Şengal için uluslararası topluma mektup
Avrupa’daki 29 Kürdistanlı parti ve kurum, ABD, Fransa, Almanya, Irak ve İngiltere dışişleri bakanları ile BM Irak temsilciliğine Şengal için mektup gönderdi.
Avrupa’daki 29 Kürdistanlı parti ve kurum, ABD, Fransa, Almanya, Irak ve İngiltere dışişleri bakanları ile BM Irak temsilciliğine Şengal için mektup gönderdi.
Avrupa’daki 29 Kürdistanlı parti ve kurum, Ekim ayında ilan edilen Bağdat-Hewlêr anlaşmasının kaldırılması ve Şengal’in sahiplenilmesi için ortak bir mektup yazdı.
ABD, Fransa, Almanya, Irak ve İngiltere dışişleri bakanları ile BM Irak temsilciliğine yazılan mektupta, Şengal'de yaşanan gelişmeler ve yaşanan kaygılara dikkat çekildi.
Eş zamanlı gönderilen mektupta, “Sizden beklentimiz ve ricamız bu konu da bütün imkanlarınızı kullanarak Bağdat ve Erbil hükümetleri üzerinde olumlu yönde etkide bulunmanız ve Êzidî halkı temsilcileriyle birlikte ortak bir çözümü sağlamaya dönük katkıda bulunmanızdır” vurgusu yapıldı.
Mektup şöyle:
“Avrupa’da faaliyet gösteren biz Kürdistanlı parti ve kurumları olarak, dünya Êzidîleri için stratejik öneme sahip olan Şengal’in mevcut durumu ve geleceğiyle ilgili derin bir endişe içine girmiş bulunmaktayız. 2014 yılında DAİŞ çeteleri tarafından Êzidîlere karşı gerçekleştirilen soykırımdan sonra köklü bir perspektif değişikliğinin vuku bulacağını umuyorduk.
Ne yazık ki başta Bağdat ve Erbil hükümetleri olarak bu soykırımdan hiçte ders çıkarmadıkları ve Êzidî yönelik görüşlerinin değişmediğini üzülerek görmekteyiz.
Bağdat ile Erbil arasında sağlanan anlaşma, Ezdi toplumunun iradesini, elde etmiş olduğu kazanımlarını, bin bir zahmetle oluşturulan demokratik kurumlarını hiçe saymakta, soykırıma neden olan koşulları yeniden tesis etmeyi öngörmektedir. Ezdi toplumuna danışılmadan sağlanan bu anlaşma, bütün dünya Êzidîleri nezdinde hiçbir meşruiyeti ve geçerliliği yoktur. Êzidîler için özgün bir statü, kendi kendilerini savunabilecek bir mekanizma ve bütün tarafların katılımıyla oluşturulacak ortak bir demokratik idareye ihtiyaç vardır. Çözüm, var olan kazanımları yok etmekle değil, mevcut olanak ve kurumları geliştirmek ve kalıcı hale getirmekle mümkündür.
Yeniden inşa edilmiş, bütün Êzidîlerin geri dönüşünün sağlandığı, demokratik ve çoğulcu bir yönetime kavuşturuldu, kendi komşularıyla barış ve hoşgörü içinde yaşayan bir Êzidî toplumuna ihtiyaç vardır.
Orta Doğu’nun bütün cihatçı örgütlerle ilişkide olan, onları destekleyen Erdoğan’ın tehditleri sonucunda Irak ve Erbil Hükümetlerinin Êzidîlere karşı şiddet kullanarak iradelerine ‘kanunlar ve devlet düzeni’ adına el koymaya çalışması, soykırım siyasetine fiili destekten başka bir şey değildir.
Sizden beklentimiz ve ricamız bu konu da bütün imkanlarınızı kullanarak Bağdat ve Erbil hükümetleri üzerinde olumlu yönde etkide bulunmanız ve Êzidî halk temsilcileriyle birlikte ortak bir çözümü sağlamaya dönük katkıda bulunmanızdır.”
İmzacılar şöyle: