İtalya’da Newroz’a çağrı: Kürt halkıyla dayanışmaya

İtalya Kurdistan Enformasyon Ofisi, ülkenin 6 merkezinde düzenlenecek Newroz kutlamalarına katılarak, deprem trajedisinden etkilenen Kürt toplumunun etrafında toplanmaya çağırdı.

Newroz Bayramı dolayısıyla İtalya’nın Roma, Bologna, Parma, Rovigo, Turin ve Pisa kentlerinde kutlamalar gerçekleştirilecek. İtalya Kurdistan Enformasyon Ofisi, ezilen tüm halklara umut vermek için düzenlenen Newroz etkinliklerine güçlü katılmaya çağırarak, “deprem trajedisinden etkilenen Kürt toplumunun etrafında toplanmaya ve Kurdistan, Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen tüm bölgelerde yorulmak bilmeden çalışan Kurdistan Kızılay'ına maddi destek vermeye davet ediyoruz” dedi.

İtalya Kurdistan Enformasyon Ofisi’nin açıklaması ve etkinliğin yapılacağı adresler şöyle:

“Kürt halkının en ünlü efsanelerinden birine göre, ilk Newroz, Demirci Kawa'nın imparator Dehak'ı öldürdükten sonra, zulmün sona erdiğini bildirmek ve imparator tarafından ezilen tüm halklara umut vermek için büyük bir ateş yakmasıyla kutlandı.

O zamandan beri Newroz'un Kürt halkı için özel bir anlamı vardır, Newroz ateşi tarihin en trajik anlarında bile umudun sembolüdür. Mazlum Doğan'ın 21 Mart 1982'de hücresini ateşe vermesiyle başlayan Diyarbakır cezaevindeki PKK mahkumlarının tarihi direnişi, o sembolik günde mücadeleye devam etmek için bir kez daha umut verdi. O tarihten bu yana her yıl, ister yurt içinde ister diasporada olsun, Kürt halkı Newroz Günü'nü sadece bir bayram olarak değil, mücadelenin, direnişin, yeniden doğuşun ve umudun sembolü olarak yaşıyor.

Bugün Kürt halkı tarihinin en trajik dönemlerinden birini yaşıyor. Türk devleti Rojava'da, Bakur'da, Şengal'de ve Başûr'un özgür dağlarında Kürt halkına karşı savaşını acımasızca sürdürürken, İran devleti Rojhelat'ta binlerce Kürt’ü ölüme mahkum edip asarken, Kurdistan'ı korkunç bir deprem vurdu.

Şu ana kadar 50 binden fazla insan hayatını kaybetti, geçici sayı 100 bine ulaşabilir, milyonlarca insan etkilendi ve Mereş ve Semsûr gibi Kürdistan'ın en yoğun nüfuslu şehirlerinden bazıları neredeyse tamamen yıkıldı.

Kürt halkına karşı savaşta hiçbir aracı esirgemeyen Türk devleti günlerdir müdahale edememekte ve binlerce önlenebilir ölüme neden olmaktadır. Bu durumda, başta Kurdistan Kızılayı (Heyva Sor a Kurdistan) olmak üzere, depremden etkilenen insanlara şu ana kadar sadece taban örgütleri etkili bir şekilde destek olabilmiştir.

Bu nedenle hepinizi İtalya'nın çeşitli şehirlerinde düzenlenecek olan Newroz kutlamalarına katılmaya, bu sayısız trajediden etkilenen Kürt toplumunun etrafında toplanmaya ve Kurdistan, Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen tüm bölgelerde yorulmak bilmeden çalışan Kurdistan Kızılay'ına maddi destek vermeye davet ediyoruz.”

İtalya kentlerinde Newroz kutlama alanları ve adresleri şöyle:  

ROMA

18 Mart, 17:00 - Ararat Sosyo-Kültürel Merkezi - Largo Dino Frisullo

BOLOGNA

22 Mart, 18:00 - Municipio Sociale Làbas - Vicolo Bolognetti 2

PARMA

21 Mart, 19:00 - Piazza Inzani

ROVIGO

19 Mart, 12:30 - Dayanışma Öğle Yemeği "Da Mino" Restoran

TURIN

19 Mart, 14:30 - Via Francesco Millio 42

PISA

25 Mart, 18:00 - Via Giosuè Carducci 9 (Ghezzano)