Almanya’da muhalefet partilerinden olan sağcı-popülist Almanya İçin Alternatif (AfD), “Barış ve özgürlüğü savunun- Türkiye’nin Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’ye işgalini kınayın” başlığıyla bir başvuruda bulundu.
ANF’nin elinde bulunan iki sayfalık başvuruda, Türk devletinin 18 Nisan 2022’de Güney Kürdistan'a dönük ağır silah, savaş uçakları ve helikopterle işgale giriştiği hatırlatılarak şöyle denildi:
“Ancak bu işgalin uluslararası hukuka uygun olması için gerekli şartlar yerine getirilmiş değil. Ne Irak hükümeti Türkiye’yi topraklarına davet etti ne de ‘meşru savunma’ hakkını öngören Birleşmiş Milletler’in 51. Maddesi gereği ortada Türkiye’ye yönelik bir saldırı yok. Şüphesiz bu, Türkiye'nin uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak Irak’ın kuzeyinde bulunan Kürt bölgesine yaptığı ilk işgal saldırısı değil.”
‘ALMAN KAMUOYU VE BASINI SALDIRILARA SESSİZ’
AfD, 2018 ve 2019’da da Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına girdiğini ve bu işgalin Federal Meclis’in Bilimsel Hizmet Dairesi tarafından açık biçimde ‘uluslararası hukukun ihlali’ olarak görüldüğünü belirterek, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni işgal tehditlerine dikkat çekti.
Türkiye’nin Suriye’deki işgalinin birçok kez BM ve AB’nin gündeme geldiğini, ancak somut hiçbir yaptırım kararının uygulanmadığını belirten AfD, Erdoğan’ın iktidarında Türkiye’nin Ortadoğu’da dönük yayılmacı politikasına vurgu yaptı.
Türkiye’nin saldırıları karşısında Alman kamuoyu ve yaygın medyasının sessizliğe büründüğünü ifade eden AfD, işgalin son bulması için Federal Meclis’in Olof Scholz’un başbakanlığındaki Federal Hükümet’e baskı yapmasını istedi.
'YAPTIRIM UYGULANMALI'
Federal Meclis’teki AfD Grubu tarafından hazırlanan başvuruda talepler şu iki maddede özetlendi:
"1- Uluslararası hukuku hiçe sayan Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine dönük gerçekleştirdiği saldırılar sert biçimde kınanmalı. 2- Bu saldırıya karar veren ve destekleyen sorumlu kişilere dönük Avrupalı ortaklarla yaptırım kararı alınmalı."
Federal Meclis’in Dış İlişkiler Komisyonu’na yarın gelmesi beklenen AfD’nin bu başvurusu yaz tatilinden sonra Mecliste bütün partilerin katılımıyla gerçekleşecek bir oturumda tartışılıp oylamaya sunulacak.
Aşırı sağcı bir partinin işgale karşı açıklama yapması da dikkat çekti.