Almanya’da 9 Ekim protestoları: Tecridi kıracağız

Almanya'nın birçok kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komploya tepki gösteren Kürdistanlılar ve dostları, komplocuların amacına ulaşamadığını belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 yılında Suriye'den çıkarılması ile başlayan uluslararası komplonun 24. yıl dönümü, Almanya'nın birçok şehrinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi.

FRANKFURT

Frankfurt'ta Almanya Kürt Kadınlar Birliği-YJK-E öncülüğünde bir eylem düzenlendi.Saat 14.00’da Frankfurt Merkez Tren İstasyonu önünde toplanan Kürdistanlılar ve dostları Kürdistan ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca, "Bijî Serok Apo", "Bijî gerîlla”, "Terörist Erdoğan" sloganları atıldı ve Kürt devrim şarkıları çalındı. Yürüyüşe Gießen, Frankfurt, Darmstadt, Mainz ve cevre illerinden katılan Kurdistanlılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarını, özgürlüğünü talep eden pankartlar ve flamalar taşıdı.

Hauptwache’de bir mitingle sonlanan eylemde bir konuşma yapan KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, komployu kınadıklarını belirterek, yürütülen izolasyon ve hukuk dışı politikalar karşısında suskun kalan AB, Amerika ile diğer devletlerin, insan hakları kurumların ve CPT’nin komplodaki rollerini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

İran’ın başkentinde Jîna Emînî ve Süleymaniye’de Jineoloji Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel’in katledilmesine de değinen Zübeyde Zümrüt, yükselen kadın mücadelesinin ve  Öcalan’ın paradigmasının tüm diktatör ve baskıcı rejimleri endişeye sürüklediğini söyledi. Zümrüt, kadın kırımının bundan bağımsız ele alınamayacağına vurgu yaptı. Eylem, sloganlarla sona erdi.

HAMBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim 1998 yılında gerçekleşen komployu kınamak için Hamburg'da bir yürüyüş düzenlendi. Hamburg merkez tren istasyonu önünde yapılan eylemde konuşan Leyla Kaya, Abdullah Öcalan sevgisinin halkın gönlünden silinemeyecek kadar büyük olduğunu belirterek, Kürt kadınlarının ve Kürt halkının bu mücadelenin neferi olmaya devam edeceğini ifade etti. Alman kadın hakları aktivisti Anja Flach da, Abdullah Öcalan'ı esir alan güçlerin asla amaçlarına ulaşamayacağını kaydetti.

Hamburg'daki eyleme Bremen, Kiel, Stade kentlerinden Kürdistanlılar da katıldı. Abdullah Öcalan'ın içerisinde bulundugu koşuları temsil eden maket bir hücrenin taşındığı eylem sırasında, yürüyüş yapan binlerce Afganlı ve İranlı da Kürdistanlıları alkışlayarak, “Jin Jiyan Azadî“ sloganı attı.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken'de komploya tepki göstermek için Kadın Meclisi ve bölge meclisi öncülüğünde bir miting düzenlendi. Saat 15.00'da Europa Galerie önünde yapılan miting devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 'ın posterlerinin açıldığı mitingde yapılan konuşmalarda şunlar belirtildi: "Başkan Apo şahsında Kürt halkına yönelik uluslararası komplonun 24. yılına giriyoruz. Komplonun amacı Bașkan Apo şahsında Kürt halkını yok etmekti ama başaramadılar. Mücadele yolu ile Başkan Apo, gerilla ve Kürt halkı komployu boşa çıkardı. Başkan Apo'nun fiziki özgürlüğünü sağlamak görevimizdir. İşkence sistemini denetleyecek olan CPT, Başkan Apo'ya uygulanan tecritten dolayı Türk devletine karşı yaptırım mekanizmasını harekete geçirmelidir."

STUTTGART

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim Uluslararası Komplonun yıl dönümü vesilesiyle Almanya'nın Stuttgart kentinde de bir protesto yürüyüşü yapıldı.

Lautenschlager Straße'de bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları, saat 16.00'da Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından yürüyüşe başladı. Kent merkezine doğru yürüyüşe başlayan kitle sık sık, "Bijî Serok Apo",  "Terörist Erdoğan", "Jin Jiyan Azadî" "PKK halktır halk burada" sloganları atıldı. Kent merkezinde miting ile devam eden eylemde komploya ilişkin bildiri okundu. Mitingde konuşan KNK üyesi Tahir Koçer, "Uluslararası güçler önderliği faşist Türk devletine teslim ederek bu şekilde özgürlük mücadelesini bitireceklerini düşündüler. Ama bilmedikleri bir şey var; Önder Apo nerede olursa olsun, onun düşüncesi Kürtleri ve Ortadoğu halklarını aydınlatmaya devam edecektir" diye konuştu.

Miting, 10 Ekim’de Strasbourg'da yapılacak oturma eylemine katılım çağrısı ardından sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de 9 Ekim komplosu protesto edilerek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit durumuna dikkat çekildi

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin öncülük ettiği 9 Ekim komplosunun yıl dönümünde Berlin’de faaliyet yürüten Dest Dan kadın meclisi, Nav Berlin Meclisi ve çok sayıda Kürdistanlı katılım sağladı. Saat 14.00’da bir araya gelen kitle Wittenbergplatz’da açıklamalar yaptıktan sonra yürüyüşe geçti.

Dest Dan Kadın Meclisi adına Susanne Rössling açıklama yaparak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın  9 Ekim 1998 tarihinde Suriye’den çıkarılması ile Uluslararası Komplo’nun başladığını belirterek, “Rêber Apo şahsında başta kadınlar olmak üzere, Kürt halkına yönelik yapılan kirli komployu gerçekleştiren küresel güçleri lanetliyoruz” dedi.

Diğer bir konuşmacı FED-KURD Eşbaşkanı Kerem Gök ise, Abdullah Öcalan’ın devletlerarası bir çatışmanın çıkmaması için Suriye’den çıkmak zorunda kaldığını belirterek, Kürt sorununu barışçıl bir şekilde ve demokratik çerçevede çözülebilmesi için yönünü Avrupa’ya döndüğünü vurguladı. Gök, “Avrupa devletleri, kendi kanunlarını hiçe sayarak Önder Öcalan şahsında Kürt halkına yönelik sergilediği hukuksuzluklarla iki yüzlülüğünü bir kez daha gözler önüne serdi” dedi.

HDP Almanya temsilcisi Leyla İmret de, Uluslararası komplonun 24. yılına girildiğini hatırlatarak, “Bu 24 yılın Kürtler açısından ne anlama geldiğini görmemiz gerekiyor. Uluslararası Komplo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkına yönelik yapılan komplo ile kalmadı; Kürt halkını soluksuz bırakmak için tecrit işkencesi uygulandı” dedi. Kürt halkının artık Önderliği üzerindeki tecridi kabul etmediğinin altını çizen Leyla İmret, tecrit kırılana kadar alanlarda olacaklarını vurguladı.

Yürüyüş boyunca “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Bijî Serok Apo”, “Jin Jiyan Azadî’ sloganları atıldı.

HILDESHEIM

Hildesheim Halk Meclisi ve Avrupa Devrimci Komün Meclisleri öncülüğünde 9 Ekim Uluslararası Komplo süreci ve Rojava Devrimiyle ilgili bir panel düzenlendi. Panelde, Uluslararası Komplo ile hedeflenenler detaylarıyla anlatıldı. Diğer yandan Rojava Devrimi'nin temeli olan demokratik, ekolojik kadın özgürlükçü paradigma ve deneyim aktarıldı.

Panel sonrası Türkiye'ye iade talebiyle Sırbistan'da tutuklu olan ve haksızlıklara karşı 127 gündür açlık grevinde olan Türkiyeli devrimci Ecevit Piroğlu'nun durumuna ilişkin açıklama yapıldı.