İsviçre’nin Biel ve Lozan şehirlerinde hamle etkinlikleri

"Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt soruna çözüm" hamlesi kapsamında İsviçre'nin Lozan kentinde 'Enternasyonalist ve kültürel akşam' etkinliği düzenlendi. Biel kentinde ise 'Ateşten Günler' belgeselinin gösterimi yapıldı.

HAMLE EYLEMLİLİKLERİ

Lozan’da gerçekleştirilen etkinlikte Enternasyonalist Gençlik Kollektifi aktivisti Sarah Schaft, HDP eski Milletvekili Kemal Aktaş'ın yanısıra etkinliğe tele konferans yoluyla katılan DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş hamleye ilişkin birer konuşma yaptı.

Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Beritan Güneş tahliyesinin engellenmesinden dolayı önceki gün cezaevinde yaşamını yitiren ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ı andı. Türk devletinin politik tutsaklara yönelik vahşi politikalarını eleştiren Güneş Türk devletinin hem iç hem de dış politikada sıkıştığı her dönemde Kürt halkının değerlerine saldırdığını söyledi. Yine son dönemde Kürt halkının dili ve kültürüne yönelik süren baskılara dikkati çekerek konuşmasını sürdüren Güneş Türk devletinin yüzyıllık tarih boyunca tekleştirdiği politikalara dikkati çekerek "Bu politikalar halklara zulmü ve çözümsüzlüğü dayatmaktadır" dedi.

Güneş bu politikalara karşı tek çözümün ise Abdullah Öcalan'ın yaratmış olduğu demokratik yaşam modelinin hayata geçirilmesiyle mümkün olacağını dile getirdi. Güneş son olarak "Demokratik yaşam modelini savunulması ve yaşama geçirilmesi için 13 Ekim'de Amed'de Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün esas alınacağı 'Özgürlük Mitingi'nde yer yerimizi alacağız" diye konuştu.

Güneş'in ardından Enternasyonalist Gençlik Kollektifi aktivisti Sarah Schaft söz alarak dünya halklarının devrim mücadelesine ilişkin gençliğin rolüne dikkat çekti.

Arjantin'de yükselen grev dalgası ile Filistin halkının özgürlük mücadelesi üzerinden gençliğin rolüne değinen Sarah Schaft bugün 'İsviçre ve Avrupa'da gençlik öncülüğünde bir protesto dalgası yayıldığını söyledi.

Schaft "Yine Kürdistan'da 3. Dünya Savaşı dediğimiz işgale karşı gençler yönünü Kürdistan dağlarına çevirmektedir.  Gerek Filistin gerekse Kürdistan'da yaşanan savaş sadece orada bulunan halkları ilgilendirmiyor. Bu savaşların esas sorumluluları egemen güçlerin kendileridir. Biz gençler olarak bu savaşta çözüm olmamız gerekir." dedi.  Abdullah Öcalan'ın yaratmış olduğu paradigmanın Rojava'da cevap bulduğunu söyleyen Schaft demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmayı savunacaklarını sözlerine ekledi.

Schaft'ın ardından siyasetçi Kemal Aktaş Abdullah Öcalan üzerinde sürdülen mutlak iletişimsizliğe ilişkin konuştu. Abdullah Öcalan'ın yoldaşlık kavramı üzerine yapmış olduğu değerlendirmelerini aktaran Aktaş bu yoldaşlık eleştiri-özeleştiri temelinde sürdürülen bir yoldaşlıktır' diye konuştu.

Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkışıyla başlayan 9 Ekim Komplo sürecine ilişkin aktarımda bulunan Aktaş "Bu komplo ile Önder Apo ve Kürt Özgürlük Mücadelesi tasfiye edilmek istenmiştir. Fakat Önder Apo yaratmış olduğu paradigma ile bu politikaları boşa çıkartmıştır. Bugün bu komplonun devamını isteyen uluslararası güçler Önder Apo ile halkların iletişimini kesmek adına 26 yıldır süren mutlak tecrit politikası yürütmektedir.

10 Ekim 2023'de Kürt halkının dostlarının global çapta startını verdiği Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm' hamlesinin 2'nci yılına gireceğini hatırlatan Aktaş "Bu hamle başarıya ulaşana kadar Kürdistanlılar ve dostları olarak ayakta olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Aktaş son olarak yine bu temelde 12 Ekim'de Basel'de ve 16 Kasım'da Köln'de düzenlenecek olan eylemlere katılım çağrısı yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Etkinlikte daha sonra Tev-Çand sanatçıları müzik dinletisi sundu.

BİEL KENTİNDE "ATEŞTEN GÜNLER" BELGESELİ GÖSTERİLDİ

9 Ekim komplosunun yıldönümü vesilesi ile Biel Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde "Ateşten Günler" belgeseli gösterildi.

Arîn Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde 'Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm' hamle komitesi tarafından düzenlenen etkinliğe Bern ve Biel kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar katıldı. 

Belgesel gösterimi öncesi burada kısa bir konuşma yapan Saadet Kuran, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınadı. Kuran, 9 Ekim komplosuna ilişkin şunları söyledi; "Biz Avrupa'daki  yurtsever halk olarak rehavete kapılıp Önderliğimiz üzerindeki tecridi ve bu komployu unutmamalıyız. Hegemon güçler Önderimizi bir komplo sonucu tecrit altında tutuluyor. Türk faşist devleti bizi Önderliksiz bırakmaya alıştırmasın."

Kuran son olarak 12 Ekim'de İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesi  kapsamındaki yürüyüşe kitlesel katılım  çağrısında bulundu.