‘Abdullah Öcalan doğa ve insan için çıkış yolunu gösteriyor’

'Dünyamızı Geri İstiyoruz' konferansı ‘Eko Sistem' ve ‘Toplumsal Kırıma Karşı Mücadele’ konulu panellerle sürdü. "Abdullah Öcalan’ın kapitalist sistemin yıkıcılığına karşı önerdiği düşünceler doğa ve insan için bir çıkış olabilir" tespiti dikkat çekti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleri ışığında ‘Kapitalist Moderniteye Meydan Okumak’ şiarıyla ‘Dünyamızı Geri İstiyoruz’, ‘Diren, Geri Al ve Yeniden İnşa Et’ ‘Otonom Eğitim Yap ve Örgütlen’ başlıklı konferanslar serisi ikinci gününde devam ediyor.

‘Eko Sistem’ ve ‘Toplumsal Kırıma karşı Mücadele’ konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Mezopotamya Ekoloji Hareketi Üyesi Necmettin Türk, Toronto Üniversitesi’nde Prof.  Gıda Sistemi Analisti Harriet Friedman , Ekolojist ve Kadın Hakları aktivisti Pakistanlı Azra Talat Sayeed ve Ekolojist ve İnsan Hakları Aktivisti Dawide Grasso katıldı.

'TÜRK DEVLETİ ON YILLARDIR KURDİSTAN'DA DOĞAYI KATLEDİYOR'

Mezopotamya Ekoloji Hareketi adına konuşan Hamburg Üniversitesi Doktora Öğrencisi Necmettin Türk, Türk devletinin Kurdistan coğrafyasına yönelik sistematik olarak sürdürdüğü eylemlerine dikkat çekti. Türk devletinin Kurdistan’da sanayi ve kalkınma adı altında on yıllardır doğayı katlettiğini belirterek, ancak doğada yaşanan kırımın Türkiye’de bulunan birkaç şirket ve zenginlerin kazancına dönüştüğünü kaydetti.

Türk, Türk devletinin Kurdistan coğrafyasını insansızlaştırmak için doğa katliamına tabi tuttuğunu belirtti, Kurdistan'ın Yukarı Mezopotamya bölgesinde Fırat Dicle havzasının tarihsel olarak tarımsal üretim ve hayvancılık açısından verimli olduğunu ve temiz su kaynaklarını barındırdığını kaydederek, Fırat-Dicle eko sisteminin, yapılan barajlar sitemi yok edilmeye maruz bırakıldığının altını çizdi.

'İTİRAF EDEN İLK DEVLET!'

Türk devletinin Kuzey Kurdistan'ın özellikle sınır bölgelerinde nehir ekosistemini bozarak ‘güvenlik’ adı altında baraj yaptığını itiraf eden ilk devlet olduğunu hatırlatan Türk, dünyada hiçbir devletin resmi olarak böyle bir kırımı itiraf etmediğini söyledi.

Türk, Türk devletinin bu şekilde hem Kürtler arası bir sınır oluşturmaya çalıştığını hem de Ortadoğu’ya yönelik suyu bir siyasi araç olarak kullanmasının yanı sıra bölgenin boşaltılması için tarım ve hayvancılığın da bitirilmesini hedeflediğini aktardı.

Türk devletinin Kurdistan’da enerji üretimi adı altında su kaynaklarını yok ettiğini sayısal verilerle aktaran Türk, bu şekilde Kurdistan’da Zilan Deresi gibi yerlerde gerçekleştirilen katliamlarda da yok edilme gayesinin esas alındığını ifade etti. 

'SOYKIRIM POLİTİKALARI İLE EŞ ZAMANLI DOĞA TAHRİBATI YAPILDI'

1990’lı yıllarda Türk devletinin yerleşim yerlerini yakarak Kurdistan’ı insansızlaştırma, soykırım politikalarını doğada yarattığı tahribatlarla eş zamanlı yaptığını belirterek, “Türk devleti Kurdistan’ı boşaltmak ve insanları göçe mecbur bırakmak için yaşam alanlarını yok ediyor. Köy yakmaları ile başlayan göç olayı son olarak öz yönetim ilanlarının ardında Cizre, Sur, Nusaybin, Şırnak gibi yerlerde de yerleşim alanları sistematik olarak imha edildi. İnsanları göç etmeye zorluyor, doğayı ve yerleşim alanları imha ediyorlar. İnsanları borçlandırarak TOKİ gibi yarı açık cezaevi gibi yerlerde borç batağında oturmaya mahkûm ediyorlar” dedi.

Türk, Kurdistan’da ormanlara yönelik katliamlar hakkında da detaylı bilgiler vererek, Kurdistan coğrafyasında son dönemde maden araması adı altında yaşanan tahribatlar hakkında konuştu.

KİMYASAL SİLAH SALDIRILARI

Türk devletinin gerilla alanlarına yönelik başlattığı işgal saldırılarında sistematik olarak kimyasal silah kullanımına da değinen Necmettin Türk, bu silahların kullanılmasının iklim, su ve toprak üzerindeki zararlarından da bahsederek “Kurdistan dağları, doğal coğrafyası aynı zamanda Kürtleri soykırım saldırılarına karşı koruyan doğal alanlardır. Türk devleti hem Kürt toplumunu hem de Kürt coğrafyasını yok etmeyi esas alıyor” diye ekledi.

KAPİTALİST SİSTEMİN HAYVANCILIĞA ETKİSİ

Toronto Üniversitesi’nde Prof.  Gıda Sistemi Analisti Harriet Friedman, kapitalist sistemin hayvancılık ve tarımsal sistemi kâr amaçlarına göre dizayn ettiğini belirterek, orman ekosisteminin de yaşayan canlılar ile birlikte basite indirgendiğini söyledi.

Hayvansal besinlerin yerine kâr amaçlı işlenmiş besinlerin fabrikalarda üretilmesinin insan sağlığı üzerindeki zararlarına dikkat çekti.

Friedman, işlenmiş gıdaların ucuza satıldığını ve içinde kimyasal madde barındırdığını belirterek, bunun beslenme alışkanlığı haline gelmesinin neden olduğu kronik hastalıkları hakkında bilgilendirme yaptı.

'TAHRİBATLAR DURMAZSA DOĞAL AFETLER BÜYÜK YIKIMLARA YOL AÇAR'

Ekolojist ve Kadın Hakları aktivisti Pakistanlı Azra Talat Sayeed, Pakistan'daki iklim krizi ile ilgili bilgilendirme yaparak, Pakistan’ın iklim değişikliği sonuçlarından en fazla etkilenen 10 ülkeden biri olduğunu söyledi.  İklim krizine ilişkin çözüm önerilerinde bulunan Sayeed, iklim krizi ve doğa üzerinde sistemsel tahribatların durmaması halinde yaşanacak doğal afetlerin büyük yıkımlara neden olacağını kaydetti.

'KAPİTALİZM YERLİLERİN YAŞAM HAKKINI YOK SAYIYOR'

Diğer bir panelist ve ‘Almanya’da Karşı Mücadele’ grubun aktivistlerinden Sina Reisch, iklim adaletine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Kapitalist anlayışın kâr amacı ile doğayı talan ettiğini ve yerli toplulukların yaşam haklarını yok saydığını belirterek, bu anlamda yerli toplulukların mücadelelerini her platformda desteklenmesinin önemine değindi.

Reisch, kömür şirketlerinin, yerleşim alanlarına verdiği zararlar sonucu yüz yıllardır yüz binlerce insanı yerinden ettiğini ve kapitalist sisteme muhtaç hale getirdiğini kaydetti.

İklim krizin kapitalizmle ilişkisinin anlaşılmadığı takdirde durumun çok tehlikeli boyutlara varabileceğini söyleyen Reisch, Almanya'da iklim politikasına karşı yapılan grevlerin genellikle 'yasa dışı’ olarak görülmesini eleştirdi.

Yeşil kapitalizmin ve yeşil sosyalizmin iklim krizine karşı sahte çözümler ürettiğini kaydeden Reisch, çözümün demokratik modernite için yenilenebilir enerji olduğunu söyledi.

'ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖNERİLERİ DOĞA VE İNSAN İÇİN ÇIKIŞTIR'

Ekolojist ve İnsan Hakları Aktivisti Dawide Grasso ise iklim krizine ilişkin Rojava’da özerk yönetim ile birlikte yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler vererek, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın kapitalist sistemin yıkıcılığına karşı önerdiği düşüncelerinin doğa ve insan yaşamı için bir çıkış olabileceğini Rojava deneyimlerinden alıntılarla anlattı.

Grasoo, Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği felsefi ve düşünsel yolun kapitalist moderniteye alternatif olabileceğini vurguladı.

Kapitalist moderniteye Abdullah Öcalan’ın fikirleri etrafında ortak bir mücadele ile karşı gelinebileceğini söyleyen Grasoo, bu süreçte mücadele alanlarının üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği takdirde başarılı olunamayacağının ifade etti.

Panel soru-cevap şeklinde devam etti.