İsviçre’nin birçok merkezinde şehit anma etkinlikleri

Farklı tarihlerde şehit düşen Şenol Sağaltıcı, Ümit Tekin, Dilara Ürper, Emel Feremez Hisên ve Zehra Yeşiltepe için İsviçre'nin Cenevre, Biel, Zürih, Basel ile Bern kentlerinde anma düzenlendi.

Medya Savunma Alanları'nda ve Türkiye metropollerinde farklı tarihlerde şehit düşen HPG/YJA Star ve MLKP şehitleri için İsviçre’nin birçok kentinde anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

CENEVRE

Türk devleti tarafından 16 Eylül günü Rojava’da katledilen MLKP savaşçıları Şenol Sağaltıcı (Ferhat Erebo), Ümit Tekin (Metîn Dîcle) ile 26 Eylül’de Mersin’de Tece Polisevi’ne yönelik fedai eylem düzenleyen Sara Tolhildan (Dilara Ürper) ve Rûken Zelal (Emel Feremez Hisên) için Cenevre Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK-Cenevre) anma etkinliği düzenlendi. 

Çok sayıda sosyalist ve yurtseverin katılımıyla düzenlenen anmada, Kürdistan ve Türkiye devrim mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı.

Daha sonra bir konuşma yapan Kayıp ve Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) temsilcisi Rıza Çetinkaya, Türk devletinin Kürdistan'daki işgal saldırılarına değindi. Türk devletinin her türden kirli yöntemleri deneyerek Kürt halkının mücadelesini kırmayı amaçladığını belirten Çetinkaya, “Özgürlük gerillaları Medya Savunma Alanları’nda her türlü insanlık ve savaş suçlarına karşı mücadele verebiliyorsa bize düşen de bu mücadeleye sahiplenmek olmalıdır. Şehitlerimizin bize emaneti olan direnişi sahipleneceğimizin sözünü veriyoruz" diye konuştu.

Siyasetçi Ali Orak ise, Şenol Sağaltıcı ve Ümit Tekin'in mücadelelerini anlatarak, birleşik mücadele saflarında özgürlük gerillalarının AKP/MHP faşizmine karşı verdiği destansı direnişe değindi. Orak şunları söyledi: "Rojava Devrimiyle beraber Kürt halkı ve Türkiye ezilen halklarının direnişinin ortaklaştığı kırılmaz bir irade ortaya çıktı. Birleşik mücadeleyle ortaya çıkan bu irade, bugün halkları hedef alan AKP/MHP faşizminin gerilemesinde öncü rol oynamayı sürdürüyor."

Faşizmin kirli saldırılarına karşı gerçekleştirilen tüm eylemselliklerin meşru olduğunu vurgulayan Orak "Şehitlerimize sözümüzdür; onların idealleri olan halkların kendi topraklarında özgürce yaşayacağı ortak yaşamı yaratacağız" dedi.

Şenol Sağaltıcı ve Ümit Tekin'in kendi seslerinden mücadeleye katılımları ve mücadele yaşamlarından kesitlerin aktarıldığı sinevizyonun seyredilmesinin ardından anma "Şehîd namirin"  sloganıyla sonlandırıldı.

ZÜRİH

Zürih Eğitim Kültür Merkezi'nde de Şenol Sağaltıcı ve Ümit Tekin ile Mersin'de şehit düşen YJA Star fedaileri Dilara Ürper ve Emel Feremez Hisên anıldı.

MLKP MK'nın Şenol Sağaltıcı ve Ümit Tekin'in şehadeti sonrası açıklamasının okunduğu anmada devrimci kurumlar adına da konuşmalar yapıldı.

Anma şehitlerin yaşamlarından kesitlerin aktarıldığı sinevizyon gösterimi sonrası "Şehîd namirin” sloganıyla sonlandırıldı. 

BIEL

Zap’ın Girê Cehennem alanında Haziran ayında Türk devletinin kimyasal silah saldırısı sonucu şehit düşen Zehra Yeşiltepe (Diyana Norşîn), aile üyelerinin ve Kürdistanlıların katılımıyla Kürt Toplum Merkezi'nde anıldı.

Diyana Norşîn şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. KOMAW adına Mehmet Göksungur, şehitlerin Kürt halkı için taşıdığı değeri ifade eden bir konuşma yaptı. Göksungur, "Şehitlerimizin özgür ülke, özgür halk özlemlerine cevap olmak için onların mücadele bayrağını sahipleneceğiz. Bu şehitlere sözümüzdür" dedi. 

Diyana Norşîn'in aile üyelerinin de söz alarak birer konuşma yaptığı anmada son olarak İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezleri (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş söz aldı.

Şehitlerin halkı savunmak için kendilerini feda ettiğini dile getiren Kardaş, “Onların yaşamlarına doğru bakmak zorundayız. Evet, şehitler üzerinde konuşmak zordur ama şehitlerimize her yerde sahip çıkacağız. Her fırsatta onların yaşamlarını anlatacağız. Onları yaşatacağız. Çünkü onlar yaşamlarıyla dünyada devrim tarihini yeniden yazıyorlar."

Kardaş'ın konuşmasının ardından şehit Diyana Norşîn'in babası taziyeleri kabul etti.

BERN-BASEL

MLKP şehitleri Şenol Sağaltıcı ve Ümit Tekin için İsviçre’nin başkenti Bern ile Basel’de de birer etkinlik gerçekleştirildi.

Bern’de DKTM’de düzenlenen etkinlikte MLKP’nin açıklaması okundu, sinevizyon gösterimi yapıldı. Anmaya katılan CDK-S Eşbaşkanı İsmail Kardaş ve farklı kurumlar adına da konuşmalar yapıldı.

Basel’de BEKSAM lokalinde düzenlenen anmada da sinevizyon gösterimi sonrası Rojava Devrimi’nin sahiplenilmesi ve geliştirilmesi çağrılarının yapıldığı konuşmalar gerçekleştirildi.

Anmaların sonunda “Şehîd namirin” sloganı atıldı.