Alman yargısının Kürt kültür sınavı

Kürtlerin Almanya’daki iki önemli kurumu Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’in 2019’da İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmasına karşı açılan dava, Çarşamba günü Federal İdare Mahkemesi’nde görülecek.

1995 yılında Köln kentinde kurulan Mezopotamya Yayınevi Kürtçe, Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça, Farsça dillerde yıllarca kitaplar basarak Almanya’da yaşayan Kürdistanlıların dili, kültürü ve edebiyatlarını tanımalarını sağladı.

Aynı şekilde 2008 yılında kurulan Mîr Müzik (MÎR Multimedia GmbH) isimli şirket de onlarca Kürtçe müzik CD çıkartarak Kürt sanatına önemli hizmetlerde bulundu.

Ancak her iki kurum, İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in 1 Şubat 2019 günkü yasak kararıyla kapatıldı. Yasağı gerekçe yapan polis, 12 Şubat 2019’da her iki kurumu basarak içerde ne bulduysa el koyarak kapıları mühürledi.

2018 yılında da polisin operasyonlarına maruz kalan Mezopotamya Yayınevi ve Mîr Müzik’te polis aralarında Kürtçe öğrenme kitabı, Kürtçe çocuk kitabı ile Kürt tarihine ilişkin kitapların da bulunduğu binlerce kitap ile CD’ye el koydu. Bakanlık, yasağın gerekçesini ise 1993 yılından bu yana ülkede uygulanan PKK yasağını gösterdi.

Dönemin Merkel hükümetinin AKP-MHP iktidarıyla yaptığı pazarlıklar sonucu bu Kürt kültür kurumunun yasaklanmasına karşı Kürtler, üç yıldır hukuk mücadelesi veriyordu. Her iki kurumun avukatlarının yaptığı başvuru ardından yargı süreci geçtiğimiz Mart ayında Almanya’nın en yüksek dereceli idare hukuku mahkemesi olan ve genelde vatandaş ile devlet arasındaki sorunları çözen Federal İdare Mahkemesi’nde taşındı.

MAHKEME TEK OTURUMDA KARAR VERECEK

Kürt kurumlarının avukatlarının açtığı dava Leipzig kentinde bulunan Federal İdare Mahkemesi’nde Çarşamba görülecek.

Kürt kültürünün Almanya’da kriminalize edilmesine karşı verilen hukuk mücadelesinde tek muhatap olan bu mahkeme, tek bir oturumla kararını açıklayacak. Bu yüzden de sadece Kürdistanlılar değil aynı zamanda Alman devlet sansürüne karşı mücadele eden sol/demokratik çevrelerin de gözü şimdiden Çarşamba günü mahkemeden çıkacak karara çevrildi.

Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’in savunma avukatları Dr. Peer Stolle, Dr. Lukas Theune ve Berthold Fresenius ise, dava başvurularında İçişleri Bakanlığı’nın 12 Şubat 2019’daki yasağıyla Kürt kültürünün Almanya’daki en önemli sesinin susturulduğunu belirterek yasağın kalkmasını talep ediyor. Her iki kurumun yıllardır Kürt kültürüne ve müziğine hizmet ettiğini, Almanya’nın bu yasağının Kürdistan’da Türk ve diğer sömürgeci devletlerin baskılarına benzediğine dikkat çeken avukatlar, el konulan kitap, müzik arşivi ve CD’lerin de iade edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

KÜRTLER MAHKEME BİNASI ÖNÜNDE OLACAK

Davanın görüldüğü gün ise saat 10.00’da Kürdistanlılar ve dostları, “Simsonplatz 1” adresinde bulunan mahkeme binasının önünde kitlesel bir gösteri düzenleyecek.

Gösteriye çok sayıda Kürt yazar, sanatçı ve müzisyen de katılarak, mahkemenin Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’e karşı alınan yasak kararını düzeltmesini talep edecek.

Bu arada dava öncesinde 100’e yakın yazar, gazeteci, akademisyen, yayınevi ve medya kuruluşu da ortak açıklama yaparak Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’in hukuk mücadelesine destek verdi. Almanya’nın bu yasağın Türk devletinin Kürt halkı ile kültürüne yönelik sergilediği baskılara benzediğine dikkat çekilen ortak deklarasyonda, “Almanya’da anayasa ile güvence altına alınan düşünce, fikir ve sanat özgürlüğünün bu ülkede yaşayan Kürtler için de geçerli olmasını talep ediyoruz” çağrısında bulunuldu.

‘KÜRTLER OKUMASIN, MÜZİK DİNLEMESİN’ YASAĞI

2018 ve 2019’da polisin operasyonlarına maruz kalan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’te polisin bulduğu her şeye el koyması, Almanya’da nüfusu 1,5 milyonu bulan Kürtlerin kitap okumasını ve müzik dinlemesini engelleme girişi olarak yorumlanmıştı. Alman polisi, bu baskınlarda Mezopotamya Yayınevi’ne ait olan Kürtçe, Türkçe, Almanca Arapça, Farsça gibi farklı dillerdeki kitaplar ve Türkiye’den getirilen kitaplar başta olmak üzere 10 bin kitaba, Mir Müzik’te ise bütün enstrümanlara, bilgisayarlara, CD’lere, kayıt cihazlarından yöresel kıyafetlere kadar bulduğu her şeye koymuştu.

Polisin baskında götürdüğü kitaplar arasında “Kürtler ne istiyor”, “Lehrbuch der Kurdischen Sprache”, “Çocuk Eğitimi” ile dünya edebiyatına damga vurmuş ve L.N Tolstoy, Victor Hugo, Dostoyevski, Gogol gibi yazarların da kitapları vardı. Uluslararası alanda da tanınan Mezopotamya Yayınevi, her yıl Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’nda stant açıp, Kürt dili ve edebiyatı üzerine seminer, paneller de düzenliyordu.

Mir Müzik ise kurulduğundan bu yana 500 civarında CD çıkarak Kürt müziğine önemli katkılar sunmuştu.

Bünyesinde yüzlerce sanatçıyı barındıran şirket, şimdiye kadar başta Koma Berxwedan, Nasir Rezazî, Necmeddin Xulamî, Chopi, Hanî, Ciwan Haco, Hesen Şerif, Mikail Aslan olmak üzere onlarca sanatçının albümlerini çıkarmayı başarmıştı. Konserler de organize eden Mir Müzik’in kayıt cihazlarının yanı sıra Kürtçe müzik arşivine de el konulması Almanya’da tepkiyle karşılanmıştı.

https://anfturkce.com/avrupa/nazi-oerguetue-serbest-ama-kuert-yayinevi-yasak-128876

https://anfturkce.com/avrupa/barrientos-mezopotamya-yayinevi-ne-sahip-cikmaliyiz-130863

https://anfturkce.com/avrupa/almanya-yayincilar-birliginden-mezopotamya-ya-destek-133357