Alman Yayıncılar Birliği ve PEN: Kürt arşivini geri verin

Alman Yayıncılar Birliği ve Uluslararası PEN Kulübü’nün Almanya merkezi, Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’in el konulan arşivinin geri verilmesi için ortak çağrıda bulundu.

Almanya’da Kürtlerin iki önemli kültür-sanat kurumu olan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik 1 Şubat 2019 İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla yasaklanmıştı.

Kararın ardından Alman polisi her iki kurumda bulunan binlerce kitap, CD ve müzik arşivine el koymuşu.

Bakanlık, 1993 yılından bu yana devam eden PKK yasağını gerekçe gösterirken, Federal İdare Mahkemesi 26 Ocak 2021’de verdiği kararla yasak kararına onay vermişti.

Ancak mahkeme el konulan arşivin ne olacağına dair bir karar vermezken, Almanya’nın önde gelen iki kurumundan önemli bir çağrı geldi.

Alman Yayıncılar Birliği ve Uluslararası PEN Kulübü’nün Almanya merkezi ortak bir açıklama yaparak Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’te el konulan eserler ile arşivin geri verilmesini talep etti.

‘KÜLTÜREL ESERLER İMHA EDİLEMEZ’

Her iki Kürt kurumuna yönelik devam eden yargılama sürecinin adil ve şeffaf olmasını isteyen Alman Yayıncılar Birliği ve Uluslararası PEN Kulübü devamla şu çağrıda bulundu:

“Verilen yasak kararı kitap ve müzik arşivini kapsamıyor. Ayrıca hiçbir şekilde kültürel eserler imha edilemez. Bundan dolayı el konulan arşiv ile kitaplar Kürt kurumlarına geri verilerek Kürt toplumunun hizmetine sokulmalı.”