Almanya’da MİT’e 10 soruşturma var ama dava yok

Federal Alman Hükümeti, son iki yılda MİT’in casusluk faaliyetlerine yönelik açılan soruşturma sayısının 10’ya yükseldiğini açıkladı. Ancak MİT’e dönük hiçbir dava yok.

Türk devletinin istihbarat teşkilatı MİT’in Almanya’da yürüttüğü casusluk faaliyetlerinin son yıllarda arttığı Federal Alman Hükümeti tarafından itiraf edildi. Camiler, dernekler, konsolosluklar ve banka şubeleri gibi birçok kuruluş üzerinden casusluk ağını kuran MİT’in faaliyetlerine yönelik açılan soruşturmaları Sol Parti geçtiğimiz günlerde Federal Meclis’e taşımıştı.
Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen’in öncülüğünde hazırlanan soru önergesine yanıt veren hükümet, Türk devletinin Almanya’daki casusluk faaliyetlerinden dolayı 2020’de 4, 2021’de ise 6 soruşturmanın açıldığını bildirdi. Welt gazetesinin bugünkü sayısında yayımlanan yanıtta halihazırda yürütülen soruşturmaların ayrıntıları ise verilmedi.

SORUŞTURMALARA RAĞMEN DAVALAR AÇILMIYOR

Son yıllarda yabancı istihbarat teşkilatları arasında en fazla MİT’in Almanya’da casusluk faaliyetlerini artırdığını belirten hükümet, geçen yılki soruşturmalardan ikisine takipsizlik kararı verildiğini açıkladı. Ancak bu soruşturmalara rağmen henüz hiçbir davanın açılmaması dikkat çekici.
Erdoğan rejimine yönelik yaptığı eleştirilerden dolayı kendisine yönelik hazırlığı yapılan bir saldırı planı konusunda geçtiğimiz yıl güvenlik birimleri tarafından uyarılan Dağdelen, Welt gazetesine verdiği demeçte ise MİT’in faaliyetleri karşısında hiçbir eylemde bulunmayan Alman hükümetini eleştirdi.
Almanya’nın sessizliğini fırsat bilen MİT, özellikle 2016 yılından bu yana casusluk faaliyetlerini gözle görülür bir şekilde artırdı. Son olarak geçtiğimiz Ekim ayında Düsseldorf'ta bir otelde mermi ve isim listesiyle birlikte gözaltına alınan bir Türk vatandaşının MİT’e çalıştığı ifade edilmişti.

MİT’E 8 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Almanya’da 8 bin kişinin MİT’e çalıştığı tahmin ediliyor. Türk istihbaratının faaliyetlerinde Türk devletinin Diyanet kurumuna bağlı olan DİTİB önemli bir rol oynuyor. 900 camisi bulunan DİTİB’e bağlı camilerde görevli Türk imamların, Erdoğan rejimi muhaliflerine ilişkin bilgileri direkt konsolosluklara ve büyükelçiliğe aktardığı birçok kez Alman güvenlik birimleri tarafından açıklanmıştı. 2017 yılı başında DİTİB üyesi bazı imamlar hakkında açılan soruşturmada hiç yol kat etmeyen federal savcılık, 2017 yılının Aralık ayında dosyanın kapatıldığını bildirdi. 19 DİTİB görevlisi hakkında yürütülen soruşturma dosyası Ankara rejiminin Berlin yönetimiyle yaptığı pazarlıklar sonucu kapatılırken, yıllardır AKP-MHP iktidarının her türlü faaliyetine göz yumuluyor.