Avrupa’da binler: Abdullah Öcalan’a özgürlük hemen şimdi!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkına yönelik 9 Ekim 1998’de başlayan Uluslararası Komplo’nun yıl dönümü dolayısıyla Avrupa’nın birçok merkezinde alanlara çıkan halk “Önder Apo’nun özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998 tarihinde Suriye’den çıkarılmasıyla onun şahsında Kürt halkına yönelik start alan Uluslararası Komplo, her yıl olduğu gibi  24’üncü yılına giren bu günde de protesto ediliyor. Avrupa Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde düzenlenen eylemlerde Kürt Halk Önderliği üzerinde ağırlaştırılmış tecride dikkat çekildi, “Abdullah Öcalan’a özgürlük hemen şimdi” denildi.

KOPENHAG

Kopenhag’ta yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim Uluslararası Komplosunu, İsrail meydanından Danimarka Parlamentosu’na kadar yürüyerek protesto etti.

Danimarka Parlamentosunun önünde bir dakikalık saygı duruşundan sonra bir basın bildirisi okundu.

Basın bildirisinde “Tüm demokratik güçlere, sivil toplum örgütlerine, uluslararası hukuk kurumlarına, işgalci Türk devletinin siyasetinden ve vahşetlerinden dolayı sessiz kalmamaları için başta ABD, Rusya ve BM olmak üzere uluslararası toplumu sessizliklerini bozma, ahlaki sorumluluklarını yerine getirme” çağrısı yapıldı.

Yapılan konuşmalarda da “Serok Apo özgür olmadan Kürt halkı özgür olamaz” denildi.

Yürüyüş boyunca "Bijî Serok Apo”, “Apo halktır, halk burada” ve “Abdullah Öcalan’a özgürlük hemen şimdi” sloganları atıldı.

Yapılan son konuşmadaysa cümlesiyle mitinge son verildi.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern’de 9 Ekim Komplosu protestosunda yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit koşullarına dikkat çekildi. 

İsviçre Parlamento binası önünde gerçekleştirilen eylemde, Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları taşındı.

Eyleme İsviçre’nin birçok yerinden Kürdistanlılar katılırken İsviçreli enternasyonalist devrimciler de destek verdi. Eylemciler sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı attı. 

Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldıktan sonra Eylem Komitesi adına söz alan Münir Ay, Abdullah Öcalan’ın, direnişiyle komployu boşa çıkardığını dile getirdi. Son yıllarda Kürt halkına yapılan saldırılara dikkat çeken Ay, bunların da komplonun devamı olduğunu belirtti. Kürt gerillaların zor koşullarda halkı savunduğunu vurgulayan Ay, herkesin bu direnişe ortak olması gerektiğini kaydetti. 

Daha sonra söz alan eski Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Abdullah Öcalan’ın düşüncelerinin Ortadoğu’yu aydınlattığını belirtti. Komplonun devamı olarak Abdullah Öcalan’a tecrit uygulandığını dile getiren Özsökmenler, herkesin tecrit karşısında mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.

Kürt Halk Önderi’nin emekleriyle ortaya çıkan “Jin Jîyan Azadî” sloganın bugün Ortadoğu’daki direnişlere öncülük ettiğini kaydeden Özsökmenler, kadınların ne diktatörlüklerden ne de reislerden korkmadığını dile getirdi. 

Daha sonra CDK-S adına konuşan İsmail Kardaş ise Mersin’deki fedai eylemde sonsuzluğa yürüyen gerillaları, 9 Ekim Komplosu karşısında bedenlerini siper eden kahramanları saygı ile andığını kaydetti.

Abdullah Öcalan’ın 24 yıldır nefessiz bırakılmak istendiğine işaret eden Kardaş, “Önderlik 24 yıldır canla başla zor koşullar altında direniyor. Bu 24 yılda kadın özgürlük paradigması ve halkları aydınlatacak ideolojik yaklaşım adım adım örüldü. Tecrit ve dört duvar Önderliğe engel olamadı“ dedi. 

Kardaş’ın konuşmasında sonra Almanca hazırlanan basın metni okundu. Eylem yapılan konuşmalarla son buldu. 

PARİS

Bugün Fransa’nın başkenti Paris’te TJK-F öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo yapılan yürüyüş ile protesto edildi.  

TJK-F’nin organize ettiği eyleme yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı. République meydanında bir araya gelen kitle, üzerinde “Önderliğimizin özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür” yazılı pankartlar ile birlikte Abdullah Öcalan’ın posterleri açıldı.

Stalingrad meydanına doğru  yürüyüşe geçen Kürdistanlılar yol boyunca Fransızca “Abdullah Öcalan’a Özgürlük” sloganlarını atarak Uluslararası Komployu kınadı. Stalingrad meydanına ulaşan Kürdistanlılar burada tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşunun ardından TJK-F adına yapılan açıklamalarda Kürdistan’da yürütülen Türk devletinin işgal saldırılarına, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında tüm Kürdistan halklarına uygulanan tecrit ve gerillanın destansı direnişine değinilirken, özgür önderlik, özgür Kürdistan için mücadeleyi sahiplenme çağrısı yinelendi.

Eylemde “Kahrolsun faşist Türk devleti”, “Jin jiyan azadî" sloganları susmazken TJK-F'nin konuya dair bildirisi miting boyunca dağıtıldı. Ayrıca PKK’nin Avrupa Birliği’nin “terör örgütleri” listesinden çıkarılması için de imza toplandı.

Eylemde CDK-F Eşbaşkanları Xanê Akdoğan ve Abdullah Ülmez birer açıklama yaparak, ”Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü kadınların özgürlüğüdür, çocukların ve gençlerin özgürlüğüdür, tüm Kürt halkı ile birlikte Ortadoğu’nun özgürlüğüdür” diyerek  ekledi: “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, özgür kalana dek alanlarda olacağımızın sözünü veriyoruz.”

Eylem “Bijî Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

MARSİLYA

Marsilya’da binler bir araya gelerek 9 Ekim Komplosu’nu Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde yürüyüş ve miting ile protesto etti.

Saat 14.00’da Marsilya Canabiere meydanında bir araya gelen Draguignan, Montpellier, Marignane’den gelen Kürdistanlılar ve dostları, Marsilya’nın işlek meydanı olan Vieux Port meydanına doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte Fransızca “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür” Fransızca yazılı ana pankartla birlikte birçok dilde Abdullah  Öcalan’ özgürlük talep eden pankart ve poster ve büyük PKK bayrağı taşındı.

Yürüyüşte Jineoloji Akademi Üyesi Nagihan Akarsel’in katledilmesini de kınayan kitle, “Bimre xiyanet” ve “Jin jiyan azadî” sloganları attı, ayrıca gerilla direnişi selamlandı.

Meydanda mitingle devam eden eylemde Kürdistan devrim şehitleri ve Mersin’de fedai eylem yaparak şehit düşen iki gerilla anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Tevgera Ciwanê Şoreşger adına konuşmalar yapıldı. TJK-F adına konuşan Zozan Serhat ise “Önder Apo’nun özgürlüğü başta kadının özgürlüğüdür” dedi.

AMSTERDAM

Uluslararası komplonun yıl dönümü nedeniyle Hollanda’nın Amsterdam şehrinde bir yürüyüş düzenlendi.

Hollanda Kürt Kadın Hareketi’nin öncülüğünde yüzlerce Kürdistanlı ve dostları alanlara çıktı. Yürüyüş boyunca Kürt kadının hareketinin komployu kınama mesajı okundu.

“Önder Apo’nun özgürlüğü özgürlüğümüzdür”, “Bijî serok Apo”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı.

Yürüyüşte DEM-NED Eşbaşkanı adına konuşan Derya Dersim de, Kürt Halk Önderi üzerindeki komplo ve tecridi kınarken, uluslararası güçlerin komplodaki rolüne dikkat çekti. Rojhilatê Kurdistan Önderlik İnisiyatifi adına Cûwamêr Rojhilatlî de bir konuşma yaptı. Yürüyüş boyunca İngilizce ve Flamanca dillerinde bildiriler dağıtıldı.

RENNES

9 Ekim 1998’de devreye konulan uluslararası komplonun 24. yıl dönümü, Fransa'nın Rennes kenti ile çevre kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi.

Charles de Gaulles meydanında saat 18.00"da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, bir dakikalık saygı duruşundan sonra Uluslararası Komployu kınayan sloganlarla yürüyüşe geçti. Kürt dostları da kendi renk ve pankartlarıyla yürüyüşe katıldı. Uluslararası komplo için hazırlanan Fransızca el bildirileri dağıtıldı.

Protesto eylemine katılan Kürdistanlılar ve dostları Yürüyüş boyunca Kürtçe, Türkçe ve Fransızca "Bijî Serok Apo”, “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Kahrolsun Uluslararası Komplo” ve “Kahrolsun İhanet" sloganları atarak tekrar Charles de Gaulles meydanına vararak mitinge başladı.
Miting alanında yapılan konuşmalarda, 9 Ekim 1998 tarihinde Önder Apo’ya yönelik başlatılan ve Önder Apo’nun imhası temelinde Kürt soykırımını gerçekleştirmeyi amaçlayan uluslararası komplo 24. yıl dönümünde bir kez daha kınandığı belirtilerek, şunlar eklendi: “Uluslararası Komploya karşı mücadele eden ve şehit düşenler şahsında tüm Kürdistan devrim şehitlerini saygı ve minnet ile anıyoruz. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Uluslararası Komploya karşı duruşu ve Kürt halkının sahiplenişiyle boşa çıkarılmıştır. AKP-MHP faşizmi, Kürt Halk Önderliği üzerinde ağır tecrit uygulayarak, son teknik silahlar ve uluslararası savaş kurallarını hiçe sayarak kimyasal silahlar kullanıyor; siyasi soykırım politikaları uygulayarak, Kürt halkının çok büyük bedeller vererek elde etmiş olduğu kazanımlarını hedef alıyor. Kürt Halk Önderliği ve Kürt halkı nasıl ki uluslararası komployu boşa çıkardıysa AKP-MHP faşizminin ve işbirlikçilerinin kirli oyunlarını da boşa çıkaracaktır. Kürt Halk Önderliği üzerindeki tecrit kalkmayana kadar ve fiziki özgürlüğü sağlanmaya kadar alanlarda olacağız.”

Kürt dostları adına yapılan konuşmalarda ise Kürt halkının özgürlük mücadelesinin destekçileri olduğu vurgulanarak, dayanışma mesajı verildi.

Protesto eylemi sloganlar ile son buldu.