Almanya’da Kürtlerin gözü Federal İdare Mahkemesi’nde

Almanya’da Federal İdare Mahkemesi Mezopotamya Yayınevi ve Mîr Muzik’in yasaklanmasına karşı açılan davayı görüşmek için bugün sabah saatlerinde toplandı. Kürtler ve dostları ise her iki kuruma destek için mahkeme binası önünde kitlesel bir gösteri yaptı.

İçişleri Bakanlığı’nın 1 Şubat 2019 günkü kararıyla Almanya’da Kürtlerin iki önemli kurumu Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik yasaklanmıştı.

Bakanlık yasağa gerekçe olarak 1993 yılından bu yana ülkede uygulanan PKK yasağını gösterirken, her iki kurumu basan polis içerde ne bulduysa el koyarak kapıları mühürlemişti.

Yasağa karşı üç yıldır hukuk mücadelesi veren Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik ise Almanya’nın en yüksek dereceli idare hukuk kurumu Federal İdare Mahkemesi’ne başvurarak yasağın kaldırılmasını talep ettiler.

Başvuruyu kabul eden mahkeme bugünkü oturumda Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’e dönük kararın hukuka uygun olup olmadığını inceleyecek.

Ayrıca her iki kurumun el konulan kitap, CD ve müzik arşivinin geri verilmesine dönük talebi de görüşülecek.

‘BU HUKUK DIŞILIĞI DÜZELTİN’ ÇAĞRISI

Sabah saatlerde başlayan mahkemenin oturumu sürürken, dışarda tarihi mahkeme binasın bulunduğu “Simsonplatz” meydanında aktivistler bir araya geldi.

Aralarında Kürt sanatçılar; Hozan Şemdin, Hozan Aydın, Hozan Seyidxan, Cewad Merwanî, Pewyan Arjîn, Hozan Özgür Ruha, ile CİK Eş Başkan Yardımcısı Mele Dawût ve FED-KURD Eş Başkanı Kerem Gök’ün de bulunduğu eylemciler, Alman yargısına “Kürt kültür ve müziğine karşı alınan bu hukuk dışı uygulamayı düzelt” çağrısı yaptı.

Kürtler ve dostlarının karar açıklanmasına kadar Federal İdare Mahkemesi önünde bekleyişi sürecek. Davayı gün boyunca görüşecek olan mahkeme heyetinin gün içinde kararını açıklaması bekleniyor.