür basın emekçilerine yönelik saldırıda iki kadın gazeteci arkadaşımız katledildi. Bu alçakça saldırıyı lanetliyor, her zaman Özgür Basın emekçilerinin yanında duracağımızın sözünü yeniliyoruz. İşgalci Türk devletine bir kez daha söylüyoruz. Sizin gücünüz özgürlük mücadelesini engellemeye yetmez. Bizler İmralı duvarlarını yıkıp Önder Apo’yu özgürleştirene kadar durmayacağız” dedi. 

Etkinlikte sanatçılar Hozan Comerd, Bavê Ronî, Koma Herekol, Arda û Rençber ve Hunermend Erhan sahne aldı. Kurdistanlılar söylenen ezgiler eşliğinde bol bol halay çektiler. Etkinlik gece geç saatlete kadar sürdü.

ST. GALLEN

St. Gallen Demokratik Toplum Derneği tarafından (CDK-SG) " tarafından 15 Ağustos Atılımı dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi. Çok sayıda kişinin katıldığı etkinlik saygı duruşuyla başladı.

Açılış konuşmasını yapan CDK-SG Eṣbaṣkanı Adil Bat, Kurdistan devriminde yas ve sevincin bir arada yaşandığını ifade ederek, iki duyguyu beraber yaşamanın kolay olmadığını söyledi. Bat, "Barzanî ailesinin işbirliği ile dün Silêmanî’de bombalı bir saldırı oldu. Özgür Basın emekçileri Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn ṣehit düṣtü. Başta halkımıza, özgür basın ve ailelerimize başsağlığı diliyorum” dedi.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Cemal Özdemir ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve Kurdistan halkının 15 Ağustos Bayramı’nı kutlayarak, "15 Ağustos Kürt halkı için çok önemli bir gündür. 15 Ağustos, Önder Apo'nun ideolojik çizgisi doğrultusunda zindanlardaki yoldaşların emeği ve komutan Egîd öncülüğünde gerçekleştirildi. O gün sıkılan kurşun, Kürt halkı için dirilişine vesile oldu” dedi.

Özdemir, iki gazetecinin katledilmesini de kınadı.

Ardından Sanatçı Kawa Urmiyê ve konuk sanatçılar sahne aldı. Etkinlik çekilen halayla son buldu.

RAPERSWIL

15 Ağustos kutlamalarının yapıldığı bir başka şehir ise Raperswil kenti oldu. Raperswil Şehit Çiyager Halk Komünü öncülüğünde gerçekleşen etkinliğe  Raperswil’de yaşayan çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Saygı duruşu ardından ilk olarak Şehit Çiyager Halk Komünü adına Eşref Memedoğlu konuştu. Memedoğlu, ‘İlk Kurşun’un öneminden bahsederken, “Örgütlü olmak önemlidir. İşte Rojava örneği ortadadır. Eğer Rojava’da örgütlü olunmasaydı bugün Rojava Devrimi’nde bahsedilemezdi. Onun için dilimize, kültürümüze ve değerlerimize yapılan bu saldırılara karşı örgütlü olmak zorundayız” dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) aktivisti Şükran Sincar ise, “Kürt halkı 15 Ağustos Atılımı’nın hangi esaslar üzerinde gerçekleştiğini çok iyi biliyor. Türk devleti Kürt halkını yok sayıyordu. 15 Ağustos bu inkar ve imha politikasına bir başkaldırıdır. İmhaya, inkara karşı özellikle Amed zindanında devrimci öncülerimize dayatılan ihanete karşı bir direniş gelişti. Zindanda Mazlum Doğan, Hayri Durmuş, Sara, Kemal Pir ve bedenleriyle mücadele ateşini harlayan Dörtler, geliştirdikleri direnişle özgürlük mücadelesini bir üst aşamaya taşıdılar. Komutan Egîd ve silahlı direniş birlikleri bu direnişe cevap oldular. Önder Apo öncülüğünde başlayan özgürlük mücadelesi 15 Ağustos Atılımı’yla yemi bir aşamaya geçmiştir. Bugün mücadelenin geldiği bu aşama, 15 Ağustos Atılımı’nın sonucudur. Kadın devrimi ve özgür basın Türk devletini korkutuyor. Onun için de Başûr’da Özgür Basın emekçileri hedef alınıp katledildi. Bu saldırı yerli işbirlikçilerin ortaklığıyla gerçekleşti. Bu alçakça saldırıyı kınıyor, Özgür Basın’ın yanında olacağımızı yineliyoruz” dedi. 

Etkinlik müzik ve çeşitli etkinliklerle akşama kadar devam etti.