GÖRÜNTÜLÜ

Şehit Hevî Gabar Berlin’de anıldı

Almanya’nın başkenti Berlin’de şehit düşen Hêvî Gabar (Gülistan Aksoy), şehadetinin 4. yılında çok sayıda Kurdistanlı ve yoldaşı tarafından anıldı.

Dest Dan Kadın Meclisi ve Özgür Kurdistanlılar Meclisi’nin (Nav Berlin) organizesiyle  Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, DAİŞ çetelerinin Rojava’ya yönelik saldırıları sırasında yönünü Rojava’ya dönen, kahramanca savaşırken bastığı mayın sonucu ağır yaralanan, ardından tedavi için Avrupa’ya gelen ve geçirdiği ameliyatların ardından 26 Temmuz 2020’de şehit düşen Hêvî Gabar (Gülistan Aksoy), kalabalık bir etkinlikle anıldı.

Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada Şehit Aileleri Komisyonu adına Gozê Ana bir konuşma yaptı. Şehit Hêvî Gabar’ın hayatından ve anılarıyla yoldaşlarına nasıl ilham verdiğinden bahseden Gozê Ana, Hêvî’nin mütevazı kişiliğini, dağ gibi güçlü iradesini ve yılmadan mücadele eden azmini anlattı. Gozê Ana, kahramanca savaşan şehit Hêvî’nin her zaman halkıyla iç içe olduğunu ve bir an bile mücadeleden geri durmadığını ifade etti.

Nav Berlin adına yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Heval Hêvî, yoldaşlığa büyük önem veren bir kişilikti. En güçlü özelliklerinden biri yoldaşlık bilinciydi. Başarıya ulaşmak için bitmek bilmeyen bir inadı vardı ve her daim örnek bir Apocu kişilik sergiledi. Bugün Önderliğimiz ağır bir tecrit altında tutulmaktadır. Bu tecride karşı mücadele etmek, bütün yurtsever halkımızın sorumluluğudur. Sadece askeri alanda değil aynı zamanda sosyal ve kültürel alanlarda da mücadelemiz sürmektedir."

Ardından Meral Şimşek, Hêvî Gabar’ın anısına "Xeyalan" ve "Elefteria" adlı şiirlerini okudu. Fevzi Çetin ise Arjen Arî’nin "Hêvî" şiirini seslendirdi. Ayrıca Hêvî Gabar’ın yol arkadaşları Zîlan Diyar ve Çekdar Botan’ın seslendirdiği şiirler dinleyicilere sunuldu.

Şiir dinletisinin ardından Şehit Hêvî Gabar’ın mücadeleye katılımı, kahramanlıkları ve güçlü kişiliğini aktaran sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyonun sonunda Şehit Hevî Gabar anısına Koma Amara tarafından hazırlanan "Hêviyam" şarkısı dinletildi.

Etkinlik, katılımcıların şehit Hêvî Gabar için hazırlanan anı defterine yazılar yazarak duygularını paylaştığı bölümle ve “Şehîd Namirin,” “Jin Jiyan Azadî,” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.