Arjantin’de 35. Plurynacional kadın buluşması gerçekleştirildi

Arjantin’in San Luis kentinde 100 bini aşkın kadının katılımıyla gerçekleştirilen Plurynacional Kadın Buluşması’nda Abya Yala’dan Kürdistan’a mücadeleler konuşuldu, Kürdistan’da soykırım siyasetine karşı öfke de damgasını vurdu.

Arjantin’in San Luis kentinde hafta sonu 35. Plurynacional Kadın Buluşması gerçekleşti.

1986 yılından beri gerçekleştirilen bu buluşmalara 2015 yılından itibaren Kürt Kadın Hareketi de katılım gösteriyor.

Bu yıl 8-10 Ekim tarihleri arasında Kürdistan Kadın Hareketi ile dayanışma komitelerinin gerçekleştirdiği hazırlıklar çerçevesinde atölye, etkinlik ve yürüyüşler gerçekleştirildi. Buluşmalarda ana gündem Kürdistanlı kadınlar oldu.

Cuma gününden itibaren Arjantin’in bütün şehirlerinden kadın organizasyonları tarafından kiralanan otobüsler ile binlerce kadın San Luis şehrine akın etti.

Cumartesi sabahı dev bir sahnenin kurulduğu meydanda 100 bini aşkın kadının katılımıyla 3 günlük 35. çok uluslu kadın buluşması büyük bir heyecanla başladı.

KJK KOORDİNASYONU’NUN MESAJI DEV EKRANDA

Açılışta KJK Koordinasyonu adına Çiğdem Doğu’nun gönderdiği dayanışma mesajı dev ekranda paylaşıldı. Çiğdem Doğu’nun mesajı sonrası yüzbinlerce kadın tek bir ağızdan “Jin jiyan azadî” sloganını attı. 

İran’da Jîna Emînî ve geçtiğimiz günlerde Süleymaniye’de Nagihan Akarsel’in katledilmesi, yapılan birçok konuşmayla kınandı. 3 gün boyunca yapılan etkinlik ve yürüyüşlerde Plurynacional, Desde Abya Yala Hasta Kurdistan (Çok uluslulukla Abya Yala’dan Kürdistan’a) sloganı bu yıl gerçekleşen buluşmanın neredeyse ortak sloganı oldu. Kürdistan’da yaşanan direnişe cevaben de “Jin jiyan azadî sloganı da sıkça atıldı.

ABYA YALA’DAN KÜRDİSTAN’A ÇOK YÖNLÜ MÜCADELELER

Gerçekleşen 100’ün üzerinde atölyelerde Abya Yala’dan Kürdistan’a feminizmler, Yerli kültürler, doğa katliamları ve yoksulluğa karşı mücadeleler Cumartesi ve Pazar günü boyunca konuşulan temel konular oldu.

Pazar günü öğlen saatlerinde toplanan Abya Yala Feminist Meclisinin temel gündemlerinden biri de, Kürdistan’da gerçekleşen insanlık dışı uygulamalara karşı uluslararası dayanışmanın nasıl güçlendirilebileceğine yönelik oldu.

Geçtiğimiz hafta Arjantin’de tutuklanan 7 Mapucheli kadın da toplantının temel gündemlerinden oldu. Bu anlamda devletlerin sömürge uygulamaları ve kadın cinayetleri kınandı.

Abya Yala feministlerinin meclis toplantısı sonuç bildirgesinde ise, Türk devletinin Kürdistan’da uyguladığı soykırım siyasetleri kınanarak, Nagihan Akarsel cinayetinin kadınları yıldırmayacağı ve buna karşı kadınlar olarak tepkilerini daha örgütlü bir biçimde yükseltecekleri vurgulandı. Abya Yala Meclisi’nde konuşan Kürdistan’da yaşamını yitiren Alina Sanchez’in annesi Patricia Sanchez da Kürdistan’da yaşanan savaşa dikkat çekti.

ÖNCÜ KÜRT KADIN ŞEHİTLERİN RESİMLERİ SAHNEDEYDİ

Abya Yala Meclisi’nin açılışını bir seremoni ile yapan Guatemalalı yerli halkların temsilcisi Lolita Chavez de Kürdistan’da yaşamını yitirenlere yönelik önemli vurgular yaptı. Abya Yala Meclisi oluşturduğu sahnede Kürdistan bayrağı ve  son dönemde katledilen Nagihan Akarsel, Bêrîvan Zîlan, Delal Nurhak’ın resimlerine yer verdi.

KENTİN HER SOKAĞINDA ‘JIN JIYAN AZADÎ’ SLOGANLARI

Pazar günü ise Abya Yala meclis toplantısının ardından yüzbinlerce insanın katıldığı uzun yürüyüş başladı. San Luis’in bütün sokaklarını dolaşan kadınlar, 5 saat boyunca yürüdü. KJK, KCK, YPJ gibi Kürdistan özgürlük mücadelesini sembolize eden birçok bayrak yanında, üzerinde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının bulunduğu flamalar, ve üzerinde YPJ şehitleri Alina Sanchez ile Anna Campbell’in resimlerinin olduğu Yaşasın Kadınların Devrimi-Jin Jiyan Azadî” yazılı pankart taşındı.