İsviçre'nin 7 merkezinde Küresel İklim Grevi
İklim aktivisti binlerce genç, İsviçre'nin dört bir yanında düzenlenen İklim Grevi için sokaklara çıkarak hükumetlere ve büyük şirketlere “Harekete geç” çağrısı yaptı.
İklim aktivisti binlerce genç, İsviçre'nin dört bir yanında düzenlenen İklim Grevi için sokaklara çıkarak hükumetlere ve büyük şirketlere “Harekete geç” çağrısı yaptı.
Genç iklim aktivistleri bugün İsviçre'nin 7 merkezinde Küresel İklim Grevi kapsamında iklim için adalet taleplerini dile getirmek amacıyla sokaklara çıktı.
Bern, Basel, Luzern, Zürih, St Gallen, Wintherthur, Baden kentlerinde gençler "İklimi değil, sistemi değiştirin" sloganıyla eylem yaptı.
İsviçre'de yaşayan Kürdistanlılar da eylemlerdeki yerini alarak kendi dövizleriyle Kürdistan'da sürdürülen ekolojik yıkıma ve saçları göründüğü için Kürt kadın Jîna Emînî'nin İran rejiminin ahlak polisleri tarafından katledilmesine dikkat çektiler.
Başkent Bern'deki eylemin adresi İsviçre Federal Parlamentosu'nun bulunduğu Waisenhausplatz’tı.
İklim aktivistleri tarafından yapılan açıklamalarda şunlar dile getirildi: "Dünyamızı saran enflasyon ve enerji krizleri, felaketler ve savaşlar dünyamızı yok olmaya götürüyor. Yaşanan her kriz birbirini tetikliyor. Bu gidişe dur diyelim. Tüm bu krizler Avrupa'da gözlerimizin önünde yaşanıyor. Bugün insanlar iklim adaleti bilincine ulaşmış görünüyor. Ancak uluslararası iş dünyası temsilcileri ve politikacılar salyangoz hızında hareket ediyor veya bir gün bizi kurtarması gereken yeni teknolojiler üzerinde kumar oynuyorlar. Eğer açıklandığı gibi 1.5°C'lik ısınma emisyonu senaryosunda kalacaksak, 2030 yılına kadar bir dizi radikal değişiklik yapmak için sadece üç yılımız var. Ortalama 1,5°C'lik bir artışın çok büyük olduğunu ve dünya liderlerine başvurma zamanının bittiğini bilmeliyiz. Politikacılar ve global şirketler, ciddi bir önlem alma niyetinde olmadıklarını bir kez daha dünyaya gösterdi. Bu yüzden tüm insanlık için işleri kendi elimize almamızın zamanı geldi. Bizler toplumsal ve politik baskılarla değişimi zorlayacağız. İklim adaleti taleplerimiz doğrultusunda farklı bir sosyal ve politik dünyanın inşası bugün için zorunluluk haline gelmiştir. O yüzden sistemi değiştirme mücadelemizi sürdüreceğiz."