İsviçre’nin 7 merkezinde işgal ve ihanete karşı protestolar

Defend Kurdistan’ın çağrısı üzerine çok sayıda enternasyonal kurum ve şahsiyetin de katılımıyla işgal ve ihanete karşı yürüyüşler düzenlendi.

Defend Kurdistan birleşenlerinin çağrısı üzerine İsviçre’nin Aarau, Fribourg, Cenevre, Bellizona, Zürih, St. Gallen ve Luzern kentlerinde Kürt dostlarının öncülüğünde yürüyüş ve mitingler gerçekleştirildi. İsviçre Demokratik Kürt Konseyi-CDK-S, İsviçre Kürt Kadınlar Birliği-YJK-S ile Defend Kurdistan bileşenlerinin katıldığı yürüyüş ve mitinglerde Kürdistan’a yönelik Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi. 

AARAU

İsviçre’nin Aarau kenti tren istasyonu önünde Bahnhofplatz’da toplanan Kürdistanlılar ve dostları, sloganlarla işgal saldırılarını protesto etti.

“Defend Kurdistan, Defend Revolution” pankartının açıldığı eylem, ilk olarak Türk devletinin saldırılarında şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Kürdistanlılar adına kısa bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Emrullah Bingöl, Kürdistan’a yönelik saldırıların her geçen gün arttığına vurgu yaparak şunları söyledi: “İşgalci Türk devleti her gün Kürdistan’a saldırıyor. Bu saldırılarda uluslarası arenada yasaklanan silahları kullanıyor. Buna rağmen gerilla direnişi karşısında kaybedecektir. Biz güçlüyüz, güçlülüğümüzü haklılığımızdan alıyoruz. Bugün dünyanın dört bir yanında Kürdistanlılar ve dostları alanlardadır. Bu saldırılar duruncaya kadar da alanlarda olacağız” dedi.

Bingöl konuşmasının sonunda 25 Haziran’da Almanya’nın Düsseldorf kentinde yapılacak kitlesel yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Eylem, Defend Kurdistan’ın saldırılara karşı hazırladığı Almanca metin okunduktan sonra “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

FRIBOURG

İsviçre’nin Fribourg Kantonunda enternasyonalistler öncülüğünde Türkiye Devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırıları saldırıları protesto edildi. Bern ve Biel Kantonundan da onlarca Kürdistanlının katıldığı eylem, Fribourg Bahnhof önünde başladı.

KCK, YBŞ bayrakları açan kitle, Türk devletinin saldırılarının protesto edildiği pankartlar taşıdı. Eylemde Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

Kürdistanlılar adına kısa bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Necdet Atalay, Kürdistan’a yönelik yapılan saldırıların gerilla direnişi karşısında kaybedeceğini dile getirdi. Kürt gerillaların Kürdistan’a yönelik her türlü saldırı karşısında savunma yaptığını kaydeden Atalay, Kürtlerin de Kürdistan’ı savunan gerillalarla omuz omuza savunma yapması gerektiğini vurguladı. 

Atalay’ın konuşmasından sonra basın metni enternasyonalistler tarafından Almanca ve Fransızca okundu. 

Kitle daha sonra Ru de Romont meydanına kadar “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî Serok Apo”, “Defend Kurdistan” sloganlarıyla yürüdü. 

Eylem, çekilen halaylarla sona erdi.

CENEVRE 

Cenevre’de İsviçreli ve farklı halklardan ekolojist ve antikapitalist grupların savaşa ve sömürüye karşı düzenledikleri eyleme Kürdistanlılar ve dostları da kendi renkleriyle katılarak taleplerini dile getirdi. 

Türkiye ve Kürdistan başta olmak üzere 82 ülkede 250 milyon üyesi bulunan La Via Campesina örgütü tarafından Dünya Ticaret Örgütünün tarım politikalarına karşı düzenlenen yürüyüşte, Kürdistanlılar da Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarını protesto etti.

Place Lisa-Girardin meydanında her kesimden halklar buradan slogan ve marşlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca kentin önemli merkezlerinde duran eylemciler, kurum ve örgütler adına konuşmalar yaptı.

Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmalarda da Türk devletinin Güney Kürdistan ile Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırılarına karşı Kürt halkıyla dayanışma çağrıları yapıldı.

Eylem, Birleşmiş Milletler'in bulunduğu Nations meydanında sonlandırıldı.

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinin Helvetiaplatz meydanında toplanan Kürdistanlılar ve dostları sloganlarla işgal saldırılarını protesto etti.

Eylem, Türk devletinin saldırılarında şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Kürdistanlılar adına kısa bir konuşma yapan Luzern Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ercan Güneş, Türk devletinin her gün gerilla alanlarına dönük saldırılar yaptığına vurgu yaparak, işgale karşı herkesin gerillayla omuz omuza durması gerektiğini ifade etti.

Daha sonra Solidarität Rojava Komitesi adına açıklamayı Manu Holliger yaptı. Holliger, tüm dünyadaki enternasyonalist hareketlerin Rojava ve Kürdistan devrimini sahiplenmesi gerektiğini ifade ederek dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.

BELLINZONA

İsviçre’nin Bellinzona kentinde tren istasyonun önünde toplanan Kürdistanlılar ve dostları, bölge parlamentosu önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşe Prof. Franco Cavalli, Kobanê Yeniden İnşa Derneği, Ambiri buz hokey takımı taraftarları, SP Ticino, Sosyalist Parti Eşbaşkanı ve partinin kanton milletvekilleri, Scintilla kıvılcım örgütü, Alternatif Forum, Molino gençlik örgütü gibi kurum ve kişiler destek verdi.

Yürüyüş bölge parlamentosu önüne kadar sürdü. Güzergah boyunca Türk devleti ve Erdoğan karşıtı sloganlar İtalyanca ve Kürtçe haykırıldı.

Yürüyüş korteji, şehrin en işlek meydanında durdu ve burada organize komitesi bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada global eylemin amacı ve niçin yapıldığı aktarılarak Rojava’ya ve Kürdistan devrimine sahip çıktıkları ilan edildi. Burada Kürtler adına konuşan Ahmet Yaman ise Kürdistan’da yaşanan 40 yıllık savaşın ağır bilançosunu aktardı ve özellikle çocukların katlediğine dikkat çekti.

Daha sonra yürüyüş korteji, hükümet meydanına ulaştı. Burada bir miting gerçekleştirildi. Mitingde devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı.

Kürt Komünü adına Recep Akkamış, Ahmet Yaman ve tüm dostlar adına Prof. Franco Cavalli birer konuşma yaptı.

Cavalli, konuşmasında Kürdistan devrimi sahiplendiklerinin altını çizdi. Devamla ise, diktatör Erdoğan’ın Ukrayna’ya savaşını fırsata çevirdiğini, NATO genişleme politikasını Kürtlere karşı kullandığını belirterek, bu yüzden Kürtlerle uluslarası dayanışmanın önemine dikkat çekti. Cavalli, “Kürdistan devrimini sahiplenmeye devam edeceğiz” dedi.

ST. GALLEN

St. Leonardspark’ta bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Markplatz meydanına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

Çok sayıda İsviçreli kurumun destek verdiği yürüyüş, Markplatz’ta sonlandırıldı. İsviçre Devrimci Güç Birliği, Klima Streik, Frauen Streik, Solidarität Kürdistan gruplarının destek verdiği eylemde, Kürdistan devriminin savunulması gerektiği konuşmalarla vurgulandı.

Eyleme katılan İsviçreli kurumlar adına Klima Streik Üyesi Flufi bir açıklama yaptı. Flufi, Kürdistan devrimini savunmanın enternasyonalist bir görev olduğuna vurgu yaptı.

ZÜRİCH

Werdmühleplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Helvetiaplatz’a varana kadar slogan attı.

Zürich eylemine Zürich-Demokratischer Kurdischer Gesellschaftsrat (DEM-KURD), Zürich-Beritan Frauenrat, Alternative Liste (AL), Büdnis der Demokratischen Kräfte in Europa (ADGB), Direkte Solidarität mit Chiapas, GRÜNE Zürich, Klimastreik Zürich, Partei der Arbeit (PdA), Rojava Komitee Zürich, Rote Hilfe Schweiz, Solifonds, Sozialdemokratische Partei Zürich (SP Zürich), Vereinigung Schweiz-Cuba Vilma Espin/ Region Zürich- Ostschweiz katıldı.

Helvetiaplatz’da Zürih Rojava Komitesi, Aufbau ve Dem-Kurd Zürich adına konuşmalar yapıldı. Türk devletinin Kürdistan'a yönelik saldırılar kınanırken Kürdistan ile dayanışmayı yükseltmek gerektiğinin altı çizildi.