GÖRÜNTÜLÜ

Şehit Hebûn Pîro için Zürih’te taziye ve anma

Amed’de Türk devletinin saldırıları sonucu bir hafta önce şehit olan Hebûn Pîro için düzenlenen anma ve taziyede beraberinde şehit düşen yoldaşı Botan Osyan da anıldı.

Amed’in Licê kırsalında işgalci Türk devleti ile yaşanan savaşta 15 Eylül 2024’te şehit düşen Hebûn Pîro (Zirav Taş) ve Botan Osyan (Fehmi Başkurt) için İsviçre’nin Zürich kentinde anma etkinliği düzenlendi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezinde (Dem-Kurd) düzenlenen anmaya çok sayıda şehit ailesi, Barış Anneleri, İsviçre Şehit Aile Kurumu yöneticileri (KOMAW) ve İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) üyeleri katıldı.

Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan anmada ilk olarak KOMAW adına Mustafa Karahan konuştu.

KARAHAN: ŞEHİTLERİMİZE BAĞLI KALACAĞIZ

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi başladığı günden günümüze kadar çok sayıda şehit verilerek bugüne gelindiğine vurgu yapan Karahan, “Eylül ayında çok sayıda şehidimiz var. İşte anmasını yaptığımız bu gençler de bu ayda şehit düştü, bu mücadele için canlarını verdiler. Biz onların anılarına bağlı kalacağız. 1996 yılının 24 Eylül’ünde Amed cezaevine yapılan saldırıda da 10 arkadaşımız şehit edildi. Bütün bu şehitlere minnet borçluyuz. Ne olursa olsun şehitlerimize bağlı kalacağız” dedi.

Barış Annesi İsmixan Ok ise verilen şehitlerin ne ilk ne de son olduğuna işaret ederek, “Başta Önder Apo olmak üzere Kürt halkının ve ailemizin başı sağ olsun. Biz yıllardır mücadele ediyoruz. Türk devleti emekçi halkın çocuklarını savaşa gönderiyor. Biz ne kendi çocuklarımızın ne de asker-polisin ölmesini istemiyoruz. Buradan asker annelerine seslenmek istiyorum; bu savaşa karşı çıksınlar. Bu savaşı yürütenler kendi çocuklarını yollasınlar. Kendini paraya satanlar utanmalıdır. Artık yeter demek gerekiyor” diye konuştu.

ŞEHİT KARDEŞİ: ÖNDER APO’NUN İZİNDE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Şehit Hebûn Pîro’nun kız kardeşi Xezal Taş ise, “Hebûn, abimin şehadetinden sonra onun silahını yerde bırakmamak için bu mücadeleye katıldı. Katılırken bir isteği vardı; doğduğu topraklara dönüp orada mücadele yürütmek istiyordu. Bu isteği yerine geldi. Doğduğu topraklarda yıldızlaştı. Biz, Önder Apo’nun izinde yürümeye devam edeceğiz” mesajını verdi.

Xezal Taş konuşmasını bitirdikten sonra kitle uzun süre “Şehîd Namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı. 

BATUR: ŞEHİTLERE BORÇLUYUZ, LAYIK OLALIM

Şehitlerin mücadelesine bağlılık sözünü yineleyen Siyasetçi Sıddık Batur da şunları paylaştı: “Şehitlerin üzerine konuşmak gerçekten çok zordur. Çünkü kendimizi şehitler karşısında her zaman borçlu hissediyoruz. Onlar hakikatin yolcularıdır. Önder Apo’nun öğrencileridir. Onlar Demokratik Modernite paradigmasının en iyi savunucularıdır. Bunun için canlarını ortaya koyuyorlar. Asıl mesele, şehitlerimize nasıl sahip çıkacağımız meselesidir. İşgalci Türk devletinin kimyasalına, teknolojik silahlarına karşı büyük bir direniş yürütüyorlar. Biz de bulunduğumuz her alanda onların mücadelesine layık olmak için bir şeyler yapmalıyız. Örgütlenerek, mücadeleyi büyüterek onlara layık olabiliriz.”

Konuşmalardan sonra hazırlanan sinevizyon gösterildi. Anma “Şehîd Namirin” sloganıyla sona ererken, Taş ailesi akşam saatlerine kadar taziyeleri kabul etti.