Alman eğitim sendikası: Rojava’daki eğitim desteklenmeli
Alman dışişleri ve kalkınma bakanlarına mektup gönderen Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW), Berlin hükümetine “Rojava’daki eğitimi destekleyin” çağrısı yaptı.
Alman dışişleri ve kalkınma bakanlarına mektup gönderen Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW), Berlin hükümetine “Rojava’daki eğitimi destekleyin” çağrısı yaptı.
300 bine yakın üyeyle Almanya’nın önde gelen sendikalarından biri olan Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) Başkanı Maike Finnern, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze’ye bir mektup gönderdi.
18 Ağustos 2022 günü Hesekê’de bulunan kız çocukları eğitim merkezinin Türk devletine ait SİHA’larla bombalanmasını sert dille kınayan GEW Başkanı Finnern, her iki bakandan Rojava’daki eğitim için harekete geçmelerini istedi.
Hesekê’de bombalanan okulda 4 çocuğun katledildiğini ve 11’nin de yaralandığını hatırlatan Finnern, söz konusun okulun da Birlemiş Milletler’in sponsorluğunda olduğuna dikkat çekti.
Alman sendika başkanı, GEW’in resmi internet sitesinde kamuoyuna duyurulan mektubunda devamla buna benzer saldırıların bölgeyi istikrarsızlaştırdığını ve eğitim sistemine büyük zararlar verdiğini vurguladı.
BAKANLARA ‘SALDIRIYI SERT DİLLE KINAYIN’ ÇAĞRISI
Güvenliğin olmadığı bir ortamda okullar ile eğitim sisteminin verimli olamayacağını belirten GEW Başkanı Finnern, bakanlar Baerbock ve Schulze şu çağrıda bulundu:
“Saldırı altında bulanan bölgelerde zaten eğitim zor ve kısıtlı imkanlarla gerçekleşiyor. Böylesi saldırılar da eğitimin sağlıklı biçimde yürütülmesini engelliyor. Tüm bu nedenlerden dolayı NATO üyesi Türkiye’nin uluslararası yasaları hiçe sayarak gerçekleştirdiği bu saldırıyı sert biçimde kınamızı istiyoruz.”
ROJAVA’DAKİ EĞİTİM MODELİ DESTEKLENMELİ
Finnern, mektubunun devamında GEW olarak, Rojava’daki eğitim sisteminin daha da verimli hale gelmesi için Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Bölgesi’nde bulunan Öğretmenler Birliği ile çalıştıklarına belirterek şu hususlara dikkat çekti: “Rojava’daki eğitim her dilde ve cinsler arasındaki eşitlik temelinde veriliyor. Bundan dolayı uluslararası alanda bu eğitim modeli tanınmalı ve desteklenmelidir.”