GÖRÜNTÜLÜ

‘Abdullah Öcalan’a özgürlük hamlesi’ SNP konferansına taşındı

İskoçya'da iktidardaki SNP'nin yıllık olağan konferansında yer alan ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük hamlesi' standına İskoçlar yoğun ilgi gösterdi. SNP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Chris Stephens, "Kampanyanın başarıya ulaşması için çalışacağız" dedi.

ABDULLAH ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK HAMLESİ

İskoçya Özerk Yönetimi’nin iktidarında bulunan İskoçya Ulusal Parti’nin (SNP) Olağan Konferansı Edinburgh Uluslararası Konferans Salonu’nda düzenlendi. Bu yıl 30 Ağustos ile 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen konferans İskoçyalı parlamenter, sendikacı, gazeteci, belediye meclis üyesi ve sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getirdi.

Konferansın bu yıl davetlileri arasında ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa barışçıl çözüm’ kampanyası adına Britanya Kürt Halk Meclisi Dış İlişikler Temsilciliği, İskoçya Kürt Halk Meclisi ile Kongra-Star Avrupa Temsilciliği de yer aldı.

Kürtler salonda hamleye ilişkin stant kurdu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘Özgürlük Sosyolojisi’ adlı savunması ile birlikte 26 yıllık tecrit ve son 4 yıldır uygulanan mutlak tecridi konu alan broşür ve kitapçıklar stantta yer aldı. Konferans katılımcısı akademisyen, yazar, sanatçı ve milletvekilleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan standına yoğun ilgi gösterdi.

Standı ziyaret eden İskoçların, Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecrit ve Türk devletinin Kürt halkına karşı işgalci, faşist politikaları konusunda bilgi sahip olduğu gözlendi.

İskoçları, stantta Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Budak, Dış İlişkiler Temsilcisi Agit Karatas, Kongra-Star Avrupa Temsilcisi Rohash Shexo ve İskoçya Kürt Halk Meclisi temsilcileri karşıladı. Kürt temsilciler, Kürt sorununun tarihsel kökenleri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın İmralı’da geliştirdiği demokratik modernize paradigmasının Ortadoğu ve Rojava başta olmak üzere dünyada nasıl bir etki yarattığını anlattı. Kürt Halk Önderi’nin paradigmasının Ortadoğu barışı açısından öneminin konuşulup tartışıldığı diyaloglarda, Türk devlet politikasının kimlikler, diller ve kültürler üzerindeki soykırımcı yaklaşımları aktarıldı. Standı ziyaret eden İskoçların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu kadın kurtuluş ideolojisine duydukları hayranlık ve ilgisi dikkat çekti.
Kürt temsilciler, Türk devletinin Kurdistan’da işlediği insanlık suçlarını anlatan raporları aktarırken, ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ hamlesi konusunda daha fazla destek ve dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

İSKOÇYA BAŞBAKAN YARDIMCISI DA STANDI ZİYARET ETTİ

İskoçya Başbakan Yardımcısı Kate Forbes, ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ standına destek ziyaretinde bulundu. Burada Kürt temsilciler tarafından Kate Forbes’e Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘Özgürlük Sosyolojisi’ adlı savunması ile puşi hediye edildi. Kate Forbes, hediyelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi, puşiyi takarak konferansta yerini alması da dikkat çekti.

SNP MYK ÜYESİ STEPHENS: ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ ELZEMDİR

Standı ziyaret eden SNP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Chris Stephens, Kürt halkının temsilcilerini konferansta görmekten onur duyduğunu ifade ederek, uzun yıllardır Britanya’da yaşayan Kürt halkıyla dayanışma içinde olduklarını, yerel ve ulusal alandaki birçok çalışmada da birlikte faaliyet yürüttüklerini belirtti.
Kürt halkının mücadelesinin haklı ve meşru olduğunu vurgulayan Stephens, Abdullah Öcalan’a Özgürlük Hamlesi'nin önemine dikkat çekti. Kürt halkının barışçıl bir yaşama kavuşması için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için daha fazla çaba ve mücadelede bulunacaklarını söyleyen Stephens, partisindeki milletvekilleri ve temsilcilerinin kampanyaya aktif bir şekilde katılmaları yönünde daha geniş bir çalışma içerisinde olacaklarını kaydetti.

İSKOÇ KADINLARDAN YOĞUN İLGİ

İngiltere’nin Brexit politikalarına karşı aktif faaliyet yürüten İskoçya’daki Avrupa Birliği Hareketi’nin (European Movement in Scotland) kadın temsilcileri de stantta dayanışma mesajı verdi. İskoç kadınlar, Rojava’da Kürt kadınları öncülüğünde DAİŞ'e karşı gerçekleşen mücadeleyi selamlayarak, kadın devriminin kendilerinde büyük bir heyecan yarattığını ifade etti. İskoç kadınlar ayrıca stantta yer alan Kürt kadınlarının ulusal kıyafetlerine yoğun ilgi gösterdi. Kadınların stanttan edindikleri puşiler ile konferansta yeri alması ilgi çekti.

'İSKOÇYA TOPLUMU ÖNDER APO'NUN FİKİRLERİNE HAKİM'

ANF'ye konuşan Britanya Kürt Halk Meclisi Dış İlişkiler Temsilcisi Agit Karataş, İskoç ve Kürt halkının ulusal tarihlerindeki benzerliklere değinerek, İskoçya halkının Britanya devlet sömürgeciliğinin mağdurları olarak kendi kaderin tayin hakkı hedeflerinde Kürt özgürlük mücadelesi ile ortak özellikler taşıdığını belirtti.
Kürt halkının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan öncülüğünde 50 yıllık hakikat arayışıyla radikal demokrasi modeli ile benzer çözüm amaçları hedeflediğini ifade eden Karataş, şöyle devam etti:

“Yerelden yönetimle çözüm arayan İskoçyalılar, Önder Apo’nun demokratik modernite paradigmasından beslenebilir ve bir ilham kaynağı olarak geliştirebilirler. Zaten biz şunu gördük ve biliyoruz, Önder Apo’nun ‘demokratik konfederalizm’ paradigması İskoç toplumunda okunuyor tartışılıyor ve biliniyor.

Özellikle kadın kurtuluş ideolojisi ile birlikte eşit temsiliyet fikirleri, yine radikal demokrasi yoluyla yerelden yönetim mekanizmaları on yıllardır Britanya sömürge gerçekliğiyle mücadele eden İskoçya toplumu tarafından ilgi görüyor. SNP konferansında da Önder Apo’nun özgürlüğü için başlatılan hamleye yoğun ilgiden de bunu anlayabiliyoruz. Bu 3 gün boyunca burada yoğun tartışmalarda bulunacağız. Bunun Kürt ve İskoç halkının dayanışma ruhuna bir katkı sunacağı inancındayız” dedi.

SNP BAĞIMSIZLIK YANLISI

SNP, İskoçya Özerk Yönetimi’nin en büyük iktidar ortağı. İskoçya'da Mayıs 2021'de özerk parlamento için düzenlenen seçimlerin galibi bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi (SNP) olmuştu. Ardından da SNP iktidara Yeşiller Partisi’ni de katarak güç paylaşımında bulunmuştu. Ancak, SNP’nin başına geçen Hamza Yusuf'un Nisan 2024 yılında 2030 iklim hedeflerini ve toplumsal cinsiyet politikalarını rafa kaldırma kararı alması ile Yeşiller Partisi ile koalisyonun sonuna gelinmişti. Tayyip Erdoğan ile olan ilişkisi dolayısı ile de yoğun eleştiriler alan Hamza Yusuf, eleştiriler karşısında istifa etmişti. İskoçya’da bağımsızlık yanlısı SNP’nin başına John Swinney geçerek, İskoçya’nın yeni başbakanı olmuştu. İktidardaki SNP olağan konferansı İskoçya’nın politik-siyasal hattı açısından da oldukça önemli.